Bruska na řetěz

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?) 
2.12.2008 22:35

Nu tedy dobrá, zkusím se podívat dle fotek a dám vědět pokud mne něco napadne.

Radek

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 23:13

ARBe jaký máte nastaven příčný úhel u těch 0,325" řetězů? Nemohlo se stát, že jste na jednu stranu dal 0° a na druhou 5°? Občas si matici stolku povolím víc než je třeba a už se mi stalo, že jsem si hnul s nulou při přetáčení. Seděl doraz (hloubka kotouče) na obě strany? To může rozhodit délky také. Ta bruska je s Oregon Jolly stejná, ještě bych zkontroloval osu opěrky vůči vodítku, tam musí být zakopaný pes. Vemte to logicky, jestliže nastavím délku zubu na jedné straně, pak na druhé, pokud mám články uprostřed opěrky, se namůže rozhodit! Úhel 30°/25° sedí, měřeno úhloměrem, ne na číselníku brusky, na obě strany? To by teoreticky také mohlo rozhazovat. Zuby musí být od středu kotouče na obě strany stejně daleko! Nemáte příliš povolený seřizovací šroub na vodítku a svěrací páka pak řetěz přetlačí dál z osy kotouče? To jsou postřehy z prohlídky návodu k obsluze vaší brusky a doplněné o zkušenosti s Jolly.

Radek

host - 128.254 (?), 3.12.2008 9:26

Zdravím, přesně jak píše Radek, proti upínacímu excentru je nastavovací šroub kterým se seřizuje pevná upínací lišta. Právě tímto šroubem si vyladíte přesný střed řetězu v obou polohách (levé zuby-pravé zuby)vůči kotouči. Pokud bychom byli naprostí punťičkáři, tak by se mělo toto nastavení měnit pokaždé když upneme jinou sílu vodícího zubu. Z vlastní zkušenost mohu potvrdit, že je opravdu rozdíl v délce (sice minimální) nabroušeného pokud máte brusku nastavenou na tloušťku 1,6 a nabrousíte řetěz 1,1mm. Já osobně to mám nastaveno na "zlatou střední". Standa.

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 3.12.2008 19:33

No až teraz som sa dostal ku kompu, pretože celý deň som v lesnom fitt - ness a posilujem s metrovicou.  Suport je nastavený do nuly. Inak sa to pri bežnom použití - zaťahovaní ani nedá, mám odsledované že suport sám skočí pri väčšom povolení do kolmej polohy teda do nuly. Skôr sa prikláňam k Vášmu názoru Radku že to bude vodítkom - nastavením dorazovej skrutky veľkosti drážky vodítka. To je posledná možnosť. Ibaže teraz momentálne nemám čo brúsiť, všetkých 5ks reťazí ktoré točím som včera nabrúsil. A kým sa zase nedostanem k takej akcii ako naposledy, keď sa pílili ovocné stromy so zatlčenými klincami v kmeni, omotané drôtom na prádlo a rôznymi hrdzavými plotmi, ktoré nie je vidieť, tak skoro nebudem musieť na brúsku s reťazami, pretože toto mi v lese nehrozí. Ak toto je príčina tak sa musím červenať ako kartulka. Určite dám vedieť ako to dopadlo pretože ešte aj dnes som na to myslel pri práci, stále mi to nedalo pokoj a premýšal som ako je to možné.

host - 48.29 (?), 3.12.2008 21:15

A hlavně je potřeba po nabroušení řetězu přebrousit řetěz pilníkem aby opravdu řezal.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 3.12.2008 21:19

Pro 48.29, vůbec nejlepší ho po prvním ztupení zahodit a koupit nový!

Radek

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 3.12.2008 21:17

ARBe na chvilku jsem si odskočil od výkresů a co nevidím!? Na co máme myslet při práci v lese? To není vhodné téma na pracovní vytížení! Ano, při nošení a nakládání, ale při řezání? Takže příteli, v práci myslím na práci a po příchodu domů posadím řetěz do vodítka, vezmu posuvku, nastavím na broušení (ostrý řetěz je ještě lepší!), pravý zub, změřím, otočím na levý zub a změřím. Vychází-li levý delší, povolím páku, přitáhnu šroub a celý proces opakuji. Musí to sedět jak pr... na hrnci! Jak se toto srovná, zapomeňte na šroub, nechte ho být a dotahujte již jen pákou! 1,1 mm řetěz, půjde páka blíž k vodítku, 1,3 mm řetěz, zůstane víc kolmo na vodítko!  Žádné broušení nemusí proběhnout! Rozdíl síly je jen blbých 0,2 mm!

Radek

host - 210.251 (?), 4.12.2008 9:13

145.210 (?), 2.12.2008 14:05

(SKS 85) - čep na kterém se otáčí držák řetězu má z výroby velkou vůli - tj. při otočení se o vůli může posunout a je třeba znova nastavit dorazy. Po vyvložkování tenkým plechem je to lepší, nastavení dorazů se nemění (vůli jsem vymezil na cca 0,05 - 0,1 mm).

U téhle brusky dorazy i rameno hodně pruží, tak se musí brousit hodně s citem. Pokud někdo umí brousit, tak řetěz nabrousí jako na profi brusce. Ale pokud brousit neumí, tak je to neštěstí. Například stačí rameno lehce tlačit do strany a hned je kotouč o půl milimetru jinde. Stejně tak dotáhnutí řetězu na doraz - lehce x větší silou = rozdíl několik desetin.. Když se nepřesnosti u jednoho zubu sečtou a u druhého sečtou na druhou stranu, tak z toho může být rozdíl na délce zubu až 2mm - to už pak vypadá hodně blbě ;-)   Gl.

Henry - (6) - 224.8 (?), 3.7.2009 16:37
Mám tuto brusku asi rok(Einhel SKS 85E).Brousím s ní řetězy na tři pily a zatím pohoda.Podle mne na domácí použití tato bruska úplně stačí.Udělal jsem menší úpravy jako Pan J.S.Není umění koupit brusku za 3000 a více pak se na ní chodit koukat do dílny.
Bez názvu
Bez názvu

host - 174.70 (?), 3.12.2008 21:27

A co bruska cs 04 od woodstar poradíte? není moc levná? děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025