Jablečný kvas
|
|
|
|
host - 21.39 (?) 15.10.2013 15:35
Vážený pane 147.38,
pokud si přečtete publikaci Calvados po lopatě, tak oba postupy nejsou dokonalé a vyrobíte jinou pálenku. Do postupu s moštem, by se podle publikace muselo zahrnout i macerování skořice a rozinek, zrání v sudu je dle publikace alespoň 6let, ale doporučení je že po 2 měsících lze pro vlastní potřebu takto připravený calvádos konzumovat. Samozřejmě pro domácí podmínky doporučuje zrání ve větraném demižónu, ale zmiňuje i možnost uskladnění v sudu.
V problematice přidání třísek - chipsů nejsem znalý. Byl by jste té dobroty a když jste tuto problematiku zmínil, tak jí i dokončil?
Na druhou stranu, když jste vytáhl problematiku ochrané známky Calvádos, nikde ji nevidím. Autoři zmiňují jablkovici a kalvádos (na moravé zažitý název pro pálenku z moštu). Místo toho aby jste poradil a přispěl se zkušenostmi do mlýna, tak tady moralizujete a plevelíte vlákno.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 21.39 (?), 15.10.2013 15:35
Vážený pane 147.38,
pokud si přečtete publikaci Calvados po lopatě, tak oba postupy nejsou dokonalé a vyrobíte jinou pálenku. Do postupu s moštem, by se podle publikace muselo zahrnout i macerování skořice a rozinek, zrání v sudu je dle publikace alespoň 6let, ale doporučení je že po 2 měsících lze pro vlastní potřebu takto připravený calvádos konzumovat. Samozřejmě pro domácí podmínky doporučuje zrání ve větraném demižónu, ale zmiňuje i možnost uskladnění v sudu.
V problematice přidání třísek - chipsů nejsem znalý. Byl by jste té dobroty a když jste tuto problematiku zmínil, tak jí i dokončil?
Na druhou stranu, když jste vytáhl problematiku ochrané známky Calvádos, nikde ji nevidím. Autoři zmiňují jablkovici a kalvádos (na moravé zažitý název pro pálenku z moštu). Místo toho aby jste poradil a přispěl se zkušenostmi do mlýna, tak tady moralizujete a plevelíte vlákno.
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.103 (?), 17.10.2013 9:53
Stále se to bude dělat špatně a pověst domácích pálenek hlavně díky jablkům bude neustále upadat. Začalo to asi takto: "Přivezte do naší pálenice 10kg jablek a dostanete 1l skvělého destilátu výměnou". Jenže sudy a pálenice nejsou kompost!!!. A tím to začalo... Do pálenice chamtivci dovezou cokoliv... A co se asi doma dělá s jádrovým ovocem, hrůza domyslet.Neznám už nikoho ve svém okolí kdo by se při zmínce o jablkovicí nezašklebil a když ji vypije, tak jen proto aby hostitele neurazil!!! Totální degradace tohoto ušlechtilého destilátu byla už v té době završena a v jeho renezanci už.nevěřím. Myslím si, že i většina výrobců, která dbá na kvalitu a pověst svých produktů nechce s jablky mít nic společného!!! Ne, že by velmi kvalitní destilát z jablek výrobit nešel, jde, ale je to dost náročné a zájem o jablkovici malý. Nestojí to už za to... A odvolávat se na komerčně vydané knihy? Jsou určeny pro laickou veřejnost a jsou plné omylů, polopravd a bohužel i vyložených nesmyslů. Skutečně odborných informací v ních moc není. Akademici publikují jinde a lidé znalí nikde. A pokud napíší nebo redigují nějakou tu komerci zklouzávají většinou na jejích úroveň... Takto by se to dělat mělo. Nebylo by lepší z přebytků jablek udělat mošt nebo dnes modní Cidr než neustále zhoršovat pověst domácích pálenek? Na tom se toho moc zkazit nedá... A pokud už někdo chce přebytky jablek jinak zpracovat proč to nedělá lihovarským způsobem? Na neutrální líh k výrobě likérů, tinktur apod. Jinak to totiž v legislativně omezených možnostech, leností, chamtivostí a nedočkavosti většiny lidí s jablky moc nejde!!!!! Ale zas ne tak, jak se někde píše : Skořice, hrozinky, dubové chipsy atd. To totiž není ani pálenka, ani likér, ani mixologie, ale skutečně jen domácí "patlárna". I když chutnat někdy může. Jen s ušlechtilým a kvalitním nápojem nemá ten produkt nic společného. Rafael
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 17.10.2013 21:37
Destilát z jablek je skvělý, se ví, že musí být dobře udělaný, akorát má na jižní Moravě špatnou pověst, ale zdaleka ne tak špatnou jako destilát z vína a vínovic, já grapám a terkelicím děsně fandím, viz mé web. stránky. Pochopitelně vím, že na Hoňácku s tímto názorem neobstojím, a proto prosím kamarády z okolí Velké nad Veličkou, Vápenek a dalších, aby mě chápali, jsou i jiné oblasti kde by také neochotně připustili, že jablka se pálí, když se obecně švestky, lépe řečeno modré ovoce neurodí. To je ten problém jablkovic!! Prostě není nic jiného, ale jablek je hafo. Proč mám pocit, že je to xenofobní problém, jako že my na území "Česka" neumíme zkousnout prostě Nikoho. Východočech, tedy chrudimák slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.120 (?), 18.10.2013 10:25
... já grapám a terkelicím děsně fandím, viz mé web. stránky ...
Nic ve zlém, chtěl jsem se podívat, jak moc těm "grapám a terkelicím" fandíte, ale na těch vašich stránkách, jsem o nich nenašel ani slovo... asi je tato "záložka" zatím "ve výstavbě".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.120 (?), 18.10.2013 14:39
Děkuji za osvětlení pane doktore, už jsem si říkal, kde že jste...
... já si do dneška myslel, že vínovice se destilují z vína, kdežto grapa ze zkvašených výtlačků (matolin) a terkelice ze stažených kvasů po vínech... zatím jsem nikde neviděl, že by se tyto kategorie směšovali jen pod jeden pojem - vínovice (takže o grapě, či terkelici, na stánkách stějně ani slovo!!).
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 18.10.2013 15:08
Děkuji pánové, pravdu máte oba. Otázka zní, proč jsou destiláty z vína tak přehlížené, neoblíbené, podceňované a laciné? Je to proto, že se jen zcela vyjimečně dělají o opravdu kvalitního vína. Prostě vinař, který svému vínu rozumí najednou zjistí, že ten jeho produkt už není to ono a nechce ho prodávat, aby neztratil dobrou pověst. Tak co s tím má dělat? Tímto způsobem vznikají vínovice - tedy základ koňaků. V knize Ing.Radka Wagnera: Calvados po lopatě, str. 89 jsem se dočetl, že grappa se dělá z matolinů (směs šlupek a zrníček po lisování vína) a je to prý italská specialita. Terkelice, str. 91 je totéž, nicméně slovenský výraz. Na soutěžích ovocných destilátů jsem se ještě setkal s mlátovicí, která se dělá z kvasničných zbytků. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.62 (?), 18.10.2013 23:00
Je rozdíl, jak píšete, že vinaři zdestilují nevhodné vino k prodeji, anebo když cíleně vyrábějí pálenky z odpadků a vydávají je za ušlechtilé destiláty. Mimochodem, Spiriti Vini je nejkvalitnější líh k výrobě likérů...
Nezlobte se na mě, ale je to stejná kategorie jako destilát z jablečné drtě či výlisků. Z nekvalitní suroviny nebo odpadu kvalitní pálenka vyrobit nejde!!!.
Např. odkaz ať nikdo nemusí listovat v knihách
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.1 (?), 19.10.2013 9:06
Výraz terkelica je maďarského, a nie slovenského pôvodu.Keďže tento destilát je pripravený z kvasu, kde sa musel dodať cukor a pri jeho destilácii sa uvoľňujú aj pachute zo strapín, tak to je naozaj pitie pre tvrdšie povahy, ako sa píše v odkaze.Oveľa jemnejšia palenka je z výliskov bez strapín.Podľa mňa je to iba jemne ochutený lieh.Nebola tu spomenutá hroznovica, ktorá sa robí z odstopkovaného, a rozpučeného hrozna.Najlepší destilát čo sa dá podľa mňa vyrobiť z vinnej révy je hroznovica ktorá bola pred pálením vylisovaná.Ide to veľmi ľahko, aj bez plachetky do lisu, na rozdiel od napr.jablčného kvasu. Nehnevajte sa na mňa pán Rafael, ale pokiaľ staviate na rovnakú úroveň jablčnú drť a vylisky tak ste naozaj dobrú jablkovicu ešte nepil. Stano
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.172 (?), 20.10.2013 4:04
Pane Stano, ne neurazil jsem se. A ano máte pravdu. Dobrou jablečnou pálenku vyrobenou z drtě, slupek, stopek a jadřinců jsem skutečně nepil. Taková totiž neexistuje. Je to stejné jako s tím vínem jak píšete. To, že jádrové ovoce, zvlášť jablka, jsou k výrobě kvalitních pálenek absolutně nevhodné se vědělo už koncem 19. stol. V historických knihách z té doby je o tom dostatek důkazů. Už tehdy to věděli!!!! Trochu "novější", ale snadno dostupné na netu je Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce, ing.Dr. Vondráček 1945. Proto mě mrzí totální degradace tohoto ušlechtilého destilátu. Osobně jablka řadu let zpracovávám už jen na likérový líh. Jablečnou pálenku totiž kvůli její pověsti v mém okolí všichni kategorický odmítají. Dokonce i originální francouzský Calvados. Protože to, co se dělá s jablky v SM kraji je hrůza :-( Rafael
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|