destilační přístroj



host - 220.133 (?)
1.3.2008 23:18

Po přečtení celé diskuze jsem zjistil, že nikdo nepálite z obilí. Nechápu proč výsledky jsou velice dobré a náročnost minimální a jde to i přes zimu. Pro zajímavost předkládám jeden můj osvědčený recept: Na "Whisky" Namočím ječmen do kádě s vodou na 3 dny jednou denně promíchám. Pak nabobtnané zrno rovnoměrně rozprostřu do pekáčů ve vrstvě 5 cm a nechám naklíčit. Musí se to prohazovat dvakrát až třikrát denně, aby to nezačalo plesnivět. Do týdne začne zrno klíčit. Když je klíček stejně velký jako průměr zrna tak zrno vysuším nad rašelinou. Postupuji takto ve velkém grilu rozpálím dřevěné uhlí zasypu rašelinou z OBI tak 5cm vrstvou a na sýtu usuším. Teplotu sušení chce držet do 60 stupňu a to opravdu dost nutně. Po vysušení je potřeba slad pomlet na velice jemný šrot čím jemnejší tím lepší. Šrot nasypu do hrnce a naředím na hodně řídkou kaši. Používám normálně pinou vodu osvědčilo se mě jí převářet, ale není nutné. Tuto řídkou kaši držím 180-200 minut na 60°C za stálého míchání. Opět je velice nutné dodržet tuto teplotu. (Překročení teploty ničí enzymy nutné ke štěpení škrobu na jednoduší cukry.) Vzniklou cukernatou vodu (sladina). Scedím a dobře odělím od pevného zbytku obilí. A naleji do sudu počkám až se sladina ochladí na 20 °C.  Zakvašení provádím pivovarskýma kvasnicema lepší chuť, ale lze použít i vinné. Kvašení je velice bouřlivé a trvá 5-7 dní. Po vykvašení zbývá jen vypálit. Není dobré pálit všechno kvasnice nechat na dně  v sudu. První pálení tak 25-30% druhé pálení tak 70%. Ředím kojeneckou vodou na 45-48%. Doba zrání je ideální tak 2-3 roky. Ale záleží na každém zvlášť. V zimním období kdy není ovoce je to docela dobrá zábava s zajímavým efektem. Vyrábím si podobným způsobem i Burbón jen je u nás problém s kvalitní kukuřicí. Jestli máte někdo podobné zkušenosti tak se podělte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 151.203 (?), 11.2.2008 11:23

Díky, už jsme dali uzené a klobásky do komína aby byly čertvé. Ještě musím pro hezké lahvičky. Zkusím sehnat super 10 litrové demižónky, s souseda požádám aby tam vyryl věnování. Tedy jestli ještě po naší meruňkovici vidí.

                     
host - 220.133 (?), 17.2.2008 14:50

Já osobně jsem zakoupil destilační přistroj v obchodě copper-alembic.com. Cenově mu nemůže konkurovat žádný český výrobce a řemeslné zpracování je na super úrovni. Dodací lhůta do 10 dnů. 

                     
host - 149.248 (?), 18.2.2008 11:52

Který konkrétní přístroj z nabídky jste si koupil? Kolik chtějí za dopravu? díky

                     
host - 168.167 (?), 18.2.2008 12:56

Opravdu moc pěkné. Perfektní je, že se nemusí kupovat komplet přístroj, ale jen to co potřebujeme. Ale já bych se trochu bál, aby se jméno a adresa při objednání na dobírku nedostali do nesprávných rukou...

                     
host - 158.238 (?), 25.2.2008 20:49

Kořalka mi po vydýchání občas zežloutne a zakalí se i při lihovatosti nad 50%. Prosím poraďte.

                     
host - 176.81 (?), 29.2.2008 19:00

Zakálení při ředění stejně tak při schlazení (uskladnění do sklepa)  je způsobeno přiboublinou.

Duvod - špatně odříznut dokap. :-(

Rada - ještě jednou s větší přísností. :-)

Stejně by to nebylo dobré!

Mnoho zdaru.

                     
host - 220.133 (?), 1.3.2008 23:18

Po přečtení celé diskuze jsem zjistil, že nikdo nepálite z obilí. Nechápu proč výsledky jsou velice dobré a náročnost minimální a jde to i přes zimu. Pro zajímavost předkládám jeden můj osvědčený recept: Na "Whisky" Namočím ječmen do kádě s vodou na 3 dny jednou denně promíchám. Pak nabobtnané zrno rovnoměrně rozprostřu do pekáčů ve vrstvě 5 cm a nechám naklíčit. Musí se to prohazovat dvakrát až třikrát denně, aby to nezačalo plesnivět. Do týdne začne zrno klíčit. Když je klíček stejně velký jako průměr zrna tak zrno vysuším nad rašelinou. Postupuji takto ve velkém grilu rozpálím dřevěné uhlí zasypu rašelinou z OBI tak 5cm vrstvou a na sýtu usuším. Teplotu sušení chce držet do 60 stupňu a to opravdu dost nutně. Po vysušení je potřeba slad pomlet na velice jemný šrot čím jemnejší tím lepší. Šrot nasypu do hrnce a naředím na hodně řídkou kaši. Používám normálně pinou vodu osvědčilo se mě jí převářet, ale není nutné. Tuto řídkou kaši držím 180-200 minut na 60°C za stálého míchání. Opět je velice nutné dodržet tuto teplotu. (Překročení teploty ničí enzymy nutné ke štěpení škrobu na jednoduší cukry.) Vzniklou cukernatou vodu (sladina). Scedím a dobře odělím od pevného zbytku obilí. A naleji do sudu počkám až se sladina ochladí na 20 °C.  Zakvašení provádím pivovarskýma kvasnicema lepší chuť, ale lze použít i vinné. Kvašení je velice bouřlivé a trvá 5-7 dní. Po vykvašení zbývá jen vypálit. Není dobré pálit všechno kvasnice nechat na dně  v sudu. První pálení tak 25-30% druhé pálení tak 70%. Ředím kojeneckou vodou na 45-48%. Doba zrání je ideální tak 2-3 roky. Ale záleží na každém zvlášť. V zimním období kdy není ovoce je to docela dobrá zábava s zajímavým efektem. Vyrábím si podobným způsobem i Burbón jen je u nás problém s kvalitní kukuřicí. Jestli máte někdo podobné zkušenosti tak se podělte.

                     
host - 176.81 (?), 3.3.2008 18:46

Ještě do nedávna jsem si myslel, že obilí je dobré tak ještě na chleba a do korýtka prasátkům. Pak mi ale jeden známí destilatér potvrdil, že taková dobrá žitná je opravdu ušlechtilé pití. Nemám tedy důvod nevěřit, že lze vyrobit i kvalitní whisky. Váš návod je natolik podrobný, že ačkoliv jsem příznivcem ovocných destilátu, snad bych to i zkusil. Ještě vyčkám na další reakce, přesto Vám děkuji. :-)

Mnoho zdaru.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 3.3.2008 19:16

Problém je, že práce se sladovými enzymy je přece jen složitější. Někteří amatérští lihovarníci to řeší tak, že obilí zalejí teplou vodou a přidají řepný cukr (za 14,90 proč ne?). Pálenka je pak taky trochu cítit obilím, ale je to bolehlav.

                     
host - 127.251 (?), 4.3.2008 9:37

 Moje první pokusy z přeměnou obilí na kvalitní destilát byli velice těžké. Ale jak píšu výrobu Whisky jsem na domácí podmínky vychytal k mojí úplné spokojenosti. Při dodržení několika jasných zásad ohledně teplot a časů je výsledek překvapivě dobrý. Jinak míchat obilí s teplou vodou a cukrem mě připadá, jako vařit polévku ze sekyrky. Obilí je tam v tomto případě úplně zbytečné. Do kvasného procesu prakticky nevstupuje. To je podle mne výroba lihu a ne destilátu.

Pálení zdar.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika