Jablečný kvas
|
|
|
|
host - 211.27 (?) 27.10.2013 2:08
Pane Miloši:
Šípky vylisovat lze. Stejně jako řada podobných tvrdých plodů. Dělá se to takhle: Plody se jemně podrtí nebo pomačkají, spaří vodou, přip. povaří. Po vychladnutí se přidají namnožené kvasinky, drť se nechá 1-3 dny nakvasit a pak se lisuje. V některých případech se to opakuje. Jen u šípků se to nedoporučuje, protože víno které s nimi kvasí je daleko lepší kvality. Je to taková výjimka v ovocném vinařství, protože jinak se většinou vše lisuje. Bavím se teď o kvalitně vyráběných vínech. Samozřejmě, že lisování lze obejít a surovinu jen zalít vodou a zasypat cukrem nebo v lepším případě "i" podrtit. Vykvasí to, chuť po surovině to mít bude, najdou se lidé kteří to vypijí, ale kvalitní ovocné víno to nebude! Proto taky mají domácí vína tak špatnou pověst jako jablkovice. Je třeba se držet kvalitních a léty osvědčených receptů. Jakékoliv zjednodušování a šizení vede většinou ke snižení kvality. Jsou to generacemi naších předků osvědčené postupy a recepty a oni jistě neměli důvod si výrobu bezdůvodně komplikovat. A když ano, tak jen z důvodu dosažení maximální kvality. Ne jako dnes, kdy je v popředí marketing, reklama a snaha ošidit a ušetřit na všem na čem se jen trochu dá...
*
Že jeřáby mají malvice a patří z botanického hlediska k jádrovinám vím. Psal a myslel jsem tím, že v použití v destiláterství a likérnictví mají blíž spíš k bobulovinám a drobnému ovoci. Tím také připouštím jejích použití na kvas z drtě. Na rozdíl od jablek a hrušek. Vzhledem k tomu, že výraz "jeřabinka" je poměrně běžný, známý a rozšířený, taky bych čekal, že se bude jako pravý destilát hojněji vyrábět. A po pravdě jsem zatím v eshopech, zkoušel jsem i zahraniční, narazil jen na průtahy nebo řezy. Nemáte nějaký zdroj? Na nějakou dobrou jsem dostal chuť. Jen ne od Jelínka apod., tam se o kvalitě řezů a průtahů moc mluvit nedá a o pravých, poctivých destilátech už vůbec:-((((((
Ale i průtahovou destilací se dá z některých surovin získat kvalitní výrobek. Některé jsou k tomu přímo předurčeny. Buď jejích vydatností nebo vzácnosti. Jak je to u těch jeřabin, nevím. Nemám s nima dostatek zkušeností.
*
Pane Stano, s tím kvasem to bylo spíš cezení a filtrace než lisování, ne?
Rafael
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.27 (?), 27.10.2013 2:08
Pane Miloši:
Šípky vylisovat lze. Stejně jako řada podobných tvrdých plodů. Dělá se to takhle: Plody se jemně podrtí nebo pomačkají, spaří vodou, přip. povaří. Po vychladnutí se přidají namnožené kvasinky, drť se nechá 1-3 dny nakvasit a pak se lisuje. V některých případech se to opakuje. Jen u šípků se to nedoporučuje, protože víno které s nimi kvasí je daleko lepší kvality. Je to taková výjimka v ovocném vinařství, protože jinak se většinou vše lisuje. Bavím se teď o kvalitně vyráběných vínech. Samozřejmě, že lisování lze obejít a surovinu jen zalít vodou a zasypat cukrem nebo v lepším případě "i" podrtit. Vykvasí to, chuť po surovině to mít bude, najdou se lidé kteří to vypijí, ale kvalitní ovocné víno to nebude! Proto taky mají domácí vína tak špatnou pověst jako jablkovice. Je třeba se držet kvalitních a léty osvědčených receptů. Jakékoliv zjednodušování a šizení vede většinou ke snižení kvality. Jsou to generacemi naších předků osvědčené postupy a recepty a oni jistě neměli důvod si výrobu bezdůvodně komplikovat. A když ano, tak jen z důvodu dosažení maximální kvality. Ne jako dnes, kdy je v popředí marketing, reklama a snaha ošidit a ušetřit na všem na čem se jen trochu dá...
