Herbicidy na zahradě aneb Konec rajčat v Čechách?
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 13.96 (?), 30.6.2012 19:50
Balkonovým zahrádkářům mohu doporučit, aby požádali souseda zahrádkáře o kyblík kompostu, jistě rád vyhoví ev. prodá.
Podezření na nekvalitní komerční komposty a zeminy se tady již dlouho opakuje. Zdravím - J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 62.91 (?), 30.6.2012 20:07
Pane Jaroslave, zdravím. Pokud je pro vás kompostování radostí, tak to již máte zřejmě velmi dobře zmáknuté .
Mnoho lidí asi sype zelené zbytky na jednu hromadu a pak to na podzim třeba zaryjí. Já se o kompostování začal blíže zajímat teprve nedavno a tak si s některými věcmi moc nevím rady. Můžete nám prosím přiblížit, jak kompostujete vy? Také by mne moc zajímalo, jak nakládáte s trávou ze sekačky (máte-li ji). Co jsem se dočetl, tak by se měla optimálně promíchávat s nakouskovanou slámou, to aby hromada kmpostu byla lépe prodyšná. Slámu zatím nemám, až bude po žních, tak snad nějaký balík od zemědělce co neroundapuje seženu.
Předem děkuji za poučení, Milan.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 25.52 (?), 1.7.2012 16:52
Věnuji se zahrádkaření asi 60 let, nejprve s odporem podle příkazů otce, později mě moje zahrada chytla a kompost byl vždy základem a jednou z prvních prací. Nyní mám zahradu 35a, ovocný sad a zeleninové záhony, pár okrasných dřevin atd.
V těchto podmínkách mám každý rok 1-2m3 kompostu převážně z vykopané zeminy s drny a spodinou, do toho míchám posekanou trávu. Navrstvené hmoty v zimě překopávám na 2. hromadu vymezenou ohrádkou, přes léto na tom pěstuji dýně a po sklizni podle potřeb kátruji sypkou zeminu. Je to systém 3 hromad a kompost tedy zraje cca 3 roky.
Vyrobená zemina mi stačí na naplnění jamek pro nové stromky, pro rajčata, cukety a pod. Všechno na tom roste jako z vody.
Zdravím - J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 62.91 (?), 1.7.2012 20:20
Zdravím a děkuji za zajímavý popis. Zahradu máte opravdu velikou a o místo na zrání kompostu v ní zřejmě není nouze. Jestli dobře počítám, tak kompostovou hromadu přehazujte za ty tři roky právě jednou?
Téma o kompostování je nadmíru zajímavé a užitečné. Zdravý kompost je totiž pro rosltinky skutečný lék plný přírodních a dobře přijatelných antibiotik (něco jako penicilin pro nás lidi). Na téma kopostování proto asi založím samostanou diskuzi - něco jako vyšší školu kompostování . Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 26.201 (?), 2.7.2012 7:53
2. přehazování provádím při kátrování, dozrání kompostu pak probíhá v prosáté formě.
1/3, která neprošla sítem, je také přehozená a slouží jako základ pro další kompost.
Takže bych to viděl na 2 - 3 proházení za 3 roky. V těchto objemech víc nezvládnu, nejdůležitější je třídění při kátrování.
Zdravím - J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 5.147 (?), 3.7.2012 18:34
Paní Evo, já už toho víc nevím, to bych musel napsat příručku a těch jsou plná knihkupectví.
Taky je v diskusním fóru téma Zahradní půdy a hnojiva - je tam hafo příspěvků.
Já jsem popsal ve 2 příspěvcích určitou modifikaci svého postupu, ale jinak se snažím držet literatury.
Zdravím - J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|