Herbicidy na zahradě aneb Konec rajčat v Čechách?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?) 30.6.2012 17:08
K prvnímu dotazu Mr. Bigga: Myslím si, že většina zde probíraných poškození rajčat je výsledkem nějakého použití herbicidů (v kompostu, vedle na záhoně a přeneseno větrem, výpary, nevymytý postřikovač..). Virozy a mykoplazmozy jsou možné, ale méně pravděpodobné. Přesazení by je nevyléčilo, po měsíci nerůstu by nepřešly. Jedině, že by je z latentního stádia provokovalo letošní počasí, které s rostlinami "cvičí".
K poživatelnosti plodů poškozených rajčat. Tady bych strach neměla, neboť rezidua budou asi všude okolo v prostředí, jistě i v obilí, z trávy v mase a mléce. Pokud použijete substrát na zahrádce plošně, tak budou ve všem, co tam vyroste. Jenomže u většiny rostlin se to neprojeví v růstu. Tolik moje úvaha. J.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 62.91 (?), 20.7.2012 19:43
Pane Jaroslave, nakonec mi to nedá, abych se vás znovu nezeptal .
Odkud prosím berete takové větší množství drnů? U nás máme kus půdy vyhrazený na zeleninovou zahrádku, kus na okrasné záhonky, okolo stromlů je černý úhor ... Kdybych měl nějaké větší množství drnů, asi bych z toho po zkompostování dělal extra substrát na výsevy, přesazování, skalničky a tak.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 2.50 (?), 20.7.2012 21:05
Na zahradě 3400m2 se drny vždy najdou - něco mi uhyne, vykopu jámu pro novou výsadbu, ryju záhony, obrývám stromky, kam se tráva rozšířila... kompost pak použiju na zaplnění těch jamek po staré zemině a drnech a další.
Moje zahrada je hlavně louka mezi stromy.
Asi tak. J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 187.162 (?), 15.7.2012 15:30
Pokud máte kompostér běžně prodávané velikosti, tak máte za dva roky senzační kompost. Stačí ho jen pak prosít... Dávám do něj i trávu sekanou sekačkou, ale nesmí být ta vrstva moc silná (max. 10 cm). Proložte ji drobnými klacíky, které snad není velký problém sehnat v nějakém křáčí a taky drny se zeminou. Tyto drny taky není problém " sehnat". Když plejeme zahradu, tak roste tráva i tam, kde nemá a to je ten zdroj. Drnů je dost. Krom toho kdekoliv kolem vaší zahrady se najde jistě " zdroj" drnů.. Nemusíte jich mít hned plné kolečko. Taky sousedi zahrádkáři se možná rádi zbaví drnů... sděluji jen svoji zkušenost. Krom toho i slupky od brambor, shrabané listí atd. Materiálu fůra!!!
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 30.6.2012 17:08
K prvnímu dotazu Mr. Bigga: Myslím si, že většina zde probíraných poškození rajčat je výsledkem nějakého použití herbicidů (v kompostu, vedle na záhoně a přeneseno větrem, výpary, nevymytý postřikovač..). Virozy a mykoplazmozy jsou možné, ale méně pravděpodobné. Přesazení by je nevyléčilo, po měsíci nerůstu by nepřešly. Jedině, že by je z latentního stádia provokovalo letošní počasí, které s rostlinami "cvičí".
K poživatelnosti plodů poškozených rajčat. Tady bych strach neměla, neboť rezidua budou asi všude okolo v prostředí, jistě i v obilí, z trávy v mase a mléce. Pokud použijete substrát na zahrádce plošně, tak budou ve všem, co tam vyroste. Jenomže u většiny rostlin se to neprojeví v růstu. Tolik moje úvaha. J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 30.6.2012 17:23
Ještě přikládám jeden novější poznatek z pěstování takto poškozených rajčat.
I vylomené a zakořeněné vlky nebo přesazené rostliny pokračují v růstu s tímto poškozením, zvláště u zakořeněných vlků ve vodě je z toho patrné že je to již v rostlinách. Zajímavé je to, že pokud jsem nechal na přesazené rostlině zálistky a nevylamoval je, tak ty byly již v pořádku a zdravé. Nechal jsem zálistky a vylomil poškozené pravé vrcholy a nyní je rajče již bez viditelných anomálií.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |