Odrůda rajčete
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 22.1.2011 23:49
Rajče Býčí srdce (od Sevaseed) jsme měli teď po dva roky, zklamalo mne. Možná jsem udělala někde chybu já, nevím jak rostlo u Mirka, rostliny byly takové nedomrlé, slaboučké, i když všechny okolo silné, plodilo málo, první chytlo plíseň. Koupila jsem semeno proto, že táta je pěstovával a ty neměly chybu. Do leča a pod maso bych asi zvolila jiné - dobré jsou keříčkové Šejky, Semo chválí Pavlínu (nepraská), vydrží dlouho, možná rajče beefseakového typu - ty jsou ale veliká na úkor počtu, na zavaření loupaná těžko. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.45 (?), 23.1.2011 9:21
Padla tady řeč o Šejcích. Pěstuji je už dva roky, ale trochu si s nima nevím rady. Je to keříčková odrůda, která by se neměla vylamovat. Mně narostly bohaté keře, které se však pod tíhou plodů rozkládaly na zem. I když jsem je podložil černou textilií v loňském mokrém roce chytaly plíseň. Proto prosím o rady, zda některé výhony vylamovat, vyvazovat nebo jak na ně? I.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 23.1.2011 9:42
No, já Šejky i jiné keříčkové odrůdy vyvazuji, sem tam něco vylomím, aby to nebylo úplně přehoustlé. Nám ale takový dojem (aspoň jsem to někde u Mikulova viděla-dávno tomu), že ve velkovýrobě vyvazování neřeší, ležely keříky na zemi, mezi tím chodili sběrači asi jako v okurkách, které nejsou pěstovány vertiko. Loňský rok byl ale super mokrý a tak plíseň chytlo kde co. U nás spíš byl problém u rajských a čehokoliv na zemi, že to načnul nějaký mrňavý slimejš, ty nám ostatně ke konci sezony řádili i ve skleníku na paprikách. Elena
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?), 23.1.2011 9:49
ja jsem tedy kerickove zcela zavrhl - plodily tedy opravdu enormne, ale pod tihou se to pak valelo poze mi, zaprselo a hned byly plody obalene od zeme, nektere chytly plisen - ne bramborovou, ale nejakou hnilobu an plodech - byla to odruda Denár, chutove mi chutnala, ale tyto starosti uz nechci zazit, takze z teto zkusenosti pestuji jen tyckove a jedna je polo indeterminantní, tu ze zacatku vystipuji, aby spodni vyhony nebyly u zeme a az od vysky pul metru vyhony jen volne svazuji gumou nebo starymi kousky z punčoch po babicce :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|