Slivovice - kvas



host - 73.15 (?)
29.8.2011 20:19
Měl bych dotaz na zkušené zahradníky: Když uzavřu kvas kvasnou zátkou(bublátkem) utvoří se "koláč"? Pokud ano je problém když se po dokvašení propadne do kvasu a neodstraní se? S kvasy teprve začínám...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 220.205 (?), 19.11.2011 17:02

...na funkci to ale nemé(á) vliv...

to je jak z filmu Vesničko má středisková. Ale má, a věřte tomu! Pokud použijete měkkou vodu, žádný zákal se neobjeví, pokud je vše v pořádku, ale pokud destilát nebyl připraven, tedy vyroben dle technologie, která zaručuje absenci dokapu, je v něm dokap, tedy spousta přibodliny, ranní bolení hlavy a malý zájem kamarádů, o jejich manželkách ani nemluvě, evidentně není něco v pořádku! Ovšem pokud se zákal po naředění objeví, jsou dvě možnosti: Pokud je to způsobeno přiboudlinou a zákal nezmizí, napište, pokud ovšem zákal sedimentuje, po naředění tvrdou vodou je možno jej snadno separovat filtrací, např. vatou to trnu trychýře. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 121.229 (?), 20.11.2012 19:05

asi si to zriedil uz moc pod 45,46% to nezridis aj ked je to dobre vypalene, ten vapnik sa ti casom usadi

                  
host - 230.221 (?), 6.10.2013 19:33

cukr dej, musíš počkat až prokvasí.

            
host - 73.15 (?), 29.8.2011 20:19
Měl bych dotaz na zkušené zahradníky: Když uzavřu kvas kvasnou zátkou(bublátkem) utvoří se "koláč"? Pokud ano je problém když se po dokvašení propadne do kvasu a neodstraní se? S kvasy teprve začínám...
               
host - 220.205 (?), 30.8.2011 10:17

Koláč se vytvoří vždy, ale pokud můžete zabránit přístupu vzduchu tím, že použijete kvasný uzávěr, nemusíte se ničeho obávat. Jiná situace ovšem nasává, pokud se vzduch ke kvasu dostane. Tím se koláč na hladině stává hostitelem všech škůdců, hlavně křísotvorných kvasinek, které se projevují šedivým povlakem. Z tohoto důvodu je třeba koláč odstranit, zkontrolovat, zda-li kvas ještě vytváří CO2 čajovou svíčkou a pokud ne, je třeba jet do palírny. V případě stabilních kvasů jako je švestkový a jablečný, je výhodné ještě nějaký čas počkat. Jan Jílek ve své monografii: Příprava ovocných kvasů na výrobu slivovice, nakl. FONTÁNA Olomouc 1999, str. 49 doporučuje ještě po vykvašení zhruba 1 měsíc počkat. V tomto případě je ale vhodné zasířit prostor nad kvasem spálením sirného proužku a dobře uzavřít. slosar-petr@seznam.cz

                  
host - 162.67 (?), 30.8.2011 13:20

Dobrý den, našel jsem při včerejší projížďce na kole takovou zapadlou houštinu v bývalém vojenském prostoru která je lemovaná obsypanými švestkami ale také pravděpodobně aspon podle toho co jsem pohledal na netu slivoní slívou - malé kulaté asi tak 2cm velké plody které jsou velice špatně odpeckovat a vypadají barvou jako švestky (trnky to nejsou ty poznám)

Máte někdo s tímto druhem, pokud jsem ho tedy správně určíl, nějaké zkušenosti?

Děkuji za odpověď

                     
host - 178.235 (?), 30.8.2011 18:37

Nejdou odpeckovat?Tak to bude patrně semenáč durancie a ta právě dozrává (červivé plody opadávají samy).Na kvas vynikající jak svou sladkostí, tak i vůní.   AB

                  
host - 106.20 (?), 26.9.2011 11:03

Dobrý den pane Šlosare, chtěl bych vás požádat o názor.

Před týdnem jsem založil švestkový kvas. Špatně jsem ale odhadl množství v sudu, tak že ten mi dvakrát přetekl(šťáva). Dvakrát jsem tedy odebíral a vše je nyní O.K. Po 5 dnech se mi ale na kvasu vytvořila hustá pěna jak na pivu a to se mi ještě nikdy nestalo(jsem začátečník, letos nakládám po 3tí). Sudy mám uložené v garáži, kde je nyní plus mínus 18 st. a jsou volně přiklopené víkem s gumovým těsněním. Můžete mi prosím tu pěnu vysvětlit, příp. co mám dělat?

Děkuji

Procházka

                     
host - 220.205 (?), 26.9.2011 12:18

Děkuji za důvěru, odpověď není složitá. Jde o to, že švestek v sudu bylo příliš mnoho, optimum je tak 75- 80%. Pěna, kterou pozorujete na kvasu je projevem bouřlivého kvašení, a proto Vám také sud přetekl, doufám že ne mnoho. Do několika dnů by toto bouřlivé kvašení mělo ustat, a proto je nutné postarat se o ochranu kvasu proti křísotvorným kvasinkám. Uděláte to nejlépe tak, že sud přiklopíte PE plachtou a zajistíte nejlépe gumicukem, víko s gumovým těsněním je nedostatečné a guma by mohla do kvasu vnést nežádoucí dochutě. O unikající oxid uhličitý se nestarejte, cestu už si najde sám, hlavně do PE plachty nedělejte dírky. Obecně není garáž vhodné místo na uložení kvasu, ale pokud se jiné místo nenajde, nedá se nic dělat, teplota je správná.  slosar-petr@seznam.cz

                     
ladis1 - (2) - 36.5 (?), 26.9.2011 16:55

Zdravim Vas priatelia

Pomozte mi prosim..prvy krat som zalozil slivkovy kvas a pri kontrole sa mi vytvorila na povrchu asi pliesen... Kvas este pracuje nakolko som skusal svieckou..cukornatost je 2% a ph cca 3,5..vedla tohto 100l suda mam mensi 30l a tam tato pliesen nie je..Co mam robit. Dakujem..ladis1@zoznam.sk

Slivkovy kvas
Slivkovy kvas
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika