Bruska na řetěz

host - 64.105 (?) 
12.10.2008 8:18

Dobrý den, měl bych dotaz na pana J.S ohledně úpravy brusky SKS, mám jí taky a vrtají mě hlavou úhly nastavení 10stupňů, případně jiné úpravy této brusky, samozřejmě bych se nebránil ani obrázkům a radám i jiných pisatelů na této diskuzi.Cením si vašich rad, podle vašich rad zde jsem si vybral pilu, dozvěděl jsem se jak míchat palivo, co lít nebo nelít do pily a i tu brusku jsem si koupil podle referencí zde.Každý den sem nakukuji co je nového.Vždy't né nadarmo se říká -víc hlav víc ví. S pozdravem B.V

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 90.168 (?), 13.10.2008 11:13

Brusku SKS 85 mám taky, v diskuzích se tu její vylepšení probíralo (tedy spíše vychytání much - vymezení vůlí a nepřesností). Možnost změnit úhel čela je už složitější. Vidím dvě možnosti a) buď naklonit celý držák řetězu - podložka na straně (nutno vypočítat podle požadovaného úhlu, nebo vyzkoušet), to ale bude nutno upravit díru pro středový šroub ( = zmenšení přesnosti při otáčení držáku). Nebo b) natočit celé rameno - tj. naklonit celý pant, nejlépe napevno na nový úhel čela.

Změnu úhlu čela jsem zatím nedělal, z ostatních úprav vymezení vůle úhelníku - vyvložkováno tenkým plechem (z piksly od piva); zpevnění dorazu řetězu (místo vrutu normální šroub, s krátkým závitem - část kde se otáčí držák dorazu je hladká, vůle opět vymezena tenkým plechem (nesmí se viklat, jen volně otáčet).  A.W. ještě držák dorazu zpevnil - zalil tekutým kovem (kovový prášek s pojivem) = další zvýšení tuhosti.

Celkově je tato bruska málo tuhá, takže je nutné kotouč vést spíše rukou podle citu, než se spoléhat na přesné vedení kotouče bruskou ;-)   Gl.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 11.10.2008 11:10

Takto se to říci nedá, co je dobrá volba? Pokud jsem si jist, že nebudu kupovat, případně výrobci nenastoupí cestu výhradně prodávat řetězy s novou geometrií zubů, pak Einhell nebo Shark mi připadá dostačující. Pokud však nechci, v podstatě, přijít o tuto novou řadu, pak musím mít možnost obnovy jejího ostří s mašinkou, která to umí. To znamená možnost změny úhlu kotouče vůči zubu. Další výhodou u Gude je broušení řetězů se sklonem 10 stupňů, jak jsem shlédl obrázky, je možno držák řetězu vyklonit a tím správně nabrousit řetězy s příčným úhlem 10 st.. Toto vše je na levných bruskách nemožné. Nic ve zlém, ale kdosi tu někde napsal " to jste chytřejší než výrobci řetězů, když stahujete omezováky o 1mm a navíc flexou", dle mne je to to samé! Pokud výrobce pro správnou funkci řetězu požaduje určité úhly, pak bruska jim musí odpovídat! Budu-li ručit za cestu zákazníka z Prahy do Madridu na motorce, nemohu mu namontovat do ní motor z minibiku. Tyto strojky jsou odpovídající náhradou pilníku pro některé typy řetězů, bohužel dnes již překonané. V dobách minulých (už je nepamatuji) se používali tzv. sekací zuby, dnes je na žádné pile nenajdete. 

Takže odpověď, pro přebroušení několikrát za rok, jednoho typu řetězu, se standartním úhlem, ano.

Radek

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 11.10.2008 13:05

Ale tady je to z 95% o příležitostních uživatelích, které to neživí, někteří si touto cestou brusku rychleji zaplatí - brousí známým. Ale pořád je to o pomůcce, ne výrobním nástroji. Proto Váš pohled na věc nemůže být jiný, stejně tak můj. Každý má brusku na jiné využití a jinou intenzitu provozu. Rozhodně uznávám, že Gude je kvalitnější bruska, ale já jezdím na kratší vzdálenosti, do Madridu bych si koupil lepší :))).  

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 11.10.2008 15:03

Radek

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 11.10.2008 20:04

Tak jste si to pánové opravdu hezky vysvětlili a to se mi moc líbí, protože ne vždy, je tady na fóru schopen pochopit jeden druhého.

host - 64.105 (?), 12.10.2008 8:22

Omlouvám se ale špatně jsem připojil reakci na pana J.S takže o několik reakcí zpátky -host - xxx.xxx.64.105 (?), 12.10.2008 8:18

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 15.10.2008 11:11

Omlouvám se, co nejdříve to napravím, ale prostě jsem si nevšiml dotazu.

Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 15.10.2008 16:13

Zdravím, chtěl bych taky trošku přispět do této diskuze. Většina řetězů Stihl má příčný úhel 90 st. a úhel ostří 60 st. takže se dají na levnějších bruskách bez problémů brousit, horší je to s řetězy Oregon a jinýmí kde se musí brát ohled i na příčný úhel, ale není to zase taková chyba když se takový řetěz nabrousí na 90 st., ale horší je to s řetězy s úhlem ostří kde je jiný než 60 st., takový řetěz třeba s úhlem břitu 85 st. nabroušený na 60 st. je v řezu neklidný a mnohem rychleji se otupí. Jak je to s novými řetězy typu"C"(Sihl) nebo "X" (Oregon): Tam je sice úhel menší než 60 st., ale řetěz je konstruován tak že zadní ploška řezného zubu je nižší než ostatní plošky řetězu klouzající po liště a vlastně při běhu bez zatížení je nad lištou a v okamžiku řezu teprve dosedne na lištu a tím pádem je vlastně řezný úhel zubu okolo 60 st. Když při broušení takového řetězu přitlačíte zadní část zubu před upnutím do svěrky brusky, tak vlastně nabrousíte takto zub na 55 st.  Prý je to protože má řetěz menší třecí odpor na liště a jenom zuby které zrovna řežou jsou přitlačeny celou plochou na lištu. Nevím jestli jsem to vysvětlil zrovna srozumitelně, když tak se zeptejte. Standa.

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 15.10.2008 17:19

Tak to je zaujímavé. To som netušil že reťaze stihl majú 90stupňový uhol. A to s nimi robím. Nemyslel ste náhodou uhol pilník - reťaz? Ak si dobre pamätám tak uhol ostria je 30st. a prsný uhol podľa typu 60 alebo 85st. Ale možno je nejaká nová reťaz ktorá dokáže píliť aj s pravým uhlom. Dosť dobre si to neviem ale predstaviť.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz