host - 211.27 (?) 27.10.2013 2:08
Pane Miloši:
Šípky vylisovat lze. Stejně jako řada podobných tvrdých plodů. Dělá se to takhle: Plody se jemně podrtí nebo pomačkají, spaří vodou, přip. povaří. Po vychladnutí se přidají namnožené kvasinky, drť se nechá 1-3 dny nakvasit a pak se lisuje. V některých případech se to opakuje. Jen u šípků se to nedoporučuje, protože víno které s nimi kvasí je daleko lepší kvality. Je to taková výjimka v ovocném vinařství, protože jinak se většinou vše lisuje. Bavím se teď o kvalitně vyráběných vínech. Samozřejmě, že lisování lze obejít a surovinu jen zalít vodou a zasypat cukrem nebo v lepším případě "i" podrtit. Vykvasí to, chuť po surovině to mít bude, najdou se lidé kteří to vypijí, ale kvalitní ovocné víno to nebude! Proto taky mají domácí vína tak špatnou pověst jako jablkovice. Je třeba se držet kvalitních a léty osvědčených receptů. Jakékoliv zjednodušování a šizení vede většinou ke snižení kvality. Jsou to generacemi naších předků osvědčené postupy a recepty a oni jistě neměli důvod si výrobu bezdůvodně komplikovat. A když ano, tak jen z důvodu dosažení maximální kvality. Ne jako dnes, kdy je v popředí marketing, reklama a snaha ošidit a ušetřit na všem na čem se jen trochu dá...
*
Že jeřáby mají malvice a patří z botanického hlediska k jádrovinám vím. Psal a myslel jsem tím, že v použití v destiláterství a likérnictví mají blíž spíš k bobulovinám a drobnému ovoci. Tím také připouštím jejích použití na kvas z drtě. Na rozdíl od jablek a hrušek. Vzhledem k tomu, že výraz "jeřabinka" je poměrně běžný, známý a rozšířený, taky bych čekal, že se bude jako pravý destilát hojněji vyrábět. A po pravdě jsem zatím v eshopech, zkoušel jsem i zahraniční, narazil jen na průtahy nebo řezy. Nemáte nějaký zdroj? Na nějakou dobrou jsem dostal chuť. Jen ne od Jelínka apod., tam se o kvalitě řezů a průtahů moc mluvit nedá a o pravých, poctivých destilátech už vůbec:-((((((
Ale i průtahovou destilací se dá z některých surovin získat kvalitní výrobek. Některé jsou k tomu přímo předurčeny. Buď jejích vydatností nebo vzácnosti. Jak je to u těch jeřabin, nevím. Nemám s nima dostatek zkušeností.
*
Pane Stano, s tím kvasem to bylo spíš cezení a filtrace než lisování, ne?
Rafael
|