Jablečný kvas



                     
host - 45.252 (?) 
21.10.2013 18:03

Dobrou jemnou pálenku lze z jablek průměrné chuti i jakosti i podprůměrné (ne plesnivé, shnilé) vyrobit snadno na zesilovací koloně. Nebojím se dokonce tvrdit, že bude řádově jemnější, než tradičně hnusné a těžko pitelné pálenky z jablek z většiny pěstitelských pálenic, co pálí značně zastaralým přerušovaným dvojkotlovým způsobem. Na těchto zastaralých kotlích jde totiž vytvořil velmi dobrou až výtečnou pálenku jen z výborných a výtečných ovocných kvasů. Dobrá kolona s velkým refluxem ale přepálí i průměrný kvas ve velmi jemnou pálenku, byt s nepatrným ovocným nádechem. Ale ten u průměrných kvasů je stejně potlačen negativními chut. látkami z průměrného ovoce a průměrného, třeba už nakaženého kvasu...

  
                     
host - 3.51 (?), 21.10.2013 19:08

Dvpjkotlovka má své kouzlo a své výhody i nevýhody. Je to o lidech, mají umět dělat kvas a nemuseli by hledat rektifikačku kolonu.

A zastaralý způsob to rozhodně není.

Taky to bude i rukama páleníka, to je ten problém. Kdežto na rektifikačce to vypálí i cvičená opice.

                     
host - 45.252 (?), 21.10.2013 21:05

Hluboce se pletete... Rektifikační kolony používají velké i malé rodinné lihovary např. fa.Žufánek apod. Dvojkotlová destilace byla moderní tak v 17. a 18. století. A malá domácí amatérská kolona vyžaduje odbornější a trpělivější obsluhu než žbublavé kotlíky založené na úsudku a jazyku poloopilé obsluhy o velkých lihovarských a páleničářských kolonách ani nemluvě.Ono ani plně automatiovaná kolona je taky jen stroj a vyžaduje lidský dohled a kontrolu a případné zásahy. Mimoto v pěstitelských palírnách a malých lihovarech jsou kolony stejně max. poloautomatické, vyžadují např. ruční ovládání chlazení, oddělení úkapu a dokapu atd.

                     
host - 3.51 (?), 24.10.2013 14:03

A to je jako důkaz kvality, že to firmy, které to živí hrnou tuctově? Mít mega pálenici jak žufánek, tak taky nepálím dvoukotlovkou. Protože je to pro ně nerentabilní a jde o to, aby to odsýpalo a Pražákům je to stejně jedno, vypijou i trestí ochucený líh...

Lihovarnické kolony srovnávat zde, to je nesmysl, tam to dokážu pochopit, když potřebují vyždímat ze zápary, kvasu maximum lihu a nehledí na aromatické vlastnosti, atd.

To je to stejné, jak kdyby někdo na dvojkotlovce chtěl pálit 96 % líh do vodky...

Ještě napište, že i meď byla moderní tak v 17. století a hotovo.

                     
host - 3.51 (?), 24.10.2013 14:19

Víte, je zajímavé, že každý kdo pil třeba 10, nebo i 15-20 let staré slivovice, tak se vždy rozplýval, mlaskali si až za ušima.

A jak to teda tehdy dědáčkové dělali na těch zastaralých měděných kotloch, které dokážou vypálit jen smradlavé pálenky. Lidi dnes neumí založit kvas, nemají na to čas, doba uspěchaná, vědomosti nulové, tak se vymyslela kolona - urychlí to, vypálí to i močůvku a dá se z toho pit všecko :-)...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika