Staré kompoty + žito?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.128 (?), 3.4.2011 13:05, zobrazeno: 30587x
Zdravím Vás zkušení míchači :-)) Poraďte mi prosím, dostal jsem několik starých kompotů - švestky 10 ks a jeřabiny 6 ks. Jaký je Váš názor na to dát to do kvasu (dohromady nebo zvlášt) a přidat k tomu žito? Jestli ano, tak v jakém případném poměru? kolik cukru? na jak dlouho? Děkuji za radu a zkušenosti...
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 3.4.2011 14:28
K těmto kompotům do kvasu může místo žita přidat třeba gumáky nebo dřevo, bude to mět stejný efekt= žádný.Obilí samo o sobě neobsahuje ŽÁDNÝ cukr, musí se poměrně složitě sladovat=zcukřit škroby.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.128 (?), 3.4.2011 14:32
se žitem mám zkušenosti... žito.. kvasinky.. cukr.. voda.. a jde to..., myslel jsem, že přidáním to chytne vůni..., ale asi ne... jsem doopravdy amater, azčátečník... díky za radu...
A co tedy s tím? nasbírat toho víc?
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.133 (?), 4.4.2011 9:04
Kompoty, nejdou-li sníst, lépe vyhodit.
Pro žito nasbírat nové zkušenosti, podle toho co píšete (cukr), nevyužíváte jeho potenciál!
Přeju hodně úspěchů!
J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.110 (?), 4.4.2011 15:10
jestli je možné poraďte. Cukr jsem zatím přidával vždy. ZKoušel jsem žito naklíčené i nenaklíčené. Od kvasnic jsem přešel k Ovopresu.. Časem ladím postup a každý nápad, zkušenost mi pomůže.
Děkuji za případnou radu..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.184 (?), 4.4.2011 11:04
Dle popisu připravujete tzv. "žitné víno", kde veškerý alkohol vzniká z přidaného cukru a jen trochu "aroma" přejde z nezeslazeného žita (dle receptur lze toto žito, po stažení "vína", použít i opětovně). S pravou "žitnou" to však nemá nic společného. Recepty, či postupy jak na to, zde byly již uveřejněny na jinách "vláknech".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 24.4.2011 12:29
Samozřejmě, že přídavek jakéhokoliv obilí např. do kvasu z kompotů je úplný nesmysl. V žádném obilí není přítomen žádný přímo zkvasující cukr (glukoza, fruktoza). Z naklíčeného obilí se teprve musí přítomný škrob rozštěpit, cituji z monografie B. Malleová, H. Schmicklová: Domácí výroba lihovin, nakl. Beta 2004, str.48 Molekula škrobu se skládá z velkého množství navzájem vázaných molekul glukozy (mezi 100 až 14 000). K uvolnění monosacharidu glukozy z molekul škrobu je nutno řetězec rozštěpit, teprve potom je kvašení možné. Konec citace. Chci jen dodat, že ke štěpení škrobu se hodí pivovarské kvasnice. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.137 (?), 2.5.2011 18:08
... ke štěpení škrobu se hodí pivovarské kvasnice. slosar-petr@seznam.cz ... můžete mi prosím pane Šlosar blíže posat chemický proces přeměny škrobu v cukr pomocí pivovarských kvasnic? Jak vysoké procento škrobu se pomocí kvasnic konverguje na cukr? Předem děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|