Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?



                     
host - 26.23 (?) 
25.10.2018 17:50

Taková klasika která si na nic nehraje, neslibuje nesplnitelné a vyhnula se všemožným reklamním kecům což velmi oceňuji.
Na druhou stranu ta cena a jazyková úroveň toho webu může být odrazující...
*
Ještě mě v souvislosti s názvem tohoto tématu, napadlo, vzpomněl jsem si na toto:
Čím více všelijakých opičáren, zbytečností - tím lepší aparát a vyrobený destilát. Nebo jinak napsáno:
"S naším aparátem i úplný laik si může vyrobit špičkovou pálenku!"
aneb
"Čím více pruhů, tím víc Adidas!"
*
V tom směru mě mile překvapil Kovoděl Janča, koukněte:
"Produktová řada s názvem AROMA SPECIAL cílí na profesionály a zákazníky s nejvyššími nároky na kvalitu. Kotle z řady AROMA SPECIAL jsou vybaveny především..."
*
Tím nechci vůbec nijak hanit jednokotlové aparáty a jejích technologie, jen mi vadí způsoby jakými jsou mnohdy prezentovány a hlavně úplnými "technologickými" nesmysly s kterými jsou na netu nabízeny...

Rafael.

  
                     
host - 26.215 (?), 25.10.2018 22:38
Taky jsem na tento destil pristroj koukal, moc se mi libi za tu cenu, ja bych se ale spis rozhodl pro chalupare 60 litru, 30 je strasne malo. Honza
                     
host - 168.88 (?), 19.11.2018 18:00

Zdravím,

používám pouze jejich chladič a to z důvodu, že studené prsty které mají nahrazovat deflegmátor se nedají řídit škrcením průtoku chladící kapaliny. Jediný problém chladiče je, že průměr chladící trubičky je velmi malý a tudíž musí být válec chladiče v naprosto svislém stavu- důvodem je to aby chladič nekladl vstupujícím parám žádný odpor - (zkondenzovaný destilát odtéká ale pokud není chladič kolmo v závitech chladiče zkondenzuje a přes další závit chladiče jej musí vytlačit páry z kotle) pokud volně odtéká dochází k volné destilaci a na teploměru dokonce poznáte jaké frakce se odpařují - Teplota par jak v kotli tak v horní části kolony se zastaví a začne stoupat až po odpaření té které frakce. Osobně nevím kudy a co Vám mohlo unikat - celé destilační zařízení je beztlakové. Píšete, že v odkalovači máte metanol. Ten Vám ale v žádném případě nevyrábí destilační kolona - ten jste si vyrobil sám když jste si připravoval rmut. Pokud kvasíte ovocné cukry (mošty) budete mít metanolu z 10l několik kapek.Po naředění je tředa nechat nějakou dobu odvětrat - potom to bude mít tu správnou vůni a chuť. Nejdůležitější ale na celém procesu je udělat perfektní kvas a destilovat pouze tekuté složky kvasu, bez míchadla to připálíte ať děláte co děláte.  Hodně úspěchů v pokusech. VH.

   
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 234.79 (?), 21.11.2018 8:50
Odkaz asi už nefunguje, tak nemohu porovnat s tím, co.mi přinesl včera kamarád abych mu poradil jak s tímto (viz. obrazek) palit. Je to.pripojeno na asi 8mi litrovy klasický nerez papinak. Vše nerez bez kousku mědi a v návodu ještě rádi používat aktivní uhlí. Myslíte že s tím jde dosáhnout nějakého výsledku? Diky
Made in Poland?
Made in Poland?
      
host - 19.119 (?), 21.11.2018 11:08

Zdravím, zajímal by mne ten „polský“ (nebo jakýžetoje) návod. Nešel by oskenovat a vložit sem?! Jen na posouzení, na co lze naše domopalírníky, v dnešní době nachytat.

Ale abych to úplně nezatracoval, i když se sestavou odkalovačů před chladičem, v žádném případě nesouhlasím. Ty tam nemají co dělat. Když už to má, udělal bych si pár pokusů, jak to „chodí“… podle toho přiloženého návodu … 8 litrů není zase tak moc na „zkažení“. Podle mne to bude jen na „přepalování“ vína, zkvašených cukrových násad, či kvasů bez drtě. Dostanou z toho „čistý“ líh (proto ten přídavek aktivního uhlí - nedefinovaný poměr předkap/metanol/etanol v odkalovačích neřeším, neznám "doporučený postup" z "návodu").

No já bych asi ty nádobky odřízl v obloučcích (před prvním a za druhým odkalovačem) a chladič spojil příslušnou „rychlospojkou na trubky“ s přestupníkem; lze tam vložit i „t-čko“ pro vložení teploměru (bylo již jednou „nabízeno“ v jiném vlákně). Potom to již funguje jako „klasická aparatura“ pro dvojnásobnou destilaci. Při pohledu na použité „potrubí“ nebude však „výkon“ aparatury nijak oslnivý.

Tož asi tak... mnoho štěstí při pokusech.

         
host - 253.142 (?), 3.3.2019 16:27

na podobnou věc jsem loni zakoupil (tedy sestavu jeden "odkalovač" a chladič, k tomu papiňák 17 litrů. první pokus s kanystrem podřadného vína byl dost žalostný, smrdělo to jak rasův pytel, a především onen "odkalovač" se ukázal jako nesmysl. po zvážení smyslu odkalovače jsem na něj napojil vodoinstalační flexi hadičku a vrátil ji do papiňáku (přes fitinku místo pojistného ventilu). další pokus již byl velmi přijatelný.

čili laický recept na použití:

1. dotunit odkalovač(e) refluxem zpět do kotle

2. vyřešit chlazení; buď napojit na vodovod a lít zteplalou pitnou vodu do kanálu, nebo nanosit v kýblu vodu od pumpy do prádelního hrnce a nainstalovat akvárkové či fontánkové čerpadlo

3. zahřívat, až začne kapat, tak první štamprle vylít, a pak kapat po deckách, a každou decku měřit hustoměrným lihoměrem, nejdřív to bude kapat okolo 70, až to klesne na 40, tak odstavit a zbytek vylít, nebo (pro spořivé) slévat z více pálení a přepálit podruhé4. výslednou kořalku (okolo 50) nechat odvětrat a nechat na pokoji pár měsíců. pak je docela poživatelná (zkušenost: 45 litrů jablečný mošt, 30 litrů ovoce (především švestky) z vytelkého mrazáku

            
host - 19.119 (?), 5.3.2019 9:19

Sice jsem se zařekl, že na tomto vlákně již nebudu přispívat, ale nedá mi to.

1. dotunit odkalovač(e) refluxem zpět do kotle – co k tomu říci, aby toto fungovalo správně, tak ten reflex musí téct přes výplň kolony, nikoliv pouze „odtéc do kotlíku“; zde by se jen s jistým spožděním dostávaly již oddestilované podíly zpět do dalších frakcí … (prostě u ten (ty) odkalovač(e) do sestavy rektifikační kolony nepatří!!).

Ke zbylým bodům nemám připomínek…

               
host - 126.114 (?), 5.3.2019 9:56

Upřesním: na začátku mám kouhout toho "odkalovače" zavřený, po pár minutách kapání kohout otevřu, a ona hadička zpět do kotle má na sobě shybku, čili takový sifonek (v českém, nikoli moravském smyslu toho slova). naivně se domnívám, že metylalkohol vylítne nejdříve, a pak jde směs etanolu s vodou a vyššími alkoholy, a část té vody a vyšších alkoholů nakondenzuje v tom "odkalovači" a jde zpět do papiňáku, a na výstupu tedy kape směs se zesíleným etanolem, a ne "lutr" jako při klasickém dvoukotlovém strejcovském pálení.

ale jsem samozřejmě začátečník (byť proti zbytku populace s poněkud větším ponětím o termodynamice a fyzice vůbec), šalamounovo lejno jsem neochutnal, připouštím, že zkušenosti zatím získávám a můj produkt na žádnou zlatou medaili zatím neaspiruje. (byť k mému překvapení je to relativně poživatelné), a rád se nechám poučit, jak ten "odkalovač-zesilovač" udělat lépe.

                  
host - 252.141 (?), 18.3.2019 22:31

Zdravím Vás a děkuji za výživnou debatu o pálení a hlavně o polských klumprech... jeden z nich jsem si chtěl koupit..., ale poradí mi někdo co a kde koupit cca do 15 000 Kč /obsah 50 litrů. Něco co je vyzkoušené a nebo zda někdo vyrobí... Děkuji za odpověď.Mirek

                     
host - 252.141 (?), 19.3.2019 10:14

Dostal jsem nabídku maďarského přístroje.Najde se zde nacóru někdo, kdo mi přístroj okomentuje.Děkuji Mirek.

DEST.PŘÍSTROJ MAĎARSKO 50 l.
DEST.PŘÍSTROJ MAĎARSKO 50 l.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika