Pěstování rajčat 2013
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?) 12.1.2013 8:38
Aby tento dotaz nezapadl: Já dělám protlak z běžných hybridních odrůd české provenience (v současné době ze Startu), ale dělával jsem z Domina, Tornáda, Orkáda, Uraganu, prostě ze všeho co mně chutnalo nebo jsem právě zkoušel. Pokud jde o top odrůdy, tak bych asi souhlasil s celosvětově proslulými tyčkovými odrůdami typu San Marzano (u nás San Marzano 3, San Marzano Gigante 3 a Scatolone). Problém je v tom, že tyto odrůdy nejsou u nás tak lehce pěstovatelné jako výše uvedené české odrůdy a jejich výnos může být zklamáním. Já je pěstuji a dělám z nich tzv.rajčatovou drť-oloupu je, podélně rozříznu a nacpu je do sklenice. Zaleji protlakem ze Startu , což má také pozitivní vliv na konzervaci (vyšší obsah kyselin). Prostě "portfolio" by mělo obsahovat alespoň dvě odrůdy- jednu jistotu a druhou top (alespoň v začátcích).
Mr Big
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 8.1.2013 22:32
Aky je v nich rozdiel presne neviem, to npise niekto iny, no minimalne v nazve. ;)
Inak ked si pozriete prispevok nad vami od Mr Bigggg, tak je ocividne, ze rozdiel v nich bude...
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 9.1.2013 6:33
Pochopitelně pokud jsem psal o SM Gigante nebo jen Gigante tak se jednalo o SM Gigante 3. Nevím, jestli jsem zde na webu již někdy zavěsil obrázky, které jsem si udělal pro svou potřebu. Na prvním obrázku od leva Gigante, Corsaro, SM 3, Lampadina, nano- všechno San Marzano. Na druhém obrázku ve stejném pořadí ve směru hodinových ručiček.Kvalita obrázků nic moc- prostě stará Nokia.
K tomu číslu- je to částečně otázka historie (všechny odrůdy SM vznikly výběrem z rajčat pěstovaných v oblasti okolo městečka San Marzano), ale také součást ochranářské politiky- certifikát na to uvádět výrobky se značkou San Marzano mají jen výrobky vyrobené z rajčat San Marzano výběr 2 a pěstované v přímo určené oblasti pod Vesuvem. Ostatní např. s označení 3, nejsou ty pravé, ale mně to vůbec nevadí. Takhle nějak jsem to pochopil já z toho co je psáno na internetu.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 9.1.2013 10:29
První zleva je San Marzano Gigante 3, třetí je San Marzano 3. Když jsem to fotil, tak jsem neměl Gigante moc velké, proto ten rozdíl není tak velký.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář (489) - 84.120 (?), 10.1.2013 19:24
Tak som to nevydržal a vysial som semienka na to vaše "Řízkování"...do smesi substrátua Agroperlitu somdalpo 2 semienka: Rajče černé (objednané zo známeho zdroja, ktorý má reklamu napravo hore na tejto stránke, nie je pri ňom žiadny názov druhu a píše sa: Rajče černé - jedná se o původní odrůdu rajčat, které jsou svým zbarvením i chutí neobvyklé. Chuť rajčete černého je sladká a zřetelně od typické rajčatové chuti. Někteří tvrdí, že chuťově je rajče černé nejlepší a od té doby, co ho vyzkoušeli už vyžadují jen tuto odrůdu.), neznáma žltá odroda( z plodu z balkona od svokrovcov, dostali priesadu od známych, veľmi chutné plody veľkosti holubacieho vajca), Venus, Býčie srdce, Radana, Pollicino, San Marzano Gigante 3 (na obale uvedené NEHYBRID),Phantasia. No, vidím, že ešte budem dosievať, zabudol som na náš obľúbený Perún. Inak, manželka sa dosť čudovala...
|
|
|
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 10.1.2013 22:44
Ahojte, uz sa to tu asi viackrat riesilo no predsa sa spytam.
Aku osvedcenu odrodu, ktora sa da zohnat u nas (semo a pod.), by ste mi odporucili ako top, na vyrobu kecupov a pretlakov? (najlepsie tyckovu)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 12.1.2013 8:38
Aby tento dotaz nezapadl: Já dělám protlak z běžných hybridních odrůd české provenience (v současné době ze Startu), ale dělával jsem z Domina, Tornáda, Orkáda, Uraganu, prostě ze všeho co mně chutnalo nebo jsem právě zkoušel. Pokud jde o top odrůdy, tak bych asi souhlasil s celosvětově proslulými tyčkovými odrůdami typu San Marzano (u nás San Marzano 3, San Marzano Gigante 3 a Scatolone). Problém je v tom, že tyto odrůdy nejsou u nás tak lehce pěstovatelné jako výše uvedené české odrůdy a jejich výnos může být zklamáním. Já je pěstuji a dělám z nich tzv.rajčatovou drť-oloupu je, podélně rozříznu a nacpu je do sklenice. Zaleji protlakem ze Startu , což má také pozitivní vliv na konzervaci (vyšší obsah kyselin). Prostě "portfolio" by mělo obsahovat alespoň dvě odrůdy- jednu jistotu a druhou top (alespoň v začátcích).
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|