Jak vyrobit kvas na žitnou?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.223 (?) 2.10.2017 20:37
Ukrajina není zas tak vzdálená cizina. Navíc přepravní náklady na zrno ječmene a hotový sušený slad jsou téměř totožné, takže proč vozit zrno do země kde je drahá práce (minimální mzda + minimální daně určené předvolebními sliby), když lze vozit hotovou komponentu.
SfK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.151 (?), 3.10.2017 18:56
Nic lepšího a smysluplějšího než napsal host - xxx.xxx.19.119 (?)
1.10.2017 20:13 k danému tématu napsat nejde.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 26.12.2010 13:54
Lituji, ale já jsem nikdy do žádného "vlákna" nenapsal, že by škrob obsahoval pentozu. Naopak je mi známo, že se tento polysacharid štěpí enzymaticky na 4 molekuly glukozy (lit.: Malleova B., Schmicklova H. Domácí výro ba lihovin, BETA 2004, str.49). Je mi znáno, že enzymatickou hydrolýzou lze připravit ze škrobu disacharid maltozu ,ale to je tak asi vše. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 26.12.2010 14:22
Napsal jste 23.12. 2010:
...chutě, které se do destilátu dostávají štěpením škrobu na sachrózu...
V odpovědi jsem se upsal - spletl jsem si pojmy fruktóza a pentóza. Samozřčejmě, fruktóza je hexóza. Správně mělo být:
Na rozdíl od něj si myslím, že škrob neobsahuje fruktózu, tudíž se neštěpí na sacharózu nýbrž na maltózu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 26.12.2010 21:32
Lituji, ale opět se mýlíte. Letmým pohledem do Organické chemie, autoři: Červinka O, Dědek V,, Ferles M: SNTL Praha 1980 str.577, pro přesnost cituji: Zdařila se biosyntéza sacharozy z D-glukozy a D-fruktozy v přítomnosti mikroorganismů Pseudomonas sacharophylla. Takže pro upřesnění: škrob, coby polysacharid obsahuje fruktozu a pokud s tím nesouhlasíte, vyřiďte si to s citovanýmim autory učebnice. Zdraví Petr Šlosar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 29.12.2010 16:44
Máte pravdu a čím jsem starší, tím více si uvědomuji, jak často se pletu. Bůh ví, kde jsem to vzal, asi bych měl méně číst a nepoklonkovat tolik autoritám, ale ženě bych to neřek'. Hezký konec roku a do dalších let nejen Vám pane doktore, ale všem čtenářům portálu zahrada.cz zdraví a pevné nervy, "střízlivý" nás nedostanou anebo lépe, hanba vystřízlivět! Zdarví Petr Šlosar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.118 (?), 30.1.2011 15:50
Omlouvám se, že Vám vstupuji do diskuse, ale prosím poraďte. Mám kvas ze žita..., sleju jej a vypálím... Ke zbytku žita přidávám poměrnou část včetně cukru a dělím dvěma do dvou kvasných nádob..., tak to dělám dvakrát až třikrát..., mám do posledního pálení přidat i část naklíčeného žita? Jinak to dostávaly sousedovic slepice, ale museli jsme to nechávat vydýchat.. :-)) protože cítím, že v obilkách ještě něco zbylo... Prosím o Váš názor... čili pálit jen roztok nebo i s obilím? po druhém - třetím kvašení? děkuji za radu a náměty...
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.9 (?), 28.2.2011 7:37
Dobrý den pane Šlosar, pan profesor Rychtera (překladatel knihy Schmicklová &Malleová - Domácí výroba lihovin) doporučuje pro konverzi škrobu na str.50 použit raději enzymatické přípravky od firmy Novozymes s.r.o. Neumím tuto firmu na internetu najít. Nevíte obchodní názvy těchto přípravků? Dík za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.102 (?), 28.2.2011 7:58
Dobry den,
potrebny enzym-amylazu neni nutno nikde schanet, kupovat, vznika priprozenou cestou pri kliceni zita (i jinych obilovin), jak je velmi pekne a podrobne popsano s celym postupem pripravy sladu, kvasu a kvaseni zde. Zustanu radeji v anonymite, protoze jiz asi 4 tydny kvasi zkusebni davka 2 sudu, vysledek tedy zatim neznam. Prvni dojmy jsou priznive, prekvapil mne docela prudky a intenzivni nastup kvaseni kvasu, do ktereho jsem nepridal zadny cukr.
Preju hodne zdaru!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|