Bruska na řetěz
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 64.105 (?) 12.10.2008 8:18
Dobrý den, měl bych dotaz na pana J.S ohledně úpravy brusky SKS, mám jí taky a vrtají mě hlavou úhly nastavení 10stupňů, případně jiné úpravy této brusky, samozřejmě bych se nebránil ani obrázkům a radám i jiných pisatelů na této diskuzi.Cením si vašich rad, podle vašich rad zde jsem si vybral pilu, dozvěděl jsem se jak míchat palivo, co lít nebo nelít do pily a i tu brusku jsem si koupil podle referencí zde.Každý den sem nakukuji co je nového.Vždy't né nadarmo se říká -víc hlav víc ví. S pozdravem B.V
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.168 (?), 13.10.2008 11:13
Brusku SKS 85 mám taky, v diskuzích se tu její vylepšení probíralo (tedy spíše vychytání much - vymezení vůlí a nepřesností). Možnost změnit úhel čela je už složitější. Vidím dvě možnosti a) buď naklonit celý držák řetězu - podložka na straně (nutno vypočítat podle požadovaného úhlu, nebo vyzkoušet), to ale bude nutno upravit díru pro středový šroub ( = zmenšení přesnosti při otáčení držáku). Nebo b) natočit celé rameno - tj. naklonit celý pant, nejlépe napevno na nový úhel čela.
Změnu úhlu čela jsem zatím nedělal, z ostatních úprav vymezení vůle úhelníku - vyvložkováno tenkým plechem (z piksly od piva); zpevnění dorazu řetězu (místo vrutu normální šroub, s krátkým závitem - část kde se otáčí držák dorazu je hladká, vůle opět vymezena tenkým plechem (nesmí se viklat, jen volně otáčet). A.W. ještě držák dorazu zpevnil - zalil tekutým kovem (kovový prášek s pojivem) = další zvýšení tuhosti.
Celkově je tato bruska málo tuhá, takže je nutné kotouč vést spíše rukou podle citu, než se spoléhat na přesné vedení kotouče bruskou ;-) Gl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 11.10.2008 11:10
Takto se to říci nedá, co je dobrá volba? Pokud jsem si jist, že nebudu kupovat, případně výrobci nenastoupí cestu výhradně prodávat řetězy s novou geometrií zubů, pak Einhell nebo Shark mi připadá dostačující. Pokud však nechci, v podstatě, přijít o tuto novou řadu, pak musím mít možnost obnovy jejího ostří s mašinkou, která to umí. To znamená možnost změny úhlu kotouče vůči zubu. Další výhodou u Gude je broušení řetězů se sklonem 10 stupňů, jak jsem shlédl obrázky, je možno držák řetězu vyklonit a tím správně nabrousit řetězy s příčným úhlem 10 st.. Toto vše je na levných bruskách nemožné. Nic ve zlém, ale kdosi tu někde napsal " to jste chytřejší než výrobci řetězů, když stahujete omezováky o 1mm a navíc flexou", dle mne je to to samé! Pokud výrobce pro správnou funkci řetězu požaduje určité úhly, pak bruska jim musí odpovídat! Budu-li ručit za cestu zákazníka z Prahy do Madridu na motorce, nemohu mu namontovat do ní motor z minibiku. Tyto strojky jsou odpovídající náhradou pilníku pro některé typy řetězů, bohužel dnes již překonané. V dobách minulých (už je nepamatuji) se používali tzv. sekací zuby, dnes je na žádné pile nenajdete.
Takže odpověď, pro přebroušení několikrát za rok, jednoho typu řetězu, se standartním úhlem, ano.
Radek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.105 (?), 12.10.2008 8:22
Omlouvám se ale špatně jsem připojil reakci na pana J.S takže o několik reakcí zpátky -host - xxx.xxx.64.105 (?), 12.10.2008 8:18
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|