Přijde mi nelogické konzumovat víno stříkané bordeauxkou jíchou, koupat se v mazénu s modrou skalicí, pít pivo vařené v měděných kotlech a bát se drátku ve stonku rajčete...
Zajisté. Ale tato zajímavá diskuze není o strachu z drátku ani o paušálním odmítání měďnatých fungicidů. Mám rád jednoduchá a elegantní řešení, a do této kategorie by mohl patřit i měděný drátek ve stonku (ostatně několik let mám v zemi kolem pěnišníků a broskvoní zapíchané staré vratové šrouby a větší hřebíky). Otázkou zůstává skutečná účinnost toho drátku a samozřejmě hladiny reziduí v plodinách.
Měď patří mezi stopové prvky, které jsou v malém množství potřebné pro lidský i rostlinný organizmus.
Ano, ale tohle platí třeba i pro arzen (nebo alespoň některé jeho oxidační stupně) a podobných příkladů by se našla řada.
Ad Z. Varmužková: být vámi zkusil bych telefon, dělat analýzy za pár stokorun nikoho moc nevytrhne, a ještě se k tomu vyjadřovat písemně...