Nezralá rajčata - vaření?



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.164 (?)
8.9.2021 8:07

Překládáte to správně. "deep fry" je fritování (v hluboké nádobě s vysokou vrstvou tuku zcela ponořené) na rozdíl od "air fry" což je naše evropské smažení na mělké vrstvě tak jak jej známe z přípravy Vídeňských řízků i ostatních placatých věcí v trojobalu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 230.40 (?), 5.9.2021 8:08

Pane doktore a odborniku na zdravou vyzivu kolik  kusu rajcat doporucujete denne   a co je u vas nadmerna konzumace   vasek

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.9.2021 17:04

To nebude asi žádný pan doktor. Je to okopírované z internetu. To znamená, že na jedné straně jsou nežádoucí účinky nadměrné konzumace rajčat: Ledvinové kameny, otoky kloubů, pálení žáhy a na druhou stranu se před pár lety psal pravý opak:

Rajčata jsou zázračným darem přírody. Snězte jich denně klidně kilo a budete zdraví jako řípa

                     
host - 214.246 (?), 6.9.2021 12:25

No sláva. Samozřejmě jsem to opsal z internetu. Jaký doktor. Je to jako s se sadlem, máslem, vajickama atd. Kolik si toho každý naloží, je jen jeho věc.Že se to každou dekádu mění je možné. Stále platí všeho s mírou.Myslím i toho postriku na plíseň. Když mám být zdravý jako řípa

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.9.2021 7:51

Je to jako s se sadlem, máslem, vajickama atd. Kolik si toho každý naloží, je jen jeho věc

S ukládáním cholesterolu v cévách to nemá každý stejné. Co se týče pálení žáhy, tak někde se uvádí, že syrová rajčata působí v žaludku spíše zásaditě, vařená naopak kysele. Moje vlastní zkušenost s konzumací syrových rajčat je taková, že pálení žáhy u mě nezpůsobují. Ostatní negativní jevy prozatím taky ne. Co se týče chemické ochrany tak to rozhodně nepřeháním.  Jen nejnutnější ochrana rostlin před plísní bramborovou s intervalem postřiků 14 dnů. Udělejte Kukymu rozbor krve se zaměřením na chemické látky pocházející z pesticidů a uvidíme, jak je na tom.

         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 1.9.2021 10:17

Díky.

Donutila mne plíseň. Ale to, že bylo co sklízet, má na svědomí hnojení do zásoby před výsadbou sazenic. A de facto přerostlé sazenice.

Milan HP

      
host - 248.164 (?), 3.9.2021 18:34

Zkuste se zamyslet nad pojmem "trmolabilní toxiny". Otravy paličkovicí nachovou (námelem) postihovaly chudé vrstvy obyvatel, které konzumovaly kaše z tnavé mouky nasyrovo, zatímco bohatí konzumující koláče z bílé mouky o problému téměř netušili.
Zelená rajčata jsou jedlá po tepelné úpravě. protože tak jako solanin v bramborách je i ten rajčatový termolabilní. Tj tepelnou úpravou se rozloží na "cukr" a "aminové reziduum". V malém množství je solanin "jen projímavý", tedy v lidovém léčitelství se jedno zelené rajče podává nalačno jako mírné projímadlo (stejně tak strouhaný syrový brambor). Protože ale tepelná destrukce solaninu není úplná, je potřeba myslet na zbytkový obsah a nekonzumovat takových lahůdek příliš. Dalším faktorem je ředění = nekonzumovat takovou potravinu samotnou, ale v kombinaci s dalšími surovinami. Při trávení totiž některé složky alkaloidů rekonbinují s jinými za vzniku neškodné substance (nerozpustné a tudíž nestravitelné). Třetím faktorem je vysoká rozpustnost v ředidlech = solanin přechází do vývaru či do tuku. Posledním faktorem je nerovnoměrný obsah = loupaná rajčata jsou bezpečnější než ta zkonzumovaná i se slupkou (Povaříteli tedy celá zelená rajčata ve vodě, tu slijete do odpadu, plody oloupete a z toho uděláte protlak na chutney, snížíte obsah solaninu o cca 2/3 = 66%).

         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 7.9.2021 23:46

Ano, Američané ta zelená rajčata "deep fry", což neumím dobře přeložit, ale je to vystavení vysoké teplotě v oleji na krátký čas. Typicky ve friťáku. Netuším, zda se slupkou či bez, ale tipnul bych si, že s (jinak by to nedrželo pohromadě). A dávají nejspíš jen plátek do těch sendvičů. A naše čatný se také zavařuje, i když ta teplota je podstatně nižší a zelené rajče je také jen přísadou. Takže pokud máte rádi chuť nezralého rajčete, nejspíš vám to zdraví neohrozí, tedy pokud konzumujete s mírou.

Milan HP

            
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.164 (?), 8.9.2021 8:07

Překládáte to správně. "deep fry" je fritování (v hluboké nádobě s vysokou vrstvou tuku zcela ponořené) na rozdíl od "air fry" což je naše evropské smažení na mělké vrstvě tak jak jej známe z přípravy Vídeňských řízků i ostatních placatých věcí v trojobalu.

   
host - 79.10 (?), 5.10.2022 9:21

Normálně do čalamády se zalím, cibulí, paprikami a další zeleninou. Když té čalamády nesníte tři kýble, nic Vám nebude a když sníte dva, tak Vám bude nevolno z toho množství, ne z rajčat...  :)  

      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 5.10.2022 19:54

Prostě to chce vyzkoušet na sobě v nějaké přiměřené míře. Někdo může mít třeba alergické potíže, pak asi rozumně přestane, ale pevně věřím, že se to většiny lidí netýká. Připojuji znovu, že se zjistilo, že v nezralých rajčatech není přímo solanin, ale nějaký jeho téměř neškodný derivát (název jsem blaze zapomněl), ale ten údaj byl z Wiki.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika