Černé listy rajčat po postřiku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Jana H - (9) - 155.39 (?), 18.6.2014 13:07, zobrazeno: 8250x
Dobrý den, prosím vás o radu. V pondělí jsem postříkala rajčata přípravkem proti mšicím (25ml roztoku na 1l vody) v letáčku bylo napsáno 100-300ml na 10l vody. A včera večer jsem objevila, že listy rajčat mají černé listy - viz foto. Zkoušela jsem, zda to nepůjde smýt nebo seškrábat, ale nejde to. Můžete mi prosím poradit zda s tím mám něco dělat, nebo je to jen estetická vada? Předem děkuji za váš čas. Jana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jana H - (9) - 155.39 (?), 18.6.2014 13:18
Nene, je to rock effect, teď jsem si teprve přečetla, že to má být aplikováno min. ze vzdálenosti 30cm a já to stříkala určitě z větší blízkosti:(Myslíte, že jsem jim nějak ublížila? Nezdá se mi, že by nějak vadly, nebo tak něco, jenom se prostě zbarvily listy...
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 18.6.2014 22:11
Menší, či větší aplikační vzdálenost nehraje větší roli.Otázkou zůstává, zda byla opravdu dodržena doporučená koncentrace, a návod k použití.Zda byla aplikace prostředku provedena při intenzívním slunečním svitu(jedná se o olejový přípravek),a zda jsou rostliny ve skleníku, či pod širým nebem.Dále ocituji výňatek návodu.
Nižší koncentrace aplikační kapaliny v rámci uvedeného rozmezí jsou vhodné pro mladší rostliny, vyšší koncentrace pro starší rostliny.Pokud je použita koncentrace, postřik či rosení ukončíme při dokonalém ovlhčení, nejpozději při počínajícím skanutí aplikační kapaliny z povrchu ošetřovaných částí rostlin. Vyvarujte se nadměrnému zvlhčení rostliny. Vyhněte se aplikaci za prudkého slunce. Nedoporučujeme použití pomocného prostředku na velmi mladé rostliny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 18.6.2014 22:37
Rock effect mi udělal paseku ve skleníku na okurkách, rajčatech i paprikách. Použil jsem ho proti všudepřítomným molicím, a zanechal po sobě na listech zaschlé fleky.
Co se mšic na rajčatech týče, tak jsem za ty roky pěstování nepozoroval známky poškození.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 18.6.2014 22:55
Já bych to neviděl tak pesimisticky, prostě na olejový přípravek v přehnané aplikační dávce se nachytala špína a po zpolymerování olejových složek je na listech pevně fixována.
Při velikosti rostlin na začátku kvetení by Vám, paní Jano, měl litr 2,5% ního roztoku stačit na 20-40 rostlin. Podle zabarvení jste to aplikovala asi na 15 rostlin (nebo méně).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jana H - (9) - 155.39 (?), 18.6.2014 23:02
Aha, to vypadá logicky a já v to doufám, že to tak je :D Ten litr jsem nastříkala na 13 rostlin, ale trošku mi ho ještě v rozprašovači zbylo:)
Stando, moc děkuji za info, zapíšu si to do notesu, abych příště věděla...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 52.88 (?), 18.6.2014 21:51
je možné že to je spálený-je moc teplo stříkat vše hodně večer, když už se zatahuje tak kolem 21hod :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3353) - 5.149 (?), 18.6.2014 22:15
Taky bych to tak viděl. Rajčata sice žádným insekticidem nestříkám, ale pamatuji si, že u některých těchto příspěvků bylo doslova napsáno nestříkat za slunečného počasí.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jana H - (9) - 155.39 (?), 18.6.2014 22:56
No stříkala jsem to opravdu až když bylo slunce zapadlé a už se stmívalo, určitě to bylo až kolem 21:00... Záhonek je venku před skleníkem na jižní straně.. Je fakt, že jsem to asi přemokřila, koncentraci jsem dodržela dle návodu, ale řekla jsem si, že to radši stříknu víc, než méně a v tomto případě by určitě bylo méně více... :(Můžu se zeptat ještě Mirka - na plody to mělo nějaký vliv? Jestli mám jít kupovat novou sadbu, nebo to rajčata přežijí? Zatím - jak jsem psala vypadají dobře, jen ty listy jsou zbarvené...
Jinak všem moc děkuji za příspěvky.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|