Jo, jsou to molice, žádný postřik na ně moc nefunguje. V létě se osvědčily parazitické vosičky, likvidovaly molice i na venkovních rostlinách. Jenže to je vám teď houby platné.
Dnes jsem začala letošní pěstitelskou sezonu rajčat. Vysela jsem po jednom až pěti semínkách od odrůd, jejichž semena jsou drahá nebo špatně dostupná a/nebo potřebuji namnožit více sazenic pro přátele. Výsev jsem provedla do výsevního substrátu a umístila na parapet. Postupuju jako loni. Předpokládám jedno až dvě kola řízkování, záleží na tom, zda sazenice půjdou do skleníku, či ven. Stav rostlin budu pravidelně fotit a dávat sem na vlákno. Na naléhání manžela a dětí jsem si loni pořídila chytrý telefon namísto mého starého dosluhujícího přístroje bez operačního systému s nekvalitním fotoaparátem, takže očekávám, že kvalita fotografíí nebude nikoho urážet. Máme doma kvalitní digitální zrcadlovku, s tou však neumím zacházet. Jiřina
Pani Jiřina, môžete, prosím, uviesť teplotné a svetelné pomery? Prípadne dať foto aj hneď teraz? tie zakorenené odrezky pôjdu v konečnom dôsledku do skleníku/foliovníku/von? Viem, že máte aj staršie vlákna, meníte oproti minulému roku niečo?
Pro inspiraci jedno video na které jsem nedávno narazil. Já osobně kořením dva vlky odebrané vloni (Tomatoberry?) a jednu loňskou rostlinu rajčete v květináči (Mini San Marzano) ze které chci vlky, případně řízky vzít. Rostlinám se bohužel, v tom šeru co neustále venku panuje, moc nechce růst. Umělé přisvětlení bude asi nezbytné.
Loni jsem odebral 3 řízky z jedné rostliny a bohužel se mi je nepodařilo udržet při životě. Zkusím tedy dle návodu paní Jiřiny zasít po semínku a zapěstovat si více rostlin.
Z rostliny na snímku začnu odebírat vlky na přesazení, začal jsem jí opět přisvětlovat LEDkami a má tedy světlo (pokud se za světlo dá použovat to šero během dne) od 6ti do 20ti hod.. Bohužel taky musím ošetřovat postřikem, na rostlině je již druhé napadení škůdci a poškození je viditelné.
Zkuste na molice saponátovou vodu. Asi 1 čajová lžička saponátu na litr vody a stejné množství stolního oleje - i třebas použitého. A pořádně roztřepat.
Tomatoberry z loňských zálistků konečně přestalo čučet a je na něm vidět znatelný růst, jsou již vidět i kořínky vespod kelímku. Bohužel pokračuje útok škůdců a já bych se chtěl zeptat, zda má někdo zkušenost s nějakým přípravkem proti nim, který se v nějaké formě (tyčinky, zálivka apod...) zapravuje do zeminy v květináči, a tím pádem působí déle. Ošetřoval jsem již asi 3x postřikem ale za chvíli jsou tam zase. Molice jsou tam stopro, u zárodků nepoznám zda se jedná taky o ně nebo např. o mšice.
Jo, jsou to molice, žádný postřik na ně moc nefunguje. V létě se osvědčily parazitické vosičky, likvidovaly molice i na venkovních rostlinách. Jenže to je vám teď houby platné.