Herbicidy na zahradě aneb Konec rajčat v Čechách?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 38.136 (?)
4.7.2013 22:56

Réva je citlivá na stimulátory růstu /proti širokolistým plevelům v obilí, stačí výpary/. ALE obilí se ošetřuje zkraje vegetace, nevím, ale tak asi v květnu. Zůstanou po tom ty koleje v poli. Rajčata jsou poškozena až teď. Mně se to nějak nezdá. Proč nejdříve rostou zdravě a za čas už ne??? Proč je poškozeno třeba jen jedno rajče v porostu a proč jen horní listy... Žádný herbicid jsem nepoužíval, žádný kompost... Já se kloním k virům. Glyfosát by to prostřednitvím kořenů neudělal. Na Mirkově fotce: To vypadá jako hálčivec - díry, zkrabacení a listy do lodičky. Ale obvykle jsou napadeny jen prvni listy. Zítra vyfotím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

petrn - (27) - 56.1 (?), 3.7.2013 13:12

1.5. jsem vysadil 8 rajcat. Z nich 2 umrely, jedine ktere umrely z vic jak 100 rostlin. Zbylych 6 trpi zkroucenim. odpovidajicim fotkam s poskozenim herbicidem, napr. jako tady. Tehle 8 rajcat byla jedina, ktera jsem mulcoval slamou koupenou loni na podzim z pole. Ostatni rajcata, sice sazena pozdeji, ale prakticky na stejne misto poskozenim netrpi, ta mulcovana nebyla. Snad jen, tech prvnich 8 sazenic bylo koupeno z jineho zdroje nez ostatni, ale sazenice zadnym poskozenim netrpely.

Zde je Fact Sheet a seznam kroku provedenych v souvislosti s podezrenim v clanku z predchoziho odkazu. Ve zkratce, neuplny volny preklad:

25.6.2012: Hlaseni o poskozeni pri pouziti zakoupeneho kompostu. Pozastaven prodej kompostu.

27.6.: Do kvalifikovane laboratore bylo zaslano 26 vzorku produktu,  vstupnich materialu (trava, hnuj) a vzorku kompostu.

28.6.: Publikovan online Fact Sheet a online formular pro hlaseni poskozeni

3.7. Vysledky z laboratore:
- Hodne vzroku obsahovalo stopova mnozstvi herbicidu Clopyralid nebo Picloram. V nekterych pripadech byly pritomny oba. Nektere vzorky neobsahovaly zjistitelne mnzostvi herbicidu.
- The Vermont Health Department dosel k zaveru, ze vzhledem ke stopovemu mnozstvi nepredpokladaji, ze konzumace plodu je zdravotne riskantni.

5.7. Dalsi vzorky zaslane k testovani, jiz bez uvedeni konkretnich vysledku. Jen pozdeji v textu zminuji, ze vysledky dalsich testu naznacuji, ze nektere vzorky obsahuji i Aminopyralid. Nasleduji pak jeste kroky k zajisteni dokumentace pripadu a pripadne financni kompenzace zakaznikum.

V textu je take uvedeno, ze s problemem herbicidu v kompostu se USA potyka posledni desetileti. Byla zavedena legislativa a regulace "trvalych" herbicidu, na pouziti nekterych je nutna certifikace. Byl zakazan herbicid DuPont Imprelis, ucina latka Aminocyclopyrachlor, jak je to s jeho pouzivanim u nas netusim.

V textu je poznamenano, ze soucasne moznosti testovani na herbicidy jsou nedostatecne a nove techniky se teprve zavadeji.

Od zacatku roku 2014 bude ve Vermontu (USA) zavaden zakon o zakazu skladek zbytku jidla, od 2015 pak zakaz skladek listi a ostatniho zahradniho odpadu. Tyhle odpady by nemely byt odvazeny na skladky a recyklovany, ale navraceny primo zpet zemi. Tim se take napriklad omezi dopad herbicidy strikanych travniku na vyrabeny kompost.

host - 4.7 (?), 3.7.2013 15:14

Ak ste si isti, ze komercne produkty substratov obsahuju skodlive herbicidy, tak si treba narokovat uhradu skody a ziadat stiahnutie takychto vyrobkov z trhu. V pripade kompostu z druzstva, alebo od kamaratov, niet asi ziadnej pomoci. Myslim, ze dokazeme rajciny pestovat aj bez cudzieho kompostu. Bud si dorobime kompost svoj, alebo pouzivame anorganicke hnojiva.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 198.248 (?), 3.7.2013 18:29

odrezal som najviac zdeformovaný bočný výhonok - zálistok, ktorý je úplne zhodný s tými z Vášho odkazu na nete poškodenia herbicidmi. Tento bočný výhonok aj tak iba odčerpáva energiu rastline.

Aj tak nechápem, že odmalička najskôr rastlina rástla úplne normálne a až pri 1,5m výške ju to chytilo... veď práve menšie rastliny, by mali byť citlivejšie, nie?

A ešte keby som zobral do úvahu, že kupovaná zemina je OK a stopové množstva po herbicidoch prišli niekde zo vzduchu? napríklad zo 150 metrov vzdialeného poľa pri meste na balkón, ak by tam niečo použili?...alebo to už je sci-fiwink,?

pretože ešte som spozoroval, že sa akosi zvláštne krútia listy na libečku-magi v hrantíku, kde som nepoužil kupovanú zeminu a žiadného škodcu tam nevidím...

celý urezaný zálistok
celý urezaný zálistok
detail zdeformovaná časť
detail zdeformovaná časť
"krásny"akoby žihľavový list
"krásny"akoby žihľavový list
deformovaný libeček 1
deformovaný libeček 1
deformovaný libeček 2
deformovaný libeček 2

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 38.136 (?), 3.7.2013 19:12

Rajče může být citlivé i na výpary 2,4D, který se používá do obilí. Třeba réva je na to velmi citlivá a reaguje na výpary z pole kilometry daleko, které zanese vítr. Já jsem to měl v minulých letech taky. Žádný kompost, žádné herbicidy jsem nepoužíval a mělo to třeba jen jedno rajče ze čtyřiceti. Chtělo by to udělat pokus. Letos ale ne, jsem rád, že už docela rajčata rostou. Příští rok na odlehlém místě na zahradě s glyfosátem a třeba Bofixem.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 4.7.2013 0:28

S poškozením rostlin výpary herbicidu Roundupu mám osobní zkušenost. Letos zjara jsem natírala štětečkem rostliny pýru mezi jahodami, pracovala jsem velmi opatrně, nic jsem nepotřísnila. Bylo bezvětří. Přes veškerou opatrnost do dvou týdnů vyrostly u některých rostlin světle žluté listy jako známka mírného poškození herbicidem. Během měsíce se z toho dostaly. V době sklizně jahod již byly normální. 

150 m vzdálené pole s obilím mohlo způsobit pokroucení rajčat. Výkonné postřikovače vytvářejí jemný aerosol, který vítr nese daleko. J.

host - 193.182 (?), 4.7.2013 8:53

ano, tiez som neopatrne manipuloval s roundupom a na rajcinach som zaznamenal blede vrcholky. rajciny sa z toho dostali celkom rychlo a bez nasledkov. su ale aj ovela citlivejsie rastliny, napr. u mna popinava luskova fazulka. ta napriek tomu ze bola v zahone az za rajcinami, tak tahave vyhony najprv kompletne ozltli a neskor uplne uschli

pre mna jednoznacna skusenost - roundup uz nie, maximalne tak mimo sezony a len na casti, kde nebudem pestovat ziadne ovocie a zeleninu urcenu na konzumaciu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 4.7.2013 22:13

Já myslím že zrádnější budou selektivní herbicidy. Když se podíváte sem, tak tady se probírá možnost poškození listů révy (kroucení okrajů)  výpary z herbicidů.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 231.14 (?), 4.7.2013 20:26

pre KUKY:

Zdravím, je réva citlivejšia ako rajčiaky? lebo tu mám tiež na balkónewink, ale tá je OK, aj jahody na balkóne sú OK... takže podľa toho by to vzduchom asi nebolo

a ešte nakoniec... jahody mám nasadené v tej istej kupovanej zemine(zmiešanej) ako tie moje blbé zdeformované rajčiaky a tie sú bujné - úplne OK. Jahody sú asi neni citlivé na zvyšky "herbicidu"?

už mám veľa otázok indecision, ale rád by som vyselektoval, čo je príčinou tej deformácie a odkiaľ sa vzala...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 38.136 (?), 4.7.2013 22:56

Réva je citlivá na stimulátory růstu /proti širokolistým plevelům v obilí, stačí výpary/. ALE obilí se ošetřuje zkraje vegetace, nevím, ale tak asi v květnu. Zůstanou po tom ty koleje v poli. Rajčata jsou poškozena až teď. Mně se to nějak nezdá. Proč nejdříve rostou zdravě a za čas už ne??? Proč je poškozeno třeba jen jedno rajče v porostu a proč jen horní listy... Žádný herbicid jsem nepoužíval, žádný kompost... Já se kloním k virům. Glyfosát by to prostřednitvím kořenů neudělal. Na Mirkově fotce: To vypadá jako hálčivec - díry, zkrabacení a listy do lodičky. Ale obvykle jsou napadeny jen prvni listy. Zítra vyfotím.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 231.14 (?), 7.7.2013 18:19

dnes som bližšie pozeral na spodné listy deformovaných rajčiakov (obr.1,2) a skrútené listy libečku (obr.3,4) a pažítku (obr.5). Vyzerá to, že všade je rovnaký žlto-biely škodca- akoby mikro húsenička - neviete prosím o čo sa jedná?

Môže spôsobovať tento škodca deformácie na libečku, škvrny na pažítke akoby miesta bez chlorofylu a žeby spôsobil aj tie deformácie na rajčiakoch (prenesením vírusu?CMV?)?

Ďakujem.

obr.1-spodný list rajčiaku-vrch
obr.1-spodný list rajčiaku-vrch
obr.2-spodný list rajčiaku-spodok
obr.2-spodný list rajčiaku-spodok
obr.3-deformovaný libeček
obr.3-deformovaný libeček
obr.4-škodca na libečku
obr.4-škodca na libečku
obr.5-škodca na pažítke
obr.5-škodca na pažítke
zahrada.cz