Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.171 (?), 30.3.2017 12:07, zobrazeno: 64194x
Dobrý den, psal jsem již na deslik, bylo mi doporučeno hodit i sem. V závalu nadšení a amatérství jsem si koupil koloni viz níže. Takže prosím nekomentujte mou začátečnickou chybu, nicméně bych z ní rád dostal nějaký rozumný výsledek. Možná je vše v pořádku, a jen hledám problém kde není, ale nezdá se mi to. Nejvíce bych ocenil někoho, kdo má s podobnou kolonou osobní zkušenosti a může mi dát nějaké rady a tipy. Děkuji :
Mám tuto kolonu, akorát se 4mi odkalovači, jinak je totožná
Zatím jsem na ni zkoušel pálit 2x resp 2 druhy mače (jablka a zavařeninový mix :)).
Mám problém s tím, že z kolony během pálení do sběrné nádobky jde dost nevonící zápach (prostě jak když se pálí na UA, nebyl jsem u žádné jiné kolony, nemůžu soudit, jestli je to normální), ovšem i třeba den po vypálení má pálenka stále ten stejný CHEMICKÝ nespecifikovaný zápach. Pálím (dle teploměru v prvním odkalovači) ze začátku na 78-79'C, a to vyloženě slabě kape hodnoty výstupu u prvního pálení jsou cca 90% alkoholu a zápach je dost silný. Když zvednu teplotu na 81-83 tak je proud výstupu podstatně silnější, zápach se trochu zmírní (ale stále je dost silný), síla padne na cca 83-85%. Nicméně i co do chuti, těžko bych rozeznal z čeho bylo vypáleno. Neměl jsem bohužel zatím možnost s nikým znalým probrat výrobní postup přímo u kolony, jestli je problém v ní, či ve mě? Zkoušel jsem i po prvních proteklých pár kapek i vylít všechny odkalovače, výsledek stejný.
Ještě poznámka, když vyliji odkalovače chvíli po chodu kolony, tak tekutina v nich je samozřejmě horká, ale je čirá s kousky minerály a s výborným aroma (takové bych si představoval u výsledku), voltáží je někde kolem 60-65% a je čirá. Ke konci procesu kdy jsou teploty vyšší, je už zakalená a zapáchá obdobně jak výsledný produkt.
Děkuji za jakékoliv poznatky, rady a připomínky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 2.4.2017 15:31
Dobrý den, doporučuji přečíst vlákno "Odkalovač na koloně?" PŠ
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.171 (?), 3.4.2017 7:30
Díky, moc tam toho není, nicméně i já se přikláním k řešení odkalovače fiknout :) teď už jen najít někoho, kdo mi to udělá. TIG nemám abych to spojil zpět.
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.119 (?), 3.4.2017 21:43
No ještě k těm odkalovačům... já bych si změřil průměr trubek co k nim vedou, pak bych si v kovomatu (nebo někde obchodě s instalatérskými potřebami) zakoupil rychlospojku na cu či ocelové trubky (je jich dost k sehnání, různého typu, dají se kombinovat i "téčkem" kam lze umístit teploměr...). Poté bych to v obloučku kuchnul, začistil pilníkem na čisto a kolonu s chladičem touto rychlosojkou stáhnul. Na shánění TIGu bych se vykašlal. Mělo by to být dostatečně tuhé na to, aby to ten chladič uneslo... popřípadě lze dodělat úchyt chladiče.
Tak ať se daří...
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.171 (?), 4.4.2017 7:02
pokud neseženu TIGa tak budu asi takto řešit. Když jsme u toho teploměru, kde jej ideálně umístit. A vůbec jaký teploměr zvolit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.199 (?), 30.4.2018 10:17
Dobrý den. Mám kolonu aabratek, ale neměl jsem nějaký návod na obsluhu. Postupují při práci podle návodu na podobných kolonách konkrétně na fóru Deslik, aparát, MAX. Nemůžete mi popsat postup obsluhy na této koloně? Díky. R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.81 (?), 28.9.2020 14:01
Take jsem nekolik let pouzival kolonu z keg sudu, která mela před chladičem odkalovač. Pote co jsem odebral úkap a začalo téci voňave jádro jsem odkalovac vypustil. A pak když jsem se blizil ke konci destilace, tak jsem ho vypustil podruhy, ochutnal a přidal do jádra. Z technickeho hlediska v odkalovači nemuze být nic jineho nez to co destiluji a jinak by to stejne skoncilo v chladiči a pálence, takze neni duvod nic vylevat. Jen v pripade ze by to smrdelo nebo nechutnalo, coz se mu nikdy nestalo. Základem vseho je KVALITNÍ kvas, perfektne zralé a zdrave ovocem, co nejrychleji po nadrcení rozkvašené.
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.69 (?), 9.10.2020 8:54
Dobry den, doporucujem destilat dochutit syntetickou aromov. Netreba sa toho bat, synteticke aromy su uz dnes uplne inde ako pred par rokmi, ak pouzijete kvalitnu aromu ani najvacsi znalci nebudu schopni poznat rozdiel oproti pravej arome. A k tomu polskemu kotlu sa to navyse velmi hodi, totiz polski vyrobcovia s tym aj tak nejak rataju, ze vysledny produkt bude potrebne synteticky aromatizovat, aby bol pozivatelny. S priatelskym pozdravom Rafael Slojsar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|