Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.23 (?) 25.10.2018 17:50
Taková klasika která si na nic nehraje, neslibuje nesplnitelné a vyhnula se všemožným reklamním kecům což velmi oceňuji.
Na druhou stranu ta cena a jazyková úroveň toho webu může být odrazující...
*
Ještě mě v souvislosti s názvem tohoto tématu, napadlo, vzpomněl jsem si na toto:
Čím více všelijakých opičáren, zbytečností - tím lepší aparát a vyrobený destilát. Nebo jinak napsáno:
"S naším aparátem i úplný laik si může vyrobit špičkovou pálenku!"
aneb
"Čím více pruhů, tím víc Adidas!"
*
V tom směru mě mile překvapil Kovoděl Janča, koukněte:
"Produktová řada s názvem AROMA SPECIAL cílí na profesionály a zákazníky s nejvyššími nároky na kvalitu. Kotle z řady AROMA SPECIAL jsou vybaveny především..."
*
Tím nechci vůbec nijak hanit jednokotlové aparáty a jejích technologie, jen mi vadí způsoby jakými jsou mnohdy prezentovány a hlavně úplnými "technologickými" nesmysly s kterými jsou na netu nabízeny...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.215 (?), 25.10.2018 22:38
Taky jsem na tento destil pristroj koukal, moc se mi libi za tu cenu, ja bych se ale spis rozhodl pro chalupare 60 litru, 30 je strasne malo. Honza
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.88 (?), 19.11.2018 18:00
Zdravím,
používám pouze jejich chladič a to z důvodu, že studené prsty které mají nahrazovat deflegmátor se nedají řídit škrcením průtoku chladící kapaliny. Jediný problém chladiče je, že průměr chladící trubičky je velmi malý a tudíž musí být válec chladiče v naprosto svislém stavu- důvodem je to aby chladič nekladl vstupujícím parám žádný odpor - (zkondenzovaný destilát odtéká ale pokud není chladič kolmo v závitech chladiče zkondenzuje a přes další závit chladiče jej musí vytlačit páry z kotle) pokud volně odtéká dochází k volné destilaci a na teploměru dokonce poznáte jaké frakce se odpařují - Teplota par jak v kotli tak v horní části kolony se zastaví a začne stoupat až po odpaření té které frakce. Osobně nevím kudy a co Vám mohlo unikat - celé destilační zařízení je beztlakové. Píšete, že v odkalovači máte metanol. Ten Vám ale v žádném případě nevyrábí destilační kolona - ten jste si vyrobil sám když jste si připravoval rmut. Pokud kvasíte ovocné cukry (mošty) budete mít metanolu z 10l několik kapek.Po naředění je tředa nechat nějakou dobu odvětrat - potom to bude mít tu správnou vůni a chuť. Nejdůležitější ale na celém procesu je udělat perfektní kvas a destilovat pouze tekuté složky kvasu, bez míchadla to připálíte ať děláte co děláte. Hodně úspěchů v pokusech. VH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.119 (?), 21.11.2018 11:08
Zdravím, zajímal by mne ten „polský“ (nebo jakýžetoje) návod. Nešel by oskenovat a vložit sem?! Jen na posouzení, na co lze naše domopalírníky, v dnešní době nachytat.
Ale abych to úplně nezatracoval, i když se sestavou odkalovačů před chladičem, v žádném případě nesouhlasím. Ty tam nemají co dělat. Když už to má, udělal bych si pár pokusů, jak to „chodí“… podle toho přiloženého návodu … 8 litrů není zase tak moc na „zkažení“. Podle mne to bude jen na „přepalování“ vína, zkvašených cukrových násad, či kvasů bez drtě. Dostanou z toho „čistý“ líh (proto ten přídavek aktivního uhlí - nedefinovaný poměr předkap/metanol/etanol v odkalovačích neřeším, neznám "doporučený postup" z "návodu").
