Kde sehnat malou pálenici
|
|
|
|
host - 158.130 (?) 9.12.2013 9:32
zdravím... zařízení vypadá dílensky dobře zpracované (co fotka umožňuje)...k vyhřívání: elektrika má tu výhodu, že se nechá dobře regulovat tj. lze poměrně lehce z komerčních dílu vyrobit zpětnou vazbu s teplomerem (viz. obrázek - jen pro představu, co vyrábějí polští soudruzi :-)), takže když je tam "obyč" ručičkový teploměr při vytápění elektrikou, je nutno do něj "civět" opravdu těch 6 hod, což je asi škoda a nevyužití potenciálu, který se nabízí...(odhlédnuto od toho, že by bylo možné i "předprogramovat" teplotní křivku atd. apod.) Jiná věc je, že horní plnící otvor je dost vysoko - nádoba má sice spodní vypouštění(?), ale musel bys mít čerpadlo, aby se to dalo využít - výhoda by pak byla, že můžeš načerpat opravdu jen to, co za vypálení stojí a neplnit vařák zbytečnostmi (pecky, nečistoty atd. apod.) K tomu "přestupníku" - odhaduji, že někdo věděl, nač to dimenzuje, takže pokud vyjdu z toho, že tam někdo nechal našroubovat relativně krátký "rektifikační" sloupec, pak měl prioritu zachovat "bouquet" a nikoli dosáhnout hned při prvním pálení vysokou lihovitost a čistotu - viz opět výše onen odkaz: při výrobě vodky (z brambor, obilí nebo kukuřice popř. přímo z cukru) jde o to, zbavit vodku "příměsí", tedy takřka přesný opak toho, co se snažíme u ovocných pálenek... ten válec, ten přestupník, bude naplňen zřejmě nějakými tělísky (od keramických až po kovové nejrůznějších tvarů a velikostí) a jedná se tak o tzv. náplňový rektifikační sloupec; tělíska mají za cíl, zajistit na svém povrchu protiproudý kontakt kapalné a plynné fáze destilátu tj. vystupující pára strhává kapky zchlazeného destilátu a neustále dochazí k mísení. Tím dochází také k efektu "zesilování" koncentrace etanolu... Náplňové rektifikační kolony mají určité výhody (jsou velmi levné a snadno se vyrábí), jako nevýhody (otázka uspořádanosti tělísek, čištění, požadavek na kolmost tj. aby kapalina nestékala po jedné straně a pára vystupovala na druhé atd. apod.). Cena, kdyby ti to chtěl někdo prodávat tak 10.000 - 15.000 Kč (spirály jsou sice drahé, ale nevím, zda mají teplotní regulaci a zcela chybí propojení destilačního teploměru s topnými spirálami...)
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 108.14 (?), 5.12.2013 13:47
Hm, nevím co je na tlakovém dvojplášti tak nesmyslného? Na ro zdíl od vašeho se tam dá lít voda, která je zadara a vše jistí pojistný ventil.
Jestli vy nejste příliš zahleděný do svého výtvoru...
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.39 (?), 7.12.2013 16:36
Dobrý den, měl jsem možnost vidět v akci tento 80 l přístroj s otevřeným vodním systémem, vytápěn 3 ks spirál 1,5 kw,1 ks hlavní jistič a pak ke každé spirále ještě samostatný jistič. Doba při první destilaci 4,5 hod. a u druhé asi 6 hod. Mám dotaz na přestupník, zda není moc krátký s nemá to vliv na výslednou chuť. Teplota v hlavě u teploměru při druhé destilaci u jádra 80-88 st. C.
Děkuji za každý názor.Zdar Palko
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.130 (?), 9.12.2013 9:32
zdravím... zařízení vypadá dílensky dobře zpracované (co fotka umožňuje)...k vyhřívání: elektrika má tu výhodu, že se nechá dobře regulovat tj. lze poměrně lehce z komerčních dílu vyrobit zpětnou vazbu s teplomerem (viz. obrázek - jen pro představu, co vyrábějí polští soudruzi :-)), takže když je tam "obyč" ručičkový teploměr při vytápění elektrikou, je nutno do něj "civět" opravdu těch 6 hod, což je asi škoda a nevyužití potenciálu, který se nabízí...(odhlédnuto od toho, že by bylo možné i "předprogramovat" teplotní křivku atd. apod.) Jiná věc je, že horní plnící otvor je dost vysoko - nádoba má sice spodní vypouštění(?), ale musel bys mít čerpadlo, aby se to dalo využít - výhoda by pak byla, že můžeš načerpat opravdu jen to, co za vypálení stojí a neplnit vařák zbytečnostmi (pecky, nečistoty atd. apod.) K tomu "přestupníku" - odhaduji, že někdo věděl, nač to dimenzuje, takže pokud vyjdu z toho, že tam někdo nechal našroubovat relativně krátký "rektifikační" sloupec, pak měl prioritu zachovat "bouquet" a nikoli dosáhnout hned při prvním pálení vysokou lihovitost a čistotu - viz opět výše onen odkaz: při výrobě vodky (z brambor, obilí nebo kukuřice popř. přímo z cukru) jde o to, zbavit vodku "příměsí", tedy takřka přesný opak toho, co se snažíme u ovocných pálenek... ten válec, ten přestupník, bude naplňen zřejmě nějakými tělísky (od keramických až po kovové nejrůznějších tvarů a velikostí) a jedná se tak o tzv. náplňový rektifikační sloupec; tělíska mají za cíl, zajistit na svém povrchu protiproudý kontakt kapalné a plynné fáze destilátu tj. vystupující pára strhává kapky zchlazeného destilátu a neustále dochazí k mísení. Tím dochází také k efektu "zesilování" koncentrace etanolu... Náplňové rektifikační kolony mají určité výhody (jsou velmi levné a snadno se vyrábí), jako nevýhody (otázka uspořádanosti tělísek, čištění, požadavek na kolmost tj. aby kapalina nestékala po jedné straně a pára vystupovala na druhé atd. apod.). Cena, kdyby ti to chtěl někdo prodávat tak 10.000 - 15.000 Kč (spirály jsou sice drahé, ale nevím, zda mají teplotní regulaci a zcela chybí propojení destilačního teploměru s topnými spirálami...)
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 9.12.2013 10:46
Ta palenicka je idealni pro rizeni necim lepsim na bazi PID regulatoru, merici bod misto toho analogoveho teplomeru a ma z toho vynikajici a presnou masinu. Samozrejme jsou moznosti i programovani kompletniho procesu paleni, najezd teploty, dobeh, ukonceni atd. Ale takovy regulator je pak 1/3 ceny te palenice. Obycejny ON/OFF bych nebral, ma moc velkou hysterezi a nedokaze takovy kolos uregulovat s primerenou presnosti. Na aukru se da sehnat kvalitni 2PID Omron E5CN obcas i do 1000,-.
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.130 (?), 9.12.2013 12:52
...ano, ta pálenice si přímo říká o "dozbrojení"...jinak jsem si ještě všimnl, že to nemá žádný zpětný vtok tj. reflux, takže to opravdu vypadá, že je dělaná spíše na ovocné pálenky tzn. jednokotlová destilace s jednoduchou rektifikací, chladičem a "papouškem"...
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.39 (?), 9.12.2013 18:59
Dobrý večer, dík za příspěvky a ještě doplním pár informací. Vypouštěcí ventil je 2" a celkově s vypouštěním a plněním jsem neviděl žádný problém. Ve stoupací trubce jsou nastříhané měděné plíšky- snad jako katalyzátor. Regulace teploty je pouze voda- topné tělesa s hysterezí cca4-6 st. C, propojení v hlavě kolony a top. těles není. Jinak opravdu bez refluxu-jak je popsáno v příspěvku výše. I když jsem měl dotaz ohledně přestupníku, tak mě zaujala i Vámi popsaná regulace teploty. Pochopil jsem snad správně, že v hlavě kolony by bylo čidlo, které by bylo propojeno přes regulátor a topné spirály a hlídalo by nastavenou teplotu par např. do max. 88 st.C? Jsem laik a za nějaké ty kopance se omlouvám. Zdar Palko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 9.12.2013 20:26
Ty plisky jsou teliska, ktere maji za cil z etsit plochu a umoznit kontakt mezi plynnou a kapalnou casti destilovane slozky... klasicke byly a jsou tzv. klobouckova patra tedy na desce je natrubek zakryty klobouckem a cele je to zcasti zatopene, takze para probublava stekajici kapalinou... vsechny tyto hodnoty se pocitaji podle vicemene empirickych vzorcu z oblasti chemickeho inzenyrstvi, protoze se nedestiluje jen binarni smes etanol-voda, ale i jine smesi (ropa)...no a z vypoctu vztahujici se k jednomu patru destilacni kolony, se da odvodit - zase pote vypocty, jakky typ naplne, vyska, prumer trubky, usporadani naplne atd., aby onen sloupec plnil prepokladanou ulohu... je nutne vzit v uvahu, ze dimenze onoho naplnoveho sloupce, vychazeji take z objemu varaku, obsahu etanolu ve varaku, v destilatu jako take ve zbytku... jinak velmi jednoduse receno-podle toho, co chces dosahnout s velikosti varaku a podle obvykle lihovitosti rmutu, dimezujes take dalsi elementy kolony a vyjdes prave z rozmeru onoho sloupce a ladis k tomu deflagmator ci finalni kondenzator apod., je to proste veda...
Regulace by ti pomohla a usnadnila, ale je to jen cast vybaveni... asi tusis, ze potrebujes dobry lihomer - nejlepe s teplomerem, pro pripravu rmutu pak refraktometr (cukromer) a alespon papirove pH-merky idealne pHmetr... no a pak ty enzymy nebo kvasinky take neco stoji... no a furu casu... je to tedy spise hobby:-) :-) :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.5 (?), 25.12.2013 12:08
dobrý den chci se zeptat zda se dá pálit i ve smaltovaném kotlu děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 26.12.2013 12:58
Inu dá, dá... jen nesmí bejt "smaltovaném kotlu" otřískanej smalt na ocel, to pak bude mět pálenka železitou pachut.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|