Herbicidy na zahradě aneb Konec rajčat v Čechách?
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 105.132 (?) 20.6.2013 8:52
Mne to pripada, ako predaj potravin s obsahom antibiotik. Tiez je tu argument, ze ucinkuju aj na male choroby, ktore si mozno ani nevsimnete.:-) Navyse v ich zarodku. Antibiotika su dnes zakazane aj v potrave pre dobytok. Myslim si, ze plosne necielene rozhodenie herbicidov moze sposobovat aj rezistenciu na ne (dobra analogia s antibiotikami) a moze skodit trave. Trava je menej citliva na tieto latky, ale urcite jej neprospievaju. Nehovorim o mikroflore a dalsich formach zivota v travniku. Bral by som na nejake startovacie hnojenie ak je v trave plno buriny. Ale pouzivat na malu burinu, ktoru nevidiet je somarina.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 185.138 (?), 20.6.2013 10:03
Ty které nemají plesnivět se postřikují prostředky proti plísni. Tam by ATB byla kontraproduktivní.
U Ruondapu je velký problém odpar, u chmele 15m od použití může být málo. Totéž růže.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 221.3 (?), 20.6.2013 10:04
49.39, 105.132. Chlapi vy víte o co jde, ale zajděte někdy do některé té velké obyčejně červené plechové krabice s nápisy o kolik jsou levnější než druzí, nebo jak jsou kvalitní a chvíli jen koukejte a poslouchejte. Lidí, kteří mají přehled je málo a mnohdy to nejsou ani ti prodávající. Když jsem slyšel prodavačku jak říká, že stačí nasypat vápenec pod angrešt a nebude trpět americkým padlím, tak jsem se jí ptal od koho to má. Jsou lidi, kteří nevědí, že insekticidy ničí hmyz, fungicidy houby... A tak použijí na na strupovitost třeba Mospilan - na obrázku je přece jabloň a v obchodě mi řekli, že je to univerzální přípravek (a neřeší, že na obalu jsou jmenováni jen škůdci). Nevím jestli jste v ČZS nebo SZZ, ale já chodím na některé výstavy do poradny. 90 % dotazů je letos monilióza, rez hrušňová, mšice na rybízech, padlí na angreštu, pidikřísek a pilatěnka na růžích, pilatka na peckovinách. Při tom tahle témata na nás koukaj z každého zahrádkářského časopisu a člověk si myslí, že to už musí znát všichni, ale není to pravda. Tady jsou lidi, kteří mají přehled a zkušenosti. Kdo zkušenosti nemá, ve velkém počtu případů neví, že tohle fórum existuje a nebo neví jak v něm problém vyhledat. A jde do velkého plechového obchodu...
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 198.248 (?), 29.6.2013 13:52
Dobrý deň, pestujem rajčiaky v nádobe - krásne sa v predošlom teplom počasí rozrástli, ale teraz sa začali akosi krútiť a deformovať listy. Sú vysadené v miešanke zo záhradnej hliny a kúpenej zeminy. Ešte som sa s takouto deformáciou listov nestretol - prosím neviete, čím by to mohlo byť? Pomohlo by dodať nejaké prvky do hliny, alebo...?
dik.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 198.248 (?), 30.6.2013 14:08
deformované listy neschnú ani tam nevidím škodcov, tak neviem či by ich bolo lepšie otrhať?,...veď už to ani nevyzerá ako list...
nepodobá sa to na poškodenie herbicidmi v kúpenej zemine, ako tu popisujete, alebo to bude niečo iné?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 117.125 (?), 30.6.2013 14:54
Letos se mi objevilo to samé. Rostliny naprd rostou (některé vůbec), nové výhonky ihned zkroucené, téměř všichni jsou si tady jisti, že je to z herbicidů, já tomu ale nevěřím, páč se mi tam nemohly jak dostat, ani z hnoje. Přikláním se k názoru, že je to virovýho původu. A letos už stim nic neudělám a úroda bude asi slabá. jestli nějaká bude.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |