Jak sklidit první plody rajčat co nejdříve

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 14.199 (?)
19.6.2012 8:41

Ale jiná rajčata zas mají jiné nedostatky. Ideální rajče neexistuje. Jaké nedostatky Stupického máte na mysli?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 17.6.2012 22:25

Jeden způsob je ve skleníku za pomoci vytápění a umělého osvětlení, druhý způsob, tak ho používám já, je velmi časný výsev a výsadba do nádob, kde se v případě špatného počasí dají sazenice v květináčích schovat, třetí způsob je předpěstování sadby a výsadba po zmrzlých ven. Jsem z úplného jihu Jižní Moravy, taky jsem vysazoval rostliny s plůdkem, sklidil jsem již pár zralých plodů ale o nějaké pravidelné denní sklizni se nedá mluvit, a to mám i velmi rané odrůdy. Rajče velikosti Stupické musí nejdříve narůst a pak dozrává, tudíž dle mne nemůže být zralé stejně rychle jako odrůdy s malými plody.

Je proto nutné říci kde budete rajčata pěstovat, pokud dle prvního způsobu tak to jde mimo mne, pokud druhý, tak rané a malé odrůdy pěstované venku v nádobách kde se o nějaký ten den sklizeň urychlí a slouží pro konzumaci do doby než začnou plodit rajčata na záhoně.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 18.6.2012 10:09

Asi jsem to nepopsal dost srozumitelně v úvodu. Západní Čechy, 450mnm. Skleník nevytápěný (3,70x7,5m ani vytápět nejde), lze jen zmírňovat dopady jarních mrazíků, v případě nebezpečí sazenice v kelímcích či květináčích krátkodobě uskladním v garáži. Přepikýrování sazeniček se dvěma pravými lístky, do této doby hýčkaných v teple, již probíhá ve skleníku, snad nepatrně teplotně stabilizovaném třemi sudy s vodou, ohřívanou jen přirozenou denní teplotou ve skleníku. Zkouším i uvnitř skleníku mělkou jámu v zemi, do ní sazenice v kelímcích a přikrýt plexisklem, opět hlavně jako ochranu proti nočnímu poklesu teplot. Další pokus - na noc žárovka, kdysi používaná ve fotokomoře (tmavě zelená). Takže pořád to vidím na téma - termín výsevu a odrůda. Na pěstebních podmínkách už toho mnoho nevylepším.

oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 18.6.2012 10:47

Trošku se přidám k Radoušovým pokusům. Mám nevytápěný skleník "prdítko" 2,5 x 3,6 m. Kdysi jsem koketoval s nápadem, zjevně ne vlasním, ve skleníku udělat ještě pařeniště (Radouš jámu) s překrytím nějakými vyřazenými okny a do pařeniště okapový svod, prodírkovaný, do něj žárovku, snad 60W, na tu moji plochu. Event. teplotu v pařeništi regulovat termostatem. Pochopitelně se víceméně jedná o jaro. Nakonec jsem to nerealizoval, takže výsledky vám nesdělím, ale možná to bude někoho inspirovat.  I.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 18.6.2012 20:06

Pro Mirka z jižní Moravy: Souhlasím, pro mne je ta varianta brzského výsevu a následného hrncování (občasné zachraňování sazenic v květináčích). Která z těch odrůd drobných rajčat s krátkou vegetační dobou se Vám osvědčila? Hlavně mi jde o běžně v tuzemsku dostupné. Děkuji. R.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 18.6.2012 22:31

Z tuzemských bych asi uvedl Ildi a Bejbino, balkonovou Vilmu do toho nepočítám protože je víceméně jen na okrasu. V současné době již z "českých" jiné skoré nepěstuji a z cizích dozrály první plody odrůd Mini San Marzano, Tomatoberry, Sweet Olive, Dětskij Smak, Sladkaja Děvočka, vybarvovat se začíná první Orange Santa. Letos je to však v květináčích velmi špatné a to díky derformacím, způsobené patrně špatným kompostem přimíchaným do zeminy. Bejbino a Ildi mám již jen na záhoně.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 18.6.2012 23:45

Z českých raných odrůd nenechám dopustit na Stupické. Již jsem sklidila jedno rajče z venku (Vysočina 500m.n.m.). Stupické má slabý vzrůst, menší plodnost a je náchylné k plísni. Je však chutné, velmi rané a to jeho nedostatky vyvažuje.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3363) - 5.149 (?), 19.6.2012 4:01

Já také každý rok pěstuji Stupické polní rané. Opravdu je asi u nás nejranější, ale vždycky když utrhnu těch pár červených rajčat, tak nadávám, co mě tam straší za chudáčky rostliny. než se mně vzpamatují a dají další plody tak to trvá.Loni jsem pěstoval na dva výhony, předtím na jeden a žádný velký rozdíl, jen větší pracnost.Nepamatuji si, že by někdy přerostly mé vedení, které končí ve výšce 1,7 m. Je otázkou, zda by růstu Stupického nepomohlo naroubování na nějakou silnou podnož.

Měl bych ještě jeden dotaz na toho kdo již někdy pěstoval Stupické skleníkové: Má tato odrůda společné se Stupickým polním jen jméno nebo se jedná o odrůdu, která vychází ze stejného genetického základu, třeba jestli má stejný list typu mikádo jako polní rané.

Mr Big

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 19.6.2012 8:14

Mirkovi děkuji za tipy. Drobná tyčková nastálo do skleníku nechci, praskají tak, že z nich skoro nic není. Asi moc zalévám a k tomu občas vysoká teplota - kolem 35 stupňů. Zkusím nějaká balkonová v květináčích či truhlících, v závěsu nad záhony ve skleníku a pak se jich zbavím v zájmu růstu tyčkových odrůd a hlavně okurek na středovém záhonu.

Stupické skleníkové a st. polní - už jsem psal jinde, rozdíly nevidím, bramborový list stejný, skleníkové na jeden výhon nyní výška asi 150 cm, vyššími teplotami poněkud vytáhlé (řidší olistění), pár plodů už růžových, další násada dost velká. Vyzkouším příští rok vedle sebe polní a skleníkové (a budu se snažit je nezaměnit), ale myslím, že rozdíl neshledám. (Tím netvrdím, že je to úplně totéž.) Malá naděje - to polní by mohlo být rannější. Skoro každá diskuse končí u Stupického. Pro mne jeho nedostatky převažují, takže letos, nikoliv kvůli sobě, mám dvě.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 14.199 (?), 19.6.2012 8:41

Ale jiná rajčata zas mají jiné nedostatky. Ideální rajče neexistuje. Jaké nedostatky Stupického máte na mysli?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 133.163 (?), 19.6.2012 9:04

To Radouš: Ve skleníku Vám asi nebudou praskat rajčata "tvrdé" struktury, např. Pedro, ale to je zase pozdní. Možná to chce vyzkoušet soudečkové odrůdy (Rosada, Golden Santa, Finik apod.) které mají celkem silnou stěnu a přitom nemají tuhou slupku, mají dvě komory, jsou vynikající chuťově a ještě mi žádné nikdy neprasklo. Je to nejspíše dané "konstrukcí" plodu těchto rajčat. Např. výborné ildi nebo i Cherrola jsou výborné, mají tenkou ale pevnou slupku, stěna plodu je tenší a pak stačí trochu vody navíc...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz