Papriky 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2953) - 208.138 (?)
12.1.2025 0:42

Aha. Tak nic. Roubování čehokoluv potřebuje 10 prstů, ale ty já nemám. Mně musí stačit 6.

Dáváš je do kelímků po kolika? Pokud po jedné či dvou, to další už nečti.

Ze zkušenosti nedám dopustit na sadbovník. A bez trhání, po jednom semínku v komůrce (když mi to nevychází, dám výjimečně i dvě). Ty jich přece nepotřebuješ 50, nebo ano? Tím mi odpadá pikýrování a rostlinky mají čas na řádné zakořenění. Při přesazování - pouze 2x za jejich existenci - jim vždy ale ty kořínky rozčešu rukou do široka. Krásně se potom ujímají. Nakonec na tom snímku je ten sadbovník vidět. Vespodu komůrky je kulatá díra, takže většinou zalévám zespodu. Právě kvůli kořenění. A přesazuju je do kartónů od džusů či mléka (tak 0,75l zeminy). Mají pak kořínky méně do balu. 

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2953) - 208.138 (?), 31.12.2024 20:04, zobrazeno: 1320x

Nějak mi ta zima pomalu utíká. Takže jsem dostal jeden ze svých ujetých nápadů: vysel jsem dnes 24 paprikových semínek. Abych se vyhnul problémům s klíčením, použil jsem semínka přímo z koupených plodů, červené kapie a žluté bachratky (bell pepper). Do výsevního substrátu v sadbovači (komůrky 3,5 x 3 cm), takže odpadá potřeba pikýrování. Jsou jako obvykle v koupelně v cca 24°C.

Plán je jednoduchý: okamžitě po vyklíčení začít svítit, tak jako rajčatům. Přesadit do kartónů až už budou mít 2 - 4 pravé lístky. Už tam je pohnojím Cereritem a síranem draselným s tím, že budu chtít plody co nejdřív. V mém pěstebním "tunelu" (na okně jsem zakryl odrazkou i sklo okna - to mizerné inverzní světlo venku jim k ničemu není) letos zbylo místo, takže je tam naskládám a budou sdílet umělé světlo s rajčaty při teplotě kolem 18°C. Dřív jsem paprikám vůbec nesvítil. Uvidím, co se stane. No a na jaře půjdou do velkých kontejnerů (12l) a na balkón. Ze začátku je budu zakrývat. Papriky do zahrady ale budu vysévat nejspíš o měsíc později.

Milan HP

Tunel zleva
Tunel zleva

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (236) - 158.138 (?), 11.1.2025 19:46
Já mám také velké cukání, ale musím vydržet aspoň do konce ledna, pak to začne. Zatím jsem dal zakorenit křen z odřezků, už má lístek. Také mám zálusk s paprikami zaset jednu tykev fikolistou a pokusit se o vlastní semena, nemám chuť to kupovat za stovky každý rok. Bude jako jediná na balkoně, tak bude zajímavý.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2953) - 208.138 (?), 11.1.2025 21:57

Miloši, já Ti to cukání ještě polechtám fotkou nazvanou Večerní motlitba - všechno to jsou kapie dnes těsně před zhasnutím. Ale pokud nechceš svítit, fakt bude lepší ještě vydržet. Ale já těm miminkám svítím i u normální výsadby na zahradu, protože klíčí v koupelně bez denního světla, kvůli teplu. Krásně pak koření. Letos (vlastně vloni na Silvestra) jsem se v téhle várce vykašlal na odrůdy a zasel semínka přímo z plodů. První začaly klíčit po 6 dnech. Kapie, bachratky si dávají na čas, klíčky se teprve začínají ukazovat po 11 dnech. Helmičky? Neznámý pojem. Tedy zatím, nerad bych to zakřik.

No a já mám letos míň rajčat, na okně (spíš v tunelu, zastiňuji odrazkou i okno) mi vyzbylo místo, tak jsem svému cukání ucuk. Zatím nelituju. Po přesazení půjdou do zbytkového světla k rajčatům a česneku. Jiné roky jsem jim vůbec nesvítil, ale sel jsem tak o 14 dní později. No a v dubnu na okně už začaly vyvíjet plody. Papriky nepotřebují, podle mé zkušenosti, tolik světla jako rajčata. Zato jsou choulostivější na teplo při klíčení.

Tykev fíkolistá, tu jsem ještě nepěstoval. Je nějak lepší chuťově než Hokaido? Ty tady ještě skladuju, snad bude polévka nebo kaše.

Milan

Kapie, večerní motlitba
Kapie, večerní motlitba

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (236) - 158.138 (?), 11.1.2025 22:11
Ahoj, ta tykev, to je podnož pro roubování okurek, melounů. Jíst se asi ani nedá, netuším. Říká se že u nás nejde dopěstovat, přesto to chci zkusit, třeba se povede. Semo říká že nelze, a nevím proč a nějak se mi to nezdá. Prý ne u nás, proto chci začít brzo. Jinak já taky sazenicím svitim, spíš chci jen prisvětlovat.spis přemýšlím, jestli dát papriky do kelímků jako vždy nebo udělat sadbu jako p. Meisl, si bedýnky a pak roztrhat. To si teď musím vyřešit v hlavě.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2953) - 208.138 (?), 12.1.2025 0:42

Aha. Tak nic. Roubování čehokoluv potřebuje 10 prstů, ale ty já nemám. Mně musí stačit 6.

Dáváš je do kelímků po kolika? Pokud po jedné či dvou, to další už nečti.

Ze zkušenosti nedám dopustit na sadbovník. A bez trhání, po jednom semínku v komůrce (když mi to nevychází, dám výjimečně i dvě). Ty jich přece nepotřebuješ 50, nebo ano? Tím mi odpadá pikýrování a rostlinky mají čas na řádné zakořenění. Při přesazování - pouze 2x za jejich existenci - jim vždy ale ty kořínky rozčešu rukou do široka. Krásně se potom ujímají. Nakonec na tom snímku je ten sadbovník vidět. Vespodu komůrky je kulatá díra, takže většinou zalévám zespodu. Právě kvůli kořenění. A přesazuju je do kartónů od džusů či mléka (tak 0,75l zeminy). Mají pak kořínky méně do balu. 

Milan

VASEK5 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (221) - 230.40 (?), 12.1.2025 10:11

Taky jsem pred ctyrmi roka pestoval tykev fikolistou na roubovani taky nic jen slahouny a plane kvety presne tak jak popisuje pani tak jsem napsal panu Gajdoštinovovi majitel firmy dobrasemena odepsal mi v nasich podminkach nelze vypestovat plody neni tady klima ale nechci vas odrazovat od pestovani   kazdy si to muze skusit      vasek 5

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1992) - 168.103 (?), 12.1.2025 12:22

Zdravím vás, zahradníci. My jsme otázku pěstování tykve fíkolisté na semeno s panem Vaškem a s paní V. L. tady už probírali. Jde o to, že to, co dnes Semo prodává jako semena pro podnož pod okurky nebo melouny, už není ta pravá tykev fíkolistá, ale její klon vyšlechtěný pravděpodobně v Africe, kde jsou naprosto jiné teplotní a světelné podmínky. Já zopakuji mou zkušenost, kdy jsem ještě před r.1989 nakoupil semena tykve fíkolisté a rouboval jsem salátovky.(bohužel prostor uvnitř špaletového okna nebyl ten nejvhodnější, něco jsem narouboval, ale zázrak se nekonal, ztrátovost byla 50% a tak jsem od toho upustil). Tehdy mi nějaká semínka TF zůstala a nebylo nic jednoduššího, než několik sazenic v následujícím roce vysadit. Rostly jako z vody, pnuly se po drátěném plotě, plodů váhy 4-5 kg bylo přes 10. Co s nimi? K jídlu to nebylo, nakonec nezbylo, než semena vyluštit a rozdělit na 1.-3. řádu. Bylo jich tehdy hodně přes kilogram. Prodat se mi jich moc nepodařilo, i když cena byla tehdy okolo 600,-./kg. Nakonec jsme je loupali a postupně zkonzumovali. Takže Tykev fíkolistá u nás spolehlivě zaplodí, musí to být ale opravdu pravá tykev a ne její vyšlechtěný klon. Tykev fíkolistou pěstují například v botanické zahradě Masarykovy univerzity v Brně a já věřím, že jejich tykev opravdu je pravá TF tvořící semena. Walter

tykev fíkolistá
tykev fíkolistá

host - 234.247 (?), 12.1.2025 9:31

Pane Miloši, jsem velmi zvědavá na výsledek pěstování tykve. Jestliže máte semeno od Sema, tak asi dopadnete jako já po dva roky snahy. Roste a roste, ale květů je málo a jsou samé samčí. Samičí se objeví až k samému podzimu, což je k ničemu. Zřejmě jde o nějaký zmatený hybrid, který plodí jen v krátkém dni a proto se přes léto plodů nedočkáme. Možná je to i úmysl, přece si nebude každý dělat, co se mu zlíbí(?!). V.L.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (236) - 158.138 (?), 12.1.2025 12:35
Děkuji všem za reakcí, ano,také jsem trochu studoval na netu a hledal příspěvky, ale přesto to zkusím, za to nic nedám. Samozřejmě dám vědět. Vloni jsem nerouboval a pohořel jsem s okurkami. Radši naroubuji než abych půdu ve skleníku proléval nějakou chemií, prostě neroubovane se mi tam moc nedaří. Že začátku sezony dobré ale v létě začínají vadnout a prd.aniz by měli plíseň.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1992) - 168.103 (?), 12.1.2025 13:29

Jinak v poradně SEMO píšou, že na roubování okurek je možné použít kromě TF i Sprinter F1 nebo Bolt F1. Zahradnidum na Zbraslavi, je má po 39,- za 15 semen. Je to dost, ale méně, než jinde.

Na fotce je odpověď z poradny SEMO, proč současné prodávané klony TF nevytváří semena. Walter

poradna
poradna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Opravda suché dřevěnné podlahy0:27
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
Nová stodola6.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika