Bifteková rajčata
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
host - 37.76 (?) 9.9.2012 15:41
Ano, byli jsme v Bulharsku. Smínka jsem vyndala a zkusím ze semínek příští rok pár rostlin vypěstovat. Dnes ráno jsme se vrátili. Na zahradě je spoustu zralých rajčat:) včetně San Marzano. Po plísni ani stopy, tak za chvíli asi také nebudeme vědět, co s rajčaty:). Ale je to těžké na jaře odhadnout. Jindy plíseň klidně zničí 1/2 úrody. Mám dotaz, jak rajčata sušíte? Není v klasické novodobé el. sušičce obrovská spotřeba proudu? Já je jindy zavařuji a mrazím, ale sklenice už došly a mrazák je už plný.
V Bulharsku u moře jinak sezóna skončila - nezalévají a mají vše suché.
Zuzka
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 8.9.2012 8:53
Nenakupuji, ale abych pravdu řekl tak jsem se hodně zajímal i o semena z Bulharska a Rumunska. Mám ale obavy že velké semenářské firmy brzy obsadí i bulharský trh (je to hodně vidět u rumunské nabídky). Tak jako se velkopěstitelé u nás nevěnují klasickým českým odrůdám tak nějak to patrně funguje i tam, rajčata která paní viděla v Bulharsku mohou být klidně Holandská.
Co se týče následující sezony tak chci silně omezit pestrost druhů pěstovaných rajčat, vyjma soudečků, ty možná rozšířím. Srdcata a velká masitá rajčata byla letos velmi neklvalitní a nestálých tvarů, nechám asi jen jedno býčí srdce a něco masitého kulatého (dobře se to i suší), letos jsme ani jednou rajčata negrilovali, zato sušička jede nonstop.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 8.9.2012 17:38
Tak já mám na příští sezónu úplně jiné plány. Letos jsem nasadil moc rajčat na zpracování (pět odrůd San Marzano a dalších pět odrůd keříčkových rajčat), teď to všechno hramadně dozrává a já se to snažil zpracovat. Skončilo to u nás tak, že mi bylo doporučeno, abych se s rajčaty ani nepřibližoval ke sporáku. Takže tento sortiment a zejména množství rostlin příští rok omezím minimálně na polovinu (ještě nejsem rozhodnut co a kolik).
Pokud jde o bifteková rajčata tak jsem se definitivně rozhodl, že základní odrůdou pro příští rok bude pro mne Cuor di Bue, úplně vyřadím Brutus a jen pro údržbu si dám po dvou rostlinách Beefmaster (dost trpí na Catfaces a černání kvěního konce) a Marmande (po celou sezónu se mně zdály dost kyselé). Jinak budu objednávat u Neoseedu mimo jiné na zkoušku i čtyři nové odrůdy biftekových rajčat- Brandywine Red, Brandywine Black, Beefsteak a Cherokee Purple.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 37.76 (?), 9.9.2012 15:41
Ano, byli jsme v Bulharsku. Smínka jsem vyndala a zkusím ze semínek příští rok pár rostlin vypěstovat. Dnes ráno jsme se vrátili. Na zahradě je spoustu zralých rajčat:) včetně San Marzano. Po plísni ani stopy, tak za chvíli asi také nebudeme vědět, co s rajčaty:). Ale je to těžké na jaře odhadnout. Jindy plíseň klidně zničí 1/2 úrody. Mám dotaz, jak rajčata sušíte? Není v klasické novodobé el. sušičce obrovská spotřeba proudu? Já je jindy zavařuji a mrazím, ale sklenice už došly a mrazák je už plný.
V Bulharsku u moře jinak sezóna skončila - nezalévají a mají vše suché.
Zuzka
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 9.9.2012 16:56
Rajčata sušíme v el. sušičce, spotřeba tam samozřejmě je, navíc sušička jede v jednom kuse, je však menší oproti sušení v el. horkovzdušné troubě. Včera jsem do ní šoupl i napříč nakrájené Býčí srdce, které jsem včera posklízel, a máme nyní vynikající "Chipsy". Rovněž jsem vyzkoušel rajčata menšího průměru nakrájet ne na kolečka ale na plátky, protože kolečka se hodně scvrkla. Dopadlo to výborně, výsledek je na snímku. V žádném případě nesuším celé půlky (srolují se a špatně se suší, ze čtvrtek je jen suchá nudle) a nevydloubávám semeníky, samozřejmě že odkrojím z obou bočních stran kousek se šlupkou. Po usušení spařím rajčata v ceďáku v octové vodě (V 5 : O 2) cca 10-15 vteřin, rajčata změknou, okapu je a osuším, dám do sklínek a zaliju olejem.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 9.9.2012 17:39
Já jsem také letos měl deset odrůd z Neoseedu a možná (nejsem si ještě jistý jestli ano) budu z nich pěstovat pouze jednu odrůdu. Ostatní semena jsou mi k ničemu- na vyhození. Ale za to Neioseed jistě nemůže.Letos chci objednat dalších třináct odrůd, které chci vyzkoušet a potom s Neoseedem končím. Pokud jde o chuť, tak si myslím, že jsme všichni namlsáni českými odrůdami a hybridy vycházejícími ze staré odrůdy Sláva Porýní. Asi bude těžké najít biftekové rajče, které by mělo chuť jako Stupické, Tornádo, Orkádo, Start a jiné další odrůdy z dílny Semo. A tak jsme odsouzeni ke zkoušení, chutnání a utrácení velkých peněz za balné a poštovné.S pozdravem
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 9.9.2012 18:16
Mrt Big, Vy konzumujete bifteková i za syrova, což není můj případ. U nás slouží jen na zpracování a tudíž chuť nehraje zas až takovou roli. Mne zajímá spíše tvar, růst, kvalita plodů a dužiny. Na konzum za syrova a nebo na salát máme spoustu jiných odrůd. Jinak s Vámi sdílím názor na laborování s odrůdami. I když u mne se to týká asi stovky odrůd , v žádném případě však vynaložených prostředků nelituji, bo každý koníček něco stojí, zvláště když se na webech již nyní objevily zase nové odrůdy.
Jak jste dopadl s Principe Borghese a jeho sušením na slunci? Já jsem včera sklidil z jednoho keře většinu úrody a ta skončila v mražáku, druhá rostlina vypadá nevábně a skončí i s plody na kompostu, a sušení na slunci dopadlo bledě. Plody hnijí, plesniví a jdou na ně hmyzáci s muchama, u nás na to prostě nejsou podmínky.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 9.9.2012 19:17
Pochopitelně nikdy nelituji peníze, které vynaložím na svůj koníček. Jen mně vadí ta cena Neoseedu za balení a poštovné a také mně vadí, že většinu semen vyhazuji i když by je snad někdo využil. Pokud jde o chuť ke konzumu za syrova (to je pro mne priorita), tak mám také své favority, ale to neznamená, že nebudu dál hledat. Dokonce jsem využil i nabídku na spolupráci při nákupu semen na estonském webu.
Pokud jde o Principe Borghese tak já jsem pěstoval tři rostliny jako keříčkové a jednu (vlastně omylem pod jménem Beefmaster) vyštipovanou jako indeterminantní rajče. 16.8.2012 jsem zavěsil prvá rajčata na provázek a pověsil jsem je na balkon na severovýchodní straně domu, kde svítí slunce tak asi hodinu ráno do půl osmé (asi dvakrát mně na ně i trochu zapršelo). Postupně jsem rajčata doplňoval. Dnes vypadají rajčata stále jako čerstvě utržená.
Ne všechna rajčata jsem zavěsil- zbytek mám na plechu na stejném balkóně ve stínu. Některá se už začínají scvrkávat a čekám jak se to bude dál vyvíjet. Nevydržel jsem a jedno jsem ochutnal, chuť byla koncentrovaná, zatím bych hodnotil jako dobrou, lepší než rajčata čerstvě utržená. Prostě musím čekat.
Měl jsem také tato rajčata na slunci, měl jsem dojem, jako by se uvnitř uvařila a když jsem je ochutnal, tak mně vůbec nechutnala.
Zítra se pokusím zvěčnit na mobilu a pověsím zde na web. Jinak je to asi jediné rajče z Neoseedu se kterým zatím počítám na příští rok, ale až se ukáže, jak to s tím uchováním do jara vůbec je (zejména kvalita).
S pozdravem Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 10.9.2012 16:06
Tak jsem něco nafotil. Na prvním obrázku mám na balkoně zav šené Piennolo- za těch 24 dnů od doby kdy jsem ho založil se ani ta spodní rajčata nijak nezměnila (snad jen ta co byla ještě nedozrálá, tak se vybarvila).Na druhém obrázku mám k porovnání rajčata čerstvě utržená a rajčata již částečně zasušená (asi tak po třech týdnech. To je stav k dnešnímu dni, ale to nic ještě neznamená, rozhodujicí bude jak budou tato rajčata chutnat někdy v listopadu a na co budou použitelná.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|