Slivovice - kvas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 6.9.2009 23:13
A tady se někdo probudil. Je to už hodně dlouho co jsem chodil do školy a ani to tolik neprožívám. Když se dívají kantoři na mé příspěvky asi jim dělám ostudu, ale není mi jasné, proč je náš jazyk tak zbytečně složitý. VašekB.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.66 (?), 1.5.2007 21:11
kdybych tam dal ten zakvas tak by mi to lepši a rychlej kvasilo a kdybych tam dal trochu živne soli pro ty kvasinky a tak byy mi to lepe vykvasilo,si myslim. ja to chci m,it co nejkvalitnejsi a nechci tam davat cukr. ale taky nechci aby se mi to pokazilo. staci to kontrolovat jednou za den? a kdyz vidim ze ten skarloup klesa tak hned palit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.66 (?), 2.5.2007 20:13
6týdnů a při jaké teplote?a v jak velkem sudu?
ja bohuzel nemam ten drahy pristroj na mereni cukernatosti
a dáváte tam cukr?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.57 (?), 2.5.2007 21:16
Je dobre zacit u kvasu,vzdyt prece u paleni jsi uz byl... mostomer stoji 120 korun i s teplomerem a maji ho v kazde dobre drogerii nebo vinnych potrebach. Pri tve zbrklosti bych se do rumu nepoustel,zavani to slepotou a cirhozou.
sslinf[zav]seznam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tormin - (1) - 85.62 (?), 24.9.2007 13:37
Ahoj
Tiez by som rad zacal s niecim jednoduchsim a potom presedlal na nejake bilinkove tajomstva. Mozem ta poprosit o pomoc, mohol by si mi poskytnut nejake materialy ak mas nieco ohladom kvasenia, palenia a popripade recepty? Moj mail je tormin@azet.sk Vdaka
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.69 (?), 8.5.2007 9:35
Švestky, u nás trnky, dáváme do všech sud cp máme doma, tedy od 150kg plastových barelů až po 600 kg dubové sudy. Když jsou švesstky málo sladké, přidává otec cukr cca 1 kg na 100 kg trnek nebo ještě lépe med (ten máme také svůj). Švestky samozřejmě čím později nasbírané tím lépe a důsledn bez příměsí listů a stopek. Do sudů sypeme trnky přes ovocnářský drtič - taková násypka s rotujícími ozubenými válečky. Trnky rychleji kvasí. Zralost kvasu měříme lihoměrem - dá se koupit v zahrádkářských potřebách a není to drahá ivestice. Pokud se kvas uskladňuje v teple, je pochopitelně zralý dřív (někdo v kotelně, v gráží) My ve stodole. Když je chladno, ktrvá kvašení déle. Lhůta 6 týdnů není přesná, záleží na obsahu cukru v kvasu.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316), 8.5.2007 10:07
Souhlasím, je vidět, že kvasům rozumíte. Už podle těch "trnek" jste z oblasti švestkám zaslíbené (Valašsko, Slovácko?) Těch 6 týdnů je má odpozorovaná empirie. Vycházel jsem ze zkušenosti, že v době pálení byl v palírnách nával, proto bylo potřeba se objednat s předstihem nebo riskovat, že se dostanu na řadu až koncem dubna. Tak jsem se objednával, když byly sudy plné (a věděl jsem velikost kotle). U švestek to tak důležité není, jejich kvas se tak rychle nekazí, ale nechat třeba nedoslazené hrušky pár týdnů po dokvašení ležet, to bych neradil. Rozmačkání švestek je velmi dobrá věc, zejména těch prvních v sudu - omezí to plíseň, zmenší oxidaci a urychlí kvašení. Drtič by ale neměl porušit příliš mnoho pecek - amygdalin v jádrech je těkavý, při pálení přechází do lihu. Malé množství dá slivovici příjemnou hořkomandlovou vůni, větší množství je zdraví škodlivé a není chutné. Kilo cukru v 100 litrech jistě nic špatného neudělá, přesto volím raději ten med, v krajním případě bych dal hnědý (nerafinovaný) cukr. Jejich trochu vyšší cena je vzhledem k ceně pálení zanedbatelná - pokud ovšem nemáte palírnu doma. Mírné přislazení pravidelně vyžadují Wangheimovy švestky a všechny tolerantní pološvestky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|