Nedokonalé vyzrávání plodů rajčat v okolí stopky



host - 167.137 (?)
12.8.2013 10:13

Zrovna v sobotu na takovém malém rajčatovém semináři v Rakousku jsem se dozvěděl, že tato část rajčete kolem stopky je silně nezdravá a ve velkém množství - bylo uvedeno kolem 200 kg rajčat - může způsobit velmi vážné nemoci. Kdo sleduje pořady o vaření v TV tak ví, že profesionální kuchaři tuto část bez vyjímky vyřezávají. Rovněž nedoporučovali jíst zelené tj.nezralé papriky. Je to prý stejné jako se ládovat nezralými meruňkami.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 18.68 (?), 2.8.2013 20:12, zobrazeno: 32046x

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda jste se někdo setkal s tím, že uplně zralé rajče je po rozkrojení u šťopky uvnitř zelené a i dužina v horní části u štopky je nazelenalá a ani chuť nic moc. Už druhým rokem to řešíme. Jedná se o odrůdu Tornádo. Tchýně pěstuje ten samý druh a vnitřek ani chuť rajčat se nedá srovnat :(. Jinak jsou ty plody krásné a rostlina obalená... díky za reakce

Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5581) - 242.167 (?), 2.8.2013 21:11

Příčiny: příliš nízké nebo vysoké teploty nebo velké kolísání teplot mezi dnem a nocí při vývoji plodů, zejména když se blíží jejich zralost, nedostatečná výživa draslíkem.

Příznaky a podobná poškození:

Bazální část plodu (u stopky) je opožděna v dozrávání a zůstává zelená nebo žlutá, i když už je apikální část plodu zcela vyzrálá. Někdy jsou příznaky patrné jenom na příčném řezu. Chuť poškozené části plodu není nikdy dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.68 (?), 3.8.2013 9:11

děkuji za vysvětlení. Viděl bych to asi na ty teploty, protože je to prázdný pozemek, kam vicemene celý den paří sluníčko. Nedostatečná výživa mi přijde nepravděpodobná, protože na pozemku se posledních 30 let nic nepěstovalo (bývalý sad) a všechny ostatní plodiny nam jdou krásně.

Bohužel dukud tam nebude stát domeček, tak s tím tedy asi nic nenaděláme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.22 (?), 3.8.2013 10:07

Na Vasem miste bych zkusil prihnojit draslikemi, aspon byste si zjistil, zda pro rajcata nemate nahodou v pude drasliku malo.  J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 28.157 (?), 3.8.2013 11:56

Míval jsem to na Stupickém raném každý rok - letos nic - krásně dozrávají celá červená. Venkovní záhon je prakticky stejný (jen je posunuji, střídám je s cuketami a cherry). Tak to budou přece jen teplotní poměry - letos je buď pořád zima nebo dlouhodobé vedro. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 8.54 (?), 3.8.2013 21:36

Teplotou to asi nebude, protože mám rajčata i ve skleníku (různé odrůdy) a žádné to nedělá. Teplota je tam při současném počasí kolem 38°C.  Něco podobného se mi stalo na rajčeti asi před 15 roky a když jsem se ptal na příčinu poradce na zahradnické výstavě, ta říkal, že to vypadá na přehnojení dusíkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 3.8.2013 15:10

Mohou to dělat neovlivnitelné příčiny jako počasí nebo odrůda. Dost často to bývá přehnojení dusíkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
SkyLight - (5) - 227.10 (?), 9.8.2013 13:24

Roky pestujeme paradajky nasledovnou metódou:

Paradajky presadíme po jednom kuse do čierneho igelitového vreca a takto zasadené paradajky vo vreciach (20-25 ks) oprieme o južnú stenu rodinného domu (viď priložený obrázok). Južná stena domu cez deň naakumuluje teplo zo slnka a v noci odovzdáva teplo paradajkám, takže nám rastlina paradajky narastie do výška 3-4 metrov. Na jednej rastline narastie aj 12-14 strapcov paradajok. Pestujeme rôzne tyčkové odrody (Start, Bejbino Koktejl, býčie srdce, žlté odrody), Tornádo zatiaľ nie. 

Vyššie spomínaná anomália (uplně zralé rajče a dužina v horní části u štopky je nazelenalá a ani chuť nic moc) sa nám objavuje iba u odrody Start, u ostatných nie. Ale aj u odrody Start je to tak, že daná anomália je iba na tých paradajkách, ktorých strapce sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Tie paradajky, ktorých strapce vyrastajú smerom k domu, danú anomáliu nemajú a sú pekne dozreté bez nazelenalej hornej časti. Zistili sme to iba náhodne, keď sme nesprávne natočili vrece s paradajkou k stene domu. Ono keď si všimnete rastlinu paradajky, tak strapce vyrastajú iba na jednej polovici rastliny, na druhej nie. A my sme pár vriec otočili tak, že strapce vyrastajú smerom k stene domu a nie smerom od steny. Majú menej priameho slnka, sú tienené listami samotnej rastlinky. Tým pádom dozrievajjú o pár dní neskôr ale sú pekne zrelé červené bez zelenkastej vrchnej časti. Pekne to vidno na druhom obrázku, kde na prostrednej rastline sú strapce otočené smerom k stene, paradajky sú aj zelenšie a dozrejú o 3-4 dni neskôr než tie, čo sú otočené priamo smerom k slnku. 

Asi budeme na rok otáčať vrecia s touto odrodou (ktorá je ináč veľmi chutná a máme ju radi)tak, aby strapce na rastlinke vyrastali smerom k stene.

Takže podľa nás to nie je zeminou a nedostatkom výživy, draslíka, dusíka, a pod. (pretože všetky vrecia obsahujú rovnakú zeminu a rovnako sú prihnojované), ale je to iba polohou voči slnku. A zvlášť je to výrazné v týchto tropických dňoch nad 35 stupňov Celzia.

S pozdravom,

Igor Svetlík.

Celkovy pohlad
Celkovy pohlad
Detail
Detail
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5581) - 242.167 (?), 9.8.2013 16:29

Podobnou teorii jsem vyslovil v jiné diskuzi. Teplo a hlavně slunce popohání rajčata k rychlému zrání a zkracuje se tak doba kterou potřebuje k tomu aby bylo jak má být. Pozoruji to např na odrůdě Superb u kterého se u některých plodů tohle špatné vyzrávání objevilo až v těchto hicech, do té doby vše ó-ká. Je to vidět i na běžných rajčatech kde plody jsou již měkké aniž by byly pěkně vybarvené. V žádném případě však nesouhlasím s Vaší teorií že je to "iba polohou voči slnku", takhle to vyhranit prostě nelze, protože ani výživa a odrůda není zanedbatelný faktor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 167.137 (?), 12.8.2013 10:13

Zrovna v sobotu na takovém malém rajčatovém semináři v Rakousku jsem se dozvěděl, že tato část rajčete kolem stopky je silně nezdravá a ve velkém množství - bylo uvedeno kolem 200 kg rajčat - může způsobit velmi vážné nemoci. Kdo sleduje pořady o vaření v TV tak ví, že profesionální kuchaři tuto část bez vyjímky vyřezávají. Rovněž nedoporučovali jíst zelené tj.nezralé papriky. Je to prý stejné jako se ládovat nezralými meruňkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel4.7.2024
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika