Pro roubování potřebujete aby byly stonky přibližně stejně silné. Sprinter má silnější stonek než Atlas a pokud by se vyséval dříve tak se nedá použít na určité metody roubování (přiložení proti děložnímu lístku). O víkendu v neděli jsem vysel melouny, cukrové melouny a současně i podnože Atlas a Herkules. Nedávno jsem rouboval okurky na Sprinter a trochu jsem si z rostlinkama "pohrál". Pohrál v tom smyslu že jsem reguloval rychlost růstu a sílení sazenic jejich přemisťováním na okno do chladné místnosti (15°). Podařilo se mi jakž takž docílit přibližně stejné síly stonků. Okurka vyklíčí rychle a taky rychle roste, i u ní jsem přesunutím do chladna docílil zpomalení růstu. V okamžiku kdy měly podnože náznak prvního pravého listu jsem okurky dal opět do tepla na jižní okno. Za dva dny měly i okurky pravý list a mohl jsem roubovat.
Na snímku je vidět rozdíl v síle stonků Sprintera oproti okurce. Atlas v této fázi takové síly nedosahuje ale záměrně jsem použil na okurky Sprinter. V loni jsem rouboval na Atlas vše a hodně rostlin mi uhynulo, proto letos okurky na Sprinter, melouny půl na půl na Atlas a Herkules.
Okurky nechávám v kupě a jen odřezávám, podnož absolvuje jedno přesazení z misky do jednotlivých kelímků, kde již zůstává dle situace až do výsadby. Pokud je nějaké špatné počasí tak ještě, bez narušení balu, přendávám z kelímků do hranatých sadbovačů 8x8 cm.
Jen pro zajímavost, cukrové melouny již včera!!! klíčily a dnes je budu přemisťovat do kelímků.