Bruska na řetěz

host - 145.210 (?) 
2.12.2008 14:05

Dobrý den,

z vlastní zkušenosti jen potvrzuji slova pana JS. Brusku SKS 85E jsem si koupil a i bez úprav je to nesrovnatelné broušení a hlavně potom řezání s dřívějším u mne pižláním pilníkem. Řetěz si vždy "líznu" po třech nádržích a nesleduji, že by ubýval.

Ještě se jen zeptám : po nabroušení jedné strany zubů otočím pro broušení druhých zubů. Měly by sedět i nastavení dorazů, nebo je správné je nastavit znovu?

Děkuji Láďa

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 2.12.2008 17:49

Je treba nastaviť znovu. Každú stranu. Pri nastavení dotazu zrovnáte jednu stranu. Pri otočení suportu si nastavte znovu doraz a zrovnajte druhú stranu. Ak ste pedant po zrovnnaní ľubovoľnej, spravidla kratšej strany si šublerou odmerajte čerstvo zbrúsenú dĺžku zuba a druhú stranu zbrúste na rovnakú dĺžku. Potom budú všetky zuby z oboch strán rovnako dlhé - alebo krátke. To už záleží na opotrebovanosti. Nezabudnite že doraz sa musí opierať o zub a nie o obmedzovač. Pretože iba vtedy je napevno uchytený a pri brúsení drží polohu a tým aj uhol ktorý ste nastavili.Brúste opatrne, prerušovane ak musíte odoberať viac materálu zo zuba aby sa nevyžíhal. Veľa zdaru pri pílení ostrou reťazou. P.S. Ešte ak ste naozaj maximalista môžte po brúsení z každého zuba tiahnúť napr. kúskom drevenej triesky malú ihlu ktorá môže niekedy vzniknúť pri brúsení väčšieho množstva materiálu zuba. Ja to robím prstom,ale Vám to neodporúčam pretože nemusíte mať na prstoch tak hrubú kožu z korytnačky  ako mám ja.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 17:51

Jen otočte svěrku na druhé zuby a nic nepřenastavujte, rozhodil by jste si celé nastavení! Jediné co můžete ještě udělat je přesunout opěrku.

Radek

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 2.12.2008 17:54

No teraz som prečítal príspevok od Radka tak je to inak??

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 18:05

Hm, Hm, Arbe přestavěním dorazu při opačných zubech, můžete, záměrně píšu můžete ztratit "délku" zubů předchozí strany! Postup je neměnný po celá léta. Najdu si nejkratší zuby, nastavím doraz tak, že dotlačím zub ke kotouči tak, aby "psal" a zkusím jej nabrousit, jen z lehka. Pohledová kontrola, je-li bezvadný, nabrousím ostatní na straně. Otočím svěrku na příslušný úhel na straně druhé, případně, zejména u "velkých" 3/8" přesunu opěrku a nabrousím ostatní zuby. To očištění od otřepů je O.K..

Radek

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 2.12.2008 18:13

Tiež súhlasím.  Mne to tak ale nefunguje, neviem či to je typom brúsky(?). Vy máte tecomec jolly ja mám gude. U mňa to funguje tak. V každom prípade pre zadavateľa príspevku by nemal byť najmenší problém toto si ustrážiť na svojej brúske. Dôležitý je výsledok. Aby boli všetky zuby rovnako dlhé.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 18:16

Arbe, to nechápu, proč by to nefungovalo, musela by být chyba na brusce (volný střed stolu svěrky nebo něco podobného). Co se přesně děje?

R.

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 2.12.2008 18:28

No keď mám ako to Vy v Čechách hovoríte " kápnuť božskou" tak tiež mi to nie je celkom jasné. Dnes doobeda som brúsil 2kusy.325/1.6. stihl reťaze. Postup ktorý ste uviedol viedol k tomu že z jednej strany boli zuby kratšie ako z druhej. Hnevalo ma to chvíľu som sa nad tým čertil ako totálny amatér. Laboroval som s tým dobrú hodinu (ešte dobre že sa brúsením neživím, to by som nezarobil ani na slanú vodu). Potom som som zvolil postup číslo 2 a bolo to OK. Ešte dodám že to platí pre moju brúsku. Na Vašej môže byť správny postup číslo 1.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 19:03

ARBe to není o postupu, tam je něco zle. Není už sjetá hrana na opěrce? Já hlavně brousím na staré Oregonce s dvojím směrem otáčení a tam když se sjede, je šikmá a rozhazuje to délky zubů! Není ohnutá hřídelka opěrky?

Radek

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 2.12.2008 21:48

Nie nie je opierka aj hriadaľka sú v poriadku. O brúsku sa starám ako vzorný pionier. Na opierku dávam pri brúsení pozor, žiadne násilie pri práci. Je s ňou vždy zaobchádzané šetrne, je vždy vyčistená a vymastená - skrátka má sa u mňa ako v bavlnke.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz