Jsem celý nedočkavý, protože mi stále chybí tečka za touto zajímavou diskusí. Tázající pan "253.237" nám sdělil, že z kvasu cca 200litrů vytěžil 17 litrů slivovice 52%, ale to nejdůležitější nám zatajil, zda po ochutnání byl v šoku, že něco tak vynikajícího ještě nepil, nebo tomu bylo naopak?
Já mám taky zkušenost, že přidání cukru zhoršuje jakost destilátu. Pro zajímavost jsem zkoušel kvašení samotného cukru s kvasinkami a živnou soli. Kromě toho, že to mizerně kvasilo, výsledkem byl hnus, kterým by i bezdomovec pohrdnul. Zkusil jsem jak budou kvasit švestky ze staré české švestky. Ověřil jsem jenom, že kvašení probíhá i bez vzduchu, protože 10l Ph demižon praskl (uvolněný uzavěr se asi ucpal) a to co zbylo jsem přidal k jugoslávským švestkám. Byl tam cukr v 50l demižonu a taky nic moc. Zkoušel jsem taky jak budou kvasit švestky nedrcené, nasypané do 50l PH sudu, zašprajcnuté dlaždicem, aby nestoupaly a byly vystaveny působení roztoku, a bylo to zalito cukrovou vodou, opět asi 4kg na 50 litrů. Nahoře vznikla docela chutné švestkové víno, ale výsledek taky nic zvláštního. Navíc jsem se dočetl, že ty špatné látky vznikají ze slupek ovoce. Zkoušel jsem slivovici kupovanou i darovanou a nic mi nechutná. Není snadné vyrobit něco chutného.