Jak sklidit první plody rajčat co nejdříve
|
|
|
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?) 15.6.2012 17:17, zobrazeno: 44136x
Klasická tyčková rajčata odrůd Toro, Tornádo, Start F1, Stupické atd., výsev v půlce března, po přepikýrování do půllitrových kelímků dopěstování v nevytápěném skleníku, koncem dubna na záhon s netkanou černou textilií v témže skleníku. Pokud hrozí mráz, pak plata s kelímky schovám do garáže nebo mám ještě malý skleníček ve skleníku, v případě sazenic již v půdě jistím skleník třemi sudy s vodou a žárovkou. I tak ještě dělám záložní sazenice, které v případě přežití ledových mužů rozdám. Teď mám dva lehce narůžovělé plody Stupického. Západní Čechy, 450 mnm.
Asi to není ten nejlepší způsob pro co nejdřívější sklizeň. Možná jiné odrůdy či jinou technologii? Příští rok chci zkusit bakonová převislá rajčata v závěsu pod hřebenem skleníku a dřívější výsev, ještě nevím, jakou odrůdu. Neznáte někdo lepší způsob? R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 22.88 (?), 15.6.2012 20:00
Stupické a Idyll sklízím asi týden ze záhonu (3 - 5 ks denně).
Výsev 1.3., na zimní zahradě kvetly od 1.5., na záhon šly až 19.5. (některé s plůdkem). U Prahy 250 m.n.m.
Pokud máte skleník, vysévejte dřív a sklízejte ze skleníku. J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 170.26 (?), 15.6.2012 22:15
Do předpěstování sadby vám mluvit nebudu. Každý máme svůj způsob. Rajčata vysazená ve foliovníku spolehlivě ochrání před zimou překrytí bílou netkanou textilií.
Starý zahradnický způsob urychlení zrání plodů spočívá ve zkrácení několika rostlin (které obětujete) třeba za třetím, čtvrtým i pátým vijanem.
Balkonová, mini rajčata a pod. se mi neosvědčila. Skála
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6648) - 9.2 (?), 16.6.2012 7:58
Těžko říci, jak je to doopravdy. Hlavní problém je zákon minima. V období od 3 do 4 měsíce budou pro rajčate slabé světelné podmínky, i když teplo a živiny mohou být ideální. Tedy pokud se rostliny v tom období nepřisvítí, bude vývoj záležet na světle. Buď autor neříká všechno, nebo nás možná trochu škádlí.
Kdybych u nás dal rajčata koncem dubna na záhon jak píše Radouš, zmrznou na padrť druhý den. Každý má jiné podmínky, není to soutěž.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3364) - 5.149 (?), 16.6.2012 20:55
Taky bych to bral, ale mám pocit, že zatím nejsme v pohádce o dvanácti měsíčcích. Ale do supermarketu si skočit múžeme na rajčata kdykoliv.Ony ty jahody co donesla Maruška taky asi nic moc nebyly. tak vydržať a čekat co nám příroda naloží.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|