V zásadě s Vámi souhlasím. Jistě rajče na přímém slunci při 35 °C ve stínu není vystaveno teplotě 35 °C ale teplotě minimálně o 10°C vyšší. Takže zastíněná rajčata dozrávají pomaleji a rovnoměrněji. Ale při tak vysokých teplotách je i u rajčat ve stínu rychlost dozrávání příliš vysoká a proto ta nerovnoměrnost a tvorba žlutého límce často i u rajčat zastíněných..
Tvorba žlutého límce je nepříjemná odrůdová vlastnost, kterou se snaží každý šlechtitel odstranit. Ale při každém šlechtění se většinou podaří jednu vlastnost vylepšit a přitom se jiná vlastnost zhorší. Klasickým příkladem tohoto je historie českého šlechtění: Základní odrůdou pro šlechtění rajčat v Československu byla stará chutná německá odrůda Sláva Porýní. Tato odrůda má zelené žíhání okolo stopky a to jsou přesně rajčata, která nejvíce trpí tvorbou žlutého límce. Tato odrůda byla použita pro vyšlechtění rajčat Stupické polní rané a Stupické skleníkové, pochopitelně obě se zeleným žíháním. V roce 1981 se povedl první český hybrid Start F1 se stejným žíháním a nákloností k tvorbě límce. Pokud někdo chce mít velmi rané rajče (Stupické) nebo rajče s nezaměnitelnou výbornou chutí (Start F1) tak se musí smířit s touto nepříjemností a snažit se minimalizovat možnost tvorby toho límce. Mám odzkoušeno, že rajče, které utrhnu ve fázi začínající červené (většinou ještě mívá světle zelené žíhání) mně rovnoměrně celé dozraje v relativně chladnější mistnosti (zraje pomaleji a rovnoměrněji). Ještě k historii- tvorba hybridů pokračovala odrůdami Tornádo a Domino u kterých jestli si dobře pamatuji se ten žlutý límec tolik netvořil (možná se pletu, Tornádo už asi 15 let nepěstuji-byl bych rád, kdyby mne někdo kdo je pěstuje případně opravil). A vývoj šel dál, začaly odrůdy pro velkovýrobu tzv. LSL, které se zbarvují rovnoměrně a také vyzrávají rovnoměrně, ale chuť je tzv. Supermarketová. Další snaha vedla k tomu, aby se znovu zlepšila chuť a výsledkem tohoto šlechtění je např. Bejbino.
V literatuře se píše, že příčinou může být nedostatek draslíku. Ale o tom, jestli rajče bude mít žlutý límec se rozhoduje až ve fázi, kdy dozrávající rajče je již odpojedno od příjmu živin. Já mám otestováno, že když z jednoho vijanu utrhnu rajče ve fázi začínajícího zrání a uložím je v chladnější místnosti (pochopitelně mluvím o silně náchylném Startu F1,které na rozdíl od některých jiných diskutujících pěstuji zhruba 20 let) tak uzraje později než rajče, které zůstane na vijanu, ale oproti němu je vyzrálé rovnoměrně.
To je vše co jsem chtěl napsat. Mr Big