*
Že jeřáby mají malvice a patří z botanického hlediska k jádrovinám vím. Psal a myslel jsem tím, že v použití v destiláterství a likérnictví mají blíž spíš k bobulovinám a drobnému ovoci. Tím také připouštím jejích použití na kvas z drtě. Na rozdíl od jablek a hrušek. Vzhledem k tomu, že výraz "jeřabinka" je poměrně běžný, známý a rozšířený, taky bych čekal, že se bude jako pravý destilát hojněji vyrábět. A po pravdě jsem zatím v eshopech, zkoušel jsem i zahraniční, narazil jen na průtahy nebo řezy. Nemáte nějaký zdroj? Na nějakou dobrou jsem dostal chuť. Jen ne od Jelínka apod., tam se o kvalitě řezů a průtahů moc mluvit nedá a o pravých, poctivých destilátech už vůbec:-((((((
Ale i průtahovou destilací se dá z některých surovin získat kvalitní výrobek. Některé jsou k tomu přímo předurčeny. Buď jejích vydatností nebo vzácnosti. Jak je to u těch jeřabin, nevím. Nemám s nima dostatek zkušeností.
*
Pane Stano, s tím kvasem to bylo spíš cezení a filtrace než lisování, ne?
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 15.64 (?), 31.10.2013 22:13
Zdravím, dokváší mi kvas z jablečného moštu a váhám, zda jej vypálit, nebo nechat vyčistit, stočit a nechat v plastových barelech rok zrát. Není při použití klasických bílých 50l barelů - bez kvasné zátky, pouze zatáhnutých přílišné riziko zoctovatění? (mošt je jen lehce přislazen).Děkuji Vám za radu
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.128 (?), 31.10.2013 23:57
Pokud nemáte studený sklep a sud nebo sudy které nejde dobře uzavřít, tak to víno raději nechejte vypalit ještě letos. Ty barely se hodí leda tak na transport. Nejdou spolehlivě uzavřít. Zkuste třeba jeden pořádně zavřít a otočit hrdlem dolů... Určitě poteče...
To už jsou na uležení lepší demižony díky úzkým hrdlům, špuntům a bublátkám... Riziko zoctovatění je velké a bylo by škoda vynaložené práce!
Je to přece jen nízkoalkoholické a nestabilní, cca 7% víno.
Ať se daří.
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.211 (?), 1.11.2013 7:54
Dobrý den,
souhlasím s Vámi. Pokud se bílá 50l bečka zavře pouze závěrem při otočení protéká, ale do tohoto typu bečky patři jeste takové těsnění které se dá pod uzávěr. A pokud tam a a uzávěr se řádně utáhne nevylijete ani kapku. Tyto těsnéní jdou případné dokopit v každé zahrádkářské prodejně orientační cenna cca 10-20kc.
Přeji pěkný den
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.83 (?), 2.11.2013 10:13
Jestli myslíte takové ty plastové víčka pod hlavní šroubovací uzávěr, tak ty taky moc netěsní. Nebo nějaký O-kroužek? Obecně se mi žádné soudky se šroubovacími uzávěry moc neosvědčily. Jejích závity mají velké stoupání a je problém je skutečně vzduchotěsně uzavřít. Člověk se nadře jak kůň a když pak foukne do hadičky na bublátko nakonec to stejně někde uniká. Lepší jsou soudky u kterých je víko stejnoměrně a nepoměrně menší silou přitlačeno sponou. Rafael
|
|
|
|
|
|
|
flader - (21) - 248.250 (?), 17.10.2013 21:03
Ospravedlnujem sa, ze som svojim jednoduchym prispevkom a otazkou rozputal takuto hadku. Jablka som chcel nalozit len preto, ze u nas ich nema kto zjest a bolo mi ich luto vyhodit na kompostovisko, ale zda sa, ze to bude asi jedine spravne riesenie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.22 (?), 18.10.2013 7:52
Na kompost rozhodne nic nevyhazujte, nekteri panove tady jdou na jednoduchou vec az moc vedecky(bez urazky). Vyberte si nektery z vyse uvedenych postupů a s chuti do toho. Jen pocitejte s tim ze pokud jablka nedosladite budete mit max 7-8 l 50% destilatu ze 100 l kvasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
flader - (21) - 248.250 (?), 18.10.2013 15:08
Dakujem pani, takuto odpoved som dufal ze dostanem, ako vravim som amater a pottrebujem nieoc jasne a strucne :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|