No já bych asi ty nádobky odřízl v obloučcích (před prvním a za druhým odkalovačem) a chladič spojil příslušnou „rychlospojkou na trubky“ s přestupníkem; lze tam vložit i „t-čko“ pro vložení teploměru (bylo již jednou „nabízeno“ v jiném vlákně). Potom to již funguje jako „klasická aparatura“ pro dvojnásobnou destilaci. Při pohledu na použité „potrubí“ nebude však „výkon“ aparatury nijak oslnivý.
Tož asi tak... mnoho štěstí při pokusech.
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.142 (?), 3.3.2019 16:27
na podobnou věc jsem loni zakoupil (tedy sestavu jeden "odkalovač" a chladič, k tomu papiňák 17 litrů. první pokus s kanystrem podřadného vína byl dost žalostný, smrdělo to jak rasův pytel, a především onen "odkalovač" se ukázal jako nesmysl. po zvážení smyslu odkalovače jsem na něj napojil vodoinstalační flexi hadičku a vrátil ji do papiňáku (přes fitinku místo pojistného ventilu). další pokus již byl velmi přijatelný.
čili laický recept na použití:
1. dotunit odkalovač(e) refluxem zpět do kotle
2. vyřešit chlazení; buď napojit na vodovod a lít zteplalou pitnou vodu do kanálu, nebo nanosit v kýblu vodu od pumpy do prádelního hrnce a nainstalovat akvárkové či fontánkové čerpadlo
3. zahřívat, až začne kapat, tak první štamprle vylít, a pak kapat po deckách, a každou decku měřit hustoměrným lihoměrem, nejdřív to bude kapat okolo 70, až to klesne na 40, tak odstavit a zbytek vylít, nebo (pro spořivé) slévat z více pálení a přepálit podruhé4. výslednou kořalku (okolo 50) nechat odvětrat a nechat na pokoji pár měsíců. pak je docela poživatelná (zkušenost: 45 litrů jablečný mošt, 30 litrů ovoce (především švestky) z vytelkého mrazáku
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.119 (?), 5.3.2019 9:19
Sice jsem se zařekl, že na tomto vlákně již nebudu přispívat, ale nedá mi to.
1. dotunit odkalovač(e) refluxem zpět do kotle – co k tomu říci, aby toto fungovalo správně, tak ten reflex musí téct přes výplň kolony, nikoliv pouze „odtéc do kotlíku“; zde by se jen s jistým spožděním dostávaly již oddestilované podíly zpět do dalších frakcí … (prostě u ten (ty) odkalovač(e) do sestavy rektifikační kolony nepatří!!).
Ke zbylým bodům nemám připomínek…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.114 (?), 5.3.2019 9:56
Upřesním: na začátku mám kouhout toho "odkalovače" zavřený, po pár minutách kapání kohout otevřu, a ona hadička zpět do kotle má na sobě shybku, čili takový sifonek (v českém, nikoli moravském smyslu toho slova). naivně se domnívám, že metylalkohol vylítne nejdříve, a pak jde směs etanolu s vodou a vyššími alkoholy, a část té vody a vyšších alkoholů nakondenzuje v tom "odkalovači" a jde zpět do papiňáku, a na výstupu tedy kape směs se zesíleným etanolem, a ne "lutr" jako při klasickém dvoukotlovém strejcovském pálení.
ale jsem samozřejmě začátečník (byť proti zbytku populace s poněkud větším ponětím o termodynamice a fyzice vůbec), šalamounovo lejno jsem neochutnal, připouštím, že zkušenosti zatím získávám a můj produkt na žádnou zlatou medaili zatím neaspiruje. (byť k mému překvapení je to relativně poživatelné), a rád se nechám poučit, jak ten "odkalovač-zesilovač" udělat lépe.
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.141 (?), 18.3.2019 22:31
Zdravím Vás a děkuji za výživnou debatu o pálení a hlavně o polských klumprech... jeden z nich jsem si chtěl koupit..., ale poradí mi někdo co a kde koupit cca do 15 000 Kč /obsah 50 litrů. Něco co je vyzkoušené a nebo zda někdo vyrobí... Děkuji za odpověď.Mirek
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.141 (?), 19.3.2019 10:14
Dostal jsem nabídku maďarského přístroje.Najde se zde nacóru někdo, kdo mi přístroj okomentuje.Děkuji Mirek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|