Tomatoberry z loňských zálistků konečně přestalo čučet a je na něm vidět znatelný růst, jsou již vidět i kořínky vespod kelímku. Bohužel pokračuje útok škůdců a já bych se chtěl zeptat, zda má někdo zkušenost s nějakým přípravkem proti nim, který se v nějaké formě (tyčinky, zálivka apod...) zapravuje do zeminy v květináči, a tím pádem působí déle. Ošetřoval jsem již asi 3x postřikem ale za chvíli jsou tam zase. Molice jsou tam stopro, u zárodků nepoznám zda se jedná taky o ně nebo např. o mšice.
Dnes jsem začala letošní pěstitelskou sezonu rajčat. Vysela jsem po jednom až pěti semínkách od odrůd, jejichž semena jsou drahá nebo špatně dostupná a/nebo potřebuji namnožit více sazenic pro přátele. Výsev jsem provedla do výsevního substrátu a umístila na parapet. Postupuju jako loni. Předpokládám jedno až dvě kola řízkování, záleží na tom, zda sazenice půjdou do skleníku, či ven. Stav rostlin budu pravidelně fotit a dávat sem na vlákno. Na naléhání manžela a dětí jsem si loni pořídila chytrý telefon namísto mého starého dosluhujícího přístroje bez operačního systému s nekvalitním fotoaparátem, takže očekávám, že kvalita fotografíí nebude nikoho urážet. Máme doma kvalitní digitální zrcadlovku, s tou však neumím zacházet. Jiřina
Pani Jiřina, môžete, prosím, uviesť teplotné a svetelné pomery? Prípadne dať foto aj hneď teraz? tie zakorenené odrezky pôjdu v konečnom dôsledku do skleníku/foliovníku/von? Viem, že máte aj staršie vlákna, meníte oproti minulému roku niečo?
Pro inspiraci jedno video na které jsem nedávno narazil. Já osobně kořením dva vlky odebrané vloni (Tomatoberry?) a jednu loňskou rostlinu rajčete v květináči (Mini San Marzano) ze které chci vlky, případně řízky vzít. Rostlinám se bohužel, v tom šeru co neustále venku panuje, moc nechce růst. Umělé přisvětlení bude asi nezbytné.
Loni jsem odebral 3 řízky z jedné rostliny a bohužel se mi je nepodařilo udržet při životě. Zkusím tedy dle návodu paní Jiřiny zasít po semínku a zapěstovat si více rostlin.
Z rostliny na snímku začnu odebírat vlky na přesazení, začal jsem jí opět přisvětlovat LEDkami a má tedy světlo (pokud se za světlo dá použovat to šero během dne) od 6ti do 20ti hod.. Bohužel taky musím ošetřovat postřikem, na rostlině je již druhé napadení škůdci a poškození je viditelné.
Zkuste na molice saponátovou vodu. Asi 1 čajová lžička saponátu na litr vody a stejné množství stolního oleje - i třebas použitého. A pořádně roztřepat.
Tomatoberry z loňských zálistků konečně přestalo čučet a je na něm vidět znatelný růst, jsou již vidět i kořínky vespod kelímku. Bohužel pokračuje útok škůdců a já bych se chtěl zeptat, zda má někdo zkušenost s nějakým přípravkem proti nim, který se v nějaké formě (tyčinky, zálivka apod...) zapravuje do zeminy v květináči, a tím pádem působí déle. Ošetřoval jsem již asi 3x postřikem ale za chvíli jsou tam zase. Molice jsou tam stopro, u zárodků nepoznám zda se jedná taky o ně nebo např. o mšice.
Jo, jsou to molice, žádný postřik na ně moc nefunguje. V létě se osvědčily parazitické vosičky, likvidovaly molice i na venkovních rostlinách. Jenže to je vám teď houby platné.