Okus stromu - ořešáku
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 5.3.2012 23:04
Mám obavu, že jestli je strom olkousaný dokola a až na dřevo, bude jeho záchrana obtížná, ne-li nemožná.
Co se týče ořezání korunky, jak píše pan Josef, tu bych provedl v případě, kdyby byly poškozeny kořeny, aby se vyrovnal poměr mezi podzemní a nadzemní částí. Tady ale pro řez nevidím důvod. Jistě, letos nelze očekávat velké přírůstky, ale o ně přece nejde. Jde o to, aby se zahojil defekt na kmínku. Ten se zahojí tím spíš, čím více mízy bude proudit dřevním válcem a zbylými pletivy. A čím víc pupenů zůstane v koruně, tím víc mízy potáhne.
Je to samopzřejmě jen teoretizování, nikdy jsem podobný ořech v praxi nezachraňoval.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kopretina06 - (1) - 104.2 (?), 5.3.2012 15:34, zobrazeno: 20496x
Prosím o radu, ovce okousali 4roky starý ořech, dá se něco udělat aby nezahynul?Je moc pěkný, byla by ho škoda.Děkuji za radu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 5.3.2012 23:04
Mám obavu, že jestli je strom olkousaný dokola a až na dřevo, bude jeho záchrana obtížná, ne-li nemožná.
Co se týče ořezání korunky, jak píše pan Josef, tu bych provedl v případě, kdyby byly poškozeny kořeny, aby se vyrovnal poměr mezi podzemní a nadzemní částí. Tady ale pro řez nevidím důvod. Jistě, letos nelze očekávat velké přírůstky, ale o ně přece nejde. Jde o to, aby se zahojil defekt na kmínku. Ten se zahojí tím spíš, čím více mízy bude proudit dřevním válcem a zbylými pletivy. A čím víc pupenů zůstane v koruně, tím víc mízy potáhne.
Je to samopzřejmě jen teoretizování, nikdy jsem podobný ořech v praxi nezachraňoval.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 241.86 (?), 5.3.2012 23:16
Na okousaném místě jsou vidět tmavší zbytky kůry. Z toho usuzuji, že stromek jistou šanci na záchranu má.
Myslím, že (v tomto případě) je spíše rozhodující "kořenový vztlak". A přerušeným místem se míza bude muset spíše protlačit. Je téměř jisté, že se jí nepodaří protlačit tolik, aby vyživila celou neostříhanou korunku.
Ani já jsem podobný ořech nezachraňoval a také pouze teoretizuji.
Doplněk k víítkovu příspěvku: seříznout u země se strom dá vždycky a v tom případě bude lepší počkat s tím do doby, než někde od kořenového krčku či z kmínku obrazí (pokud neobrazí přímo v korunce).
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?), 5.3.2012 23:31
Stromek se jistě zazelená. Míza do koruny jde dřevem. Lýkem by ale měly téct asimiláty zpět ke kořenům. Tento efekt se využívá při kroužkování např. jabloňí...
I staré pařezy ořešáků spolehlivě obrážejí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|