Jak vyrobit kvas na žitnou?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.147 (?), 13.3.2011 11:12
U nás v okolí třeba zrovna není ovoce až tak moc a to co je ani nestihne pořádně dozrát, jistí spoluobčané to stihnou orvat. A nesouhlasím, že by příprava obilí byla složitá a s nejistým výsledkem. Obilí se dá koupit za 3,50 za kilo. Zhruba přepočteno- kilo obilí= 600 gramů zkvasitelných cukrů=300 mililitrů 80% lihu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 28.2.2011 11:48
Dobrý den, kontakt na výrobce jsem nalezl na Google. Firmu můžete kontaktovat na adrese: Novozymes A/S Kroghoejvej 36, 2880 Bagsvaerd Denmark. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
Dobrák - (1) - 20.50 (?), 16.11.2011 12:50
Dobrý den, čtu vaší diskuzi o přípravě obilí a dalších škrobnatých surovin k naložení a zpracování. Nižší úroda ovoce mě donutila schánět jinou alternativu až jsem našel stránky které mě příjemně překvapily. Nabízeli a odborník doporučil enzymatický přípravek na ztekucení škrobu MATS a Amyloglukosidázu Amigase Mega L pro zcukření zápar. Doporučil i lihovarnické kvasnice Fermivin, které jsem používal již dávno, takže nějakou zásobu jsem ještě měl. Dobrák
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.50 (?), 22.11.2011 9:29
Dobrý den, přečetl jsem si diskuzi na téma zpracování škrobnatých látek a chtěl bych přispět malým poznatkem, který se mě, při letošním nedostatku ovoce dokonale osvětčil. Kupoval jsem na internetu lihovarnické kvasinky a zeptal jsem se odborníků na náš problém ohledně enzymů a byl mě doporučen přípravek na ztekucení škrobu tak enzymatický přípravek pro zcukření škrobu. Při namočení šrotu v poměru 1:4 a vykvašení 6-8% se nechá spočítat výsledek. Podle mě velice příznivý. pilatek@post.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.70 (?), 31.1.2012 17:08
To je moc zajímavá informace:-) Můžete sem napsat další podrobnosti, třeba kde se dají uvedené komponenty zakoupit, jaký bude podrobnější postup, atd? děkuji za všechny
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 31.1.2012 17:48
Vadí usušenému sladu nešrotovanému mráz cca -20C? Jaká je vůbec trvanlivost suchého sladu než dojde k znehodnocení enzymů atd. v něm? Mám slad starý přes půl roku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 22.5.2012 15:37
Dal jsem kvasit zcukřený jemně pošrotovaný obilý slad(25kg) a rozkvášel jsem jej 5 dením kváskem viných kvasinek cca 7L kvásku do 150L zcukřeného roztoku sladu o cukernatosti 15% Brix. Prakticky ihned začalo bouřlivé kvašení 2,5 dne jako by kvas vařil, ale bez mohutného vzkypění pěny, jen cca do 5cm pěny.Ted třetí den už se objevila na hladině prakticky téměř čirá kapalina(znak končícího kvašení) a jen sem tam někde občas bublinka... Je možné že sladový kvas o takové vysoké cukernatosti 15% Brix při teplotě do 20C má ukončeno hlavní kvašení už 3 den?? To vypadá na destilaci do 7- 10dní od počátku kvašení, mám strach aby se nekazil...
Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 23.5.2012 18:40
... literatura (Výroba Slivovice - J.Dyr a J.E.Dyr) uvádí, str. 173, že sladká obilná břečka zakvašená čistou kulturou kvasinek kvasí cca 72 hod (v závislosti na teplotě) a kyselá obilná břečka, opět zakvašená čistou kulturou, cca 96 hod. Dílo se ještě nechává odležet, aby se vytvořily aromatické látky a zvýšil obsah kyselin (další činností bakterií). Zde se již doba neuvádí. Každý výrobce měl svůj osvědčený postup.
Takže je to na vás, co si troufnete risnout. Držím palce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 24.5.2012 18:17
Kvas kvasil velmi bouřlivě 2,5dne, doslova vařil. Dnes 5. den jsem jej změřil optik refraktometrem a má ještě 7% Brix, ale viditelně kvasí už minimálně-sem tam občas bublinka.CO2 se však stále mohutně drží nad hladinou, takže kvašení asi stále musí probíhat.Takže další měření za týden, s tím že bych asi po 14dnech od počátku kvašení destiloval.
|
|
|
|
|
|
|
|