Vaše otázka není zcela přesně postavena, přesto se poukouším odpovědět. Jistě paprikám stejně jako rajčatům vadí nedostatek světla a zároveň nadměrná teplota při předpěstování. Sice se nevytáhnou jako rajčata, ale sazenice budou slabé, lehce povytáhlé, neduživé. Nejvyšší teplotu potřebují semena paprik k vyklíčení, při předpěstování sazenic stačí teplota nižší. Sama přepikýrované papriky v kelímkách odvážím do prostor, kde se tři dny v týdnu jen temperuje na 15 C, ostatní dny se topí na pokojovou teplotu a je tam dostatek světla. Papriky jsou pak nižší, pěkné silné, zdravě zelené k vysazení.
Shrnutí letošní klíčivost paprik. Od poloviny ledna jsem začla s výsevem prošlých semen, expirace 2009. K doplnění: Nemám přebytky peněz, abych si každý rok nakoupila za stovky Kč semen paprik navíc za účelem mých pokusů s prošlými semeny. Semínka jsem dostala zadarmo už proexpirovaná. Chronos F1 vyklíčilo 21 semen z deklarovaných dvaceti. Některé odrůdy klíčivost 0, u projitých semen to beru. Všechna semena paprik jsem letos vysévala do v papiňáku sterilizovaného výsevního substrátu. Přesto mi shnila celá dávka již naklíčených semínek Polňásku. Další dávku jsem pro jistotu namočila preventivně do roztoku Previkuru, potom vyklíčilo 18 semen, expirace 2009. Nová semínka mi letos vzcházela dobře, sela jsem Jiřku F1, Slávy F1, Amyku F1 ze Zahrádkáře, kapii Rafaelu, dnes jsem ještě dala naklíčit Vlastu.