Moje nové tekvice 2014
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář (489) - 84.120 (?), 22.1.2014 17:01, zobrazeno: 69824x
Toto sú moje nové tekvice, ktoré chcem tento rok pestovať a budem rád, ak mi niekto prispeje svojim názorom na ne, ak ich pozná... Podľa prečítanej diskusie Sweet Dumpling pestovala Renata Reniii a Musqueée de Provence bude iba iný názov pre Muscade de Provence, ktorú pestoval kyprik. Muscée je podľa info na zadnej strane tekvica s dlhou dobou skladovateľnosti. Delica je zelené hokkaido, ktoré má mať hrubšiu šupu a tým by malo mať dlhšiu skladovateľnosť. Hlavne mazaujímajú praktické skúsenosti s uskladnením a využitím, pestovanie asi problémom nebude. Napríklad- majú aj tieto tekvice šupu, ktorá pri tepelnej úprave zmäkne tak ako na Hokkaido, takže ich netreba šúpať/okrajovať?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Reniii - Zlatý Zahrádkář (621) - 146.37 (?), 22.1.2014 21:22
Peter, nejsem si jistá jestli mám 100% Sweet Dumpling... semínka jsem dostala a byla z přesevu. Podle vašeho obrázku, je moje SD něčím míchnutá ale je chutově dobrá. Včera jsem z půlky udělala lívanečky, zítra z druhé půlky budu dělat buchtu. Jednu už jsem spotřebovala na buchtu a džus.
Šlupku mají tvrdou, před vařením je loupu. Skladuji na chodbě na zemi při cca 5-10C.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Reniii - Zlatý Zahrádkář (621) - 146.37 (?), 23.1.2014 9:51
Tak ty dýnové lívanečky z Toprecepty
200g dýně,100ml mléka,100g hladké mouky,4 lžíce cukru moučka,2 lžíce oleje,4 vejce,1 lžička skořice, trochu rumu,1 prášek do pečiva, špetka soli
Dýni nakrájíme na kostky pak ji se skořicí povaříme, potom zcedíme a rozmixujeme. Do vlažné kaše přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva, cukr, olej, 2 vejce, 2 žloutky, rum a promícháme.
Nakonec vmícháme sníh ze 2 bílků a hned pečeme lívanečky.
Hotové obalíme v cukru se skořicí.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
kyprik - (49) - 37.119 (?), 23.1.2014 9:43
Dobrý den,
reaguji na příspěvek pana Petera ze Slovenska. Co se týká těch tykví na obrázku, které hodlá letos pěstovat, tak moje nejoblíbenější je právě Muscade nebo Musquée de Provence (myslím že se jedná o totéž). Jako zástupce Cucurbita moschata je totiž výrazně jiná, než ostatní tykve, zejména velkoplodé tykve (Cucurbita maxima). Z ostatních tykví se jí nejvíce přibližuje další výborná muškátová tykev francouzského šlechtění - Sucrine du Berry - již jsem o ní dříve psal. Muscade de Provence je vzhledově velmi atraktivní, v našich podmínkách většinou plně nedozraje a je nutné ji po sklizni nechat dozrát při správném skladování - při sklizni je tmavě zelená, postupně ztrácí zelenou barvu a mění se na okrovou. Má velmi dlouhou skladovatelnost, mně se i po několika měsících nekazí a čím déle se správně skladuje, tím je chuťově lepší. Po rozříznutí ty nejlépe vyzrálé tykve mají tmavě oranžovou až červenou barvu (jako ty krvavé kubánské pomeranče kdo je pamatujete) - pokud najdu foto, tak připojím později. Jsou vodnaté, vláknité, aromatické, sladké, chuťově něco mezi cukrovým melounem a mrkví, dají se jíst i syrové - sám jsem vyzkoušel. My z nich vyrábíme džem, výborný džus, používáme do buchet atd. Můžu jenom doporučit, jedinou nevýhodou je jejich velikost - doufám, že máte velký mrazák a nebo velkou rodinu či hodně přátel, protože jsou prostě velké - běžně narůstají přes 5 kilo, měl jsem určitě 7 kilové a možná i těžší. Jinak loupat či neloupat? Já nevím, já je vždycky oloupu, jde to docela dobře akorát musíte respektovat jejich specifický tvar a před loupáním nakrájet na správně velké díly a ty potom oloupete snadno. Tak a o dalších tykvích zase příště, už takto je ten příspěvek dost dlouhý. Hodně úspěchů v pěstování přeje M.S.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 65.144 (?), 24.1.2014 8:25
A mel jste na ten "ananasovy" kompot spravny recept? Kazdemu chutna neco jineho, takze receptem to asi nebude. U mne neni o tykve ze strany clenu uzsi i sirsi familie prakticky zadny zajem. Tykev pestuji obcas 1, libi se mi jak v lete roste, vetsina urody slouzi ke zpestreni obsahu kompostu. J.R.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|