Slivovice - kvas



host - 4.66 (?)
1.5.2007 21:11
kdybych tam dal ten zakvas tak by mi to lepši a rychlej kvasilo a kdybych tam dal trochu živne soli pro ty kvasinky a tak byy mi to lepe vykvasilo,si myslim. ja to chci m,it co nejkvalitnejsi a nechci tam davat cukr. ale taky nechci aby se mi to pokazilo. staci to kontrolovat jednou za den? a kdyz vidim ze ten skarloup klesa tak hned palit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 6.9.2009 13:02

Nehádejte se o překlepy.  Co se týče tématu Destilační přístroj je nekonečné, nepřehledné, dlouho se načítá. Založení nového vlákna u nové otázky vidím za logické. Ostatně námět "motorová pila" taky není v jediném vláknu.

                     
host - 166.20 (?), 6.9.2009 23:13

A tady se někdo probudil. Je to už hodně dlouho co jsem chodil do školy a ani to tolik neprožívám. Když se dívají kantoři na mé příspěvky asi jim dělám ostudu, ale není mi jasné, proč je náš jazyk tak zbytečně složitý. VašekB.

                     
host - 4.66 (?), 1.5.2007 21:11
kdybych tam dal ten zakvas tak by mi to lepši a rychlej kvasilo a kdybych tam dal trochu živne soli pro ty kvasinky a tak byy mi to lepe vykvasilo,si myslim. ja to chci m,it co nejkvalitnejsi a nechci tam davat cukr. ale taky nechci aby se mi to pokazilo. staci to kontrolovat jednou za den? a kdyz vidim ze ten skarloup klesa tak hned palit.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 1.5.2007 22:07
Čím méně se do kvasu leze, tím lépe pro něj (zbytečně se neokysličuje). Podle škraloupu se neřídím. Pálím 6 týdnů po naplnění sudu. Případně změřím cukernatost
                     
host - 4.66 (?), 2.5.2007 20:13

6týdnů a při jaké teplote?a v jak velkem sudu?

ja bohuzel nemam ten drahy pristroj na mereni cukernatosti

a dáváte tam cukr?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 2.5.2007 20:47
Moštoměr je levný asi jako měřič hustoty elektrolytu v akumulátoru, zdarma to změří v palírně. Cukr nedávám, teplota 15 - 20 stupňů. Sud je tak velký, kolik je ovoce. Nejmenší užívám 50 litrů, ale čím větší, tím lepší (neochlazuje se)
                     
host - 4.57 (?), 2.5.2007 21:16

Je dobre zacit u kvasu,vzdyt prece u paleni jsi uz byl... mostomer stoji 120 korun i s teplomerem a maji ho v kazde dobre drogerii nebo vinnych potrebach. Pri tve zbrklosti bych se do rumu nepoustel,zavani to slepotou a cirhozou.

sslinf[zav]seznam

                     
tormin - (1) - 85.62 (?), 24.9.2007 13:37

Ahoj

Tiez by som rad zacal s niecim jednoduchsim a potom presedlal na nejake bilinkove tajomstva. Mozem ta poprosit o pomoc, mohol by si mi poskytnut nejake materialy ak mas nieco ohladom kvasenia, palenia a popripade recepty? Moj mail je tormin@azet.sk  Vdaka

                     
host - 39.69 (?), 8.5.2007 9:35
Švestky, u nás trnky, dáváme do všech sud cp máme doma, tedy od 150kg plastových barelů až po 600 kg dubové sudy. Když jsou švesstky málo sladké, přidává otec cukr cca 1 kg na 100 kg trnek nebo ještě lépe med (ten máme také svůj). Švestky samozřejmě čím později nasbírané tím lépe a důsledn bez příměsí listů a stopek. Do sudů sypeme trnky přes ovocnářský drtič - taková násypka s rotujícími ozubenými válečky. Trnky rychleji kvasí. Zralost kvasu měříme lihoměrem - dá se koupit v zahrádkářských potřebách a není to drahá ivestice. Pokud se  kvas uskladňuje v teple, je pochopitelně zralý dřív (někdo v  kotelně, v gráží) My ve stodole. Když je chladno, ktrvá kvašení déle. Lhůta 6 týdnů není přesná, záleží na obsahu cukru v kvasu.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 8.5.2007 10:07

Souhlasím, je vidět, že kvasům rozumíte. Už podle těch "trnek" jste z oblasti švestkám zaslíbené (Valašsko, Slovácko?) Těch 6 týdnů je má odpozorovaná empirie. Vycházel jsem ze zkušenosti, že v době pálení byl v palírnách nával, proto bylo potřeba se objednat s předstihem nebo riskovat, že se dostanu na řadu až koncem dubna. Tak jsem se objednával, když byly sudy plné (a věděl jsem velikost kotle). U švestek to tak důležité není, jejich kvas se tak rychle nekazí, ale nechat třeba nedoslazené hrušky pár týdnů po dokvašení ležet, to bych neradil.
  Rozmačkání švestek je velmi dobrá věc, zejména těch prvních v sudu - omezí to plíseň, zmenší oxidaci a urychlí kvašení. Drtič by ale neměl  porušit příliš mnoho pecek - amygdalin v jádrech je těkavý, při pálení přechází do lihu. Malé množství dá slivovici příjemnou hořkomandlovou vůni, větší množství je zdraví škodlivé a není  chutné.
Kilo cukru v 100 litrech jistě nic špatného neudělá, přesto volím raději ten med, v krajním případě bych dal hnědý (nerafinovaný) cukr. Jejich trochu vyšší cena je vzhledem k ceně pálení zanedbatelná - pokud ovšem nemáte palírnu doma. Mírné přislazení pravidelně vyžadují Wangheimovy švestky a všechny tolerantní pološvestky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika