Paprika Rodrigo

VASEK5 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (217) - 230.40 (?)
7.10.2022 18:13

Paprika skleníková španělská odrůda LEANTA, která byla vyryta ze skleníku a zasazena do kbelíku za účelem místní výstavy zahrádkářů, která se konala 1.10.2022. VASEK5

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

VASEK5 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (217) - 230.40 (?), 28.8.2022 19:09

Letošní rok se mi moc nevydařil pěstování paprik ve skleníku.Na záhoně je to lepší.Začatkem června bylo chladno, koncem června velké horko a proto opadalo hodně květu.Prvni dve fotky je skleníková odruda paprik Schalamon, dalši dvě fotky je polní paprika Anka.Foceno 28.8 2022           Vasek5

VASEK5 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (217) - 230.40 (?), 4.9.2022 18:35

První a druhé foto je skleníková odrůda QUADRATO D´ASTI ROSO. Největší paprika měla 28dkg. Semena jsou od české firmy Dobrá semena. Třetí foto je polní paprika bulharská MADAL RED. Poslední dvě fota jsou feferonky, název neznám, protože jsou semena už 25let dovezená z Maďarska a jsou mírně pálivé. Dají se pěstovat i v malém květináči. Foceno 1.září 2022. VASEK5

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1943) - 168.10 (?), 6.9.2022 10:37

jste pěstitel paprik s velkým P.yes. Jen tak dál, jste pro mě inspirací. Mně poslední roky papriky moc nešly zejména mě na nich trápily mšice, až letos je situace jiná, mšice žádné a po letech jsem spokojený. Pěstuju odrůdu Parade, neznámou odrůdu červené tlustostěnné papriky z obchodu a Hamík. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 208.138 (?), 6.9.2022 20:31

Paráda. Je vidět, že zatraceně dobře víte, jak na to. Gratulace.

Nicméně letos se Matka Příroda zachovala k paprikám velkoryse. Naprosto nejlepší rok z těch 5ti, co je pěstuju. A jak píše Walter - žádné mšice. Je to pro mne trochu záhada, teplé počasí spíš rozvoji hmyzu nahrává. Molic byly letos snad miliardy. Proč ne mšice?

Jak vím, že byl velepříznivý rok? Tahle teplomilná Big Red (242 g) vyrostla a uzrála na záhonu chráněném pouze zástěnou z netkanky v 570 mnm. A není samozřejmě jediná. Ostatní otužilejší odrůdy jsou naprosto neuvěřitelně obtěžkané novými plody. Co já s tím budu robit? První vlna dozrála a tak jsem naložil kolem 3 kilo paprik. Víc už nedokážu zkonzumovat ani když se podělím s rodinou. Ale ten pohled na ně mě hřeje u srdce. A nejen na ně.

Milan HP

Omluva: snímek je ve foťáku, který jsem nechal na chalupě. Takže hned jak bude možné, zveřejním ho.

Big Red, 242 g
Big Red, 242 g

VASEK5 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (217) - 230.40 (?), 29.9.2022 17:51

Děkuji pánům Walterovi a MILANU HP za pochvalu a posílám další papriky. První foto žlutá skleníková ILAGA, bylo foceno 4.září, druhé foto foceno 28.9.2022 odrůda skleníková PANACHE od firmy DOBRÁSEMENA. Největší paprika měla váhu 34dkg, výška 18cm a šířka 8cm. VASEK5

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 208.138 (?), 29.9.2022 20:35

Ta chvála je zasloužená, takže není třeba za ní děkovat.wink Ty další snímky to jen potvrzují.

No a mně nezbývá než přeci jen do té další várky paprik na kyselo jít. Ochutnal jsem tu první a usoudil, že tempo spotřeby bude mnohem vyšší, než jsem původně odhadoval. A kdo ví, jaký bude rok příští. Když něco zbyde, nebude to na škodu.

Jak vy řešíte spotřebu? Určitě máte velké přebytky a určitě vám vadí, když nejsou využity, stejně jako mně.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 30.9.2022 9:20

Využití výpěstků si každý trochu soudný pěstilel za několik roků zkušeností "nastaví". Takže pěstuje toho tolik, aby to spotřeboval nebo zpracoval a zakládá výsadby snad s určitou rezervou. I já to mám už vychytané a přesto to občas ujede. Několik roků zpět jsem měl problémy s červenou řepou, neklíčila a tak různě, prostě bylo jí málo. Letos jsem poměrně ledabyle nasel jeden záhon, jako vždy. Sklidili jsme dva řádky, zavařili a máme dost. Na záhonu ještě přes polovinu zbylo. Co s tím nevím, ještě jednu dávku zavaříme a zbytek budem nabízet po vsi. Tož asi tak.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 208.138 (?), 6.10.2022 23:12

Souhlas. Leč mé přebytky jsou jinak motivované u rajčat a jinak u ostatní zeleniny. U rajčat je to zvědavost a ověřování odolnosti proti plísni bramborové. Stále se objevují nové odrůdy a mně to nedá, musím vyzkoušet, takže končím na 50+ keřů naprosto vědomě.

U ostatní zeleniny, především té pěstované poprvé nebo s malou zkušeností, je to realizmus trochu cinknutý heslem "doufej v nejlepší, plánuj pro to nejhorší". Ano, moje "rezerva" se naprosto převážně ukáže být přehnaná. A tak mám přebytky a tím i víc práce. Časem to snad vychytám trochu líp. Ale vzhledem k tomu, že nevidím do budoucnosti, to zlepšení rozhodně nebude moc dramatické.indecision

Milan HP

VASEK5 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (217) - 230.40 (?), 7.10.2022 18:13

Paprika skleníková španělská odrůda LEANTA, která byla vyryta ze skleníku a zasazena do kbelíku za účelem místní výstavy zahrádkářů, která se konala 1.10.2022. VASEK5

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 208.138 (?), 7.10.2022 20:08

yesyesyesenlightened

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024