Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?



Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?)
18.8.2012 14:36

Z celé diskuse, kterou jsem tady otevřel, je přece jen nějaký výsledek. Výrobce macerátu je velmi komunikativní a už mám s přísadou macerátu zavařeno několik dávek. Naproti tomu na dotaz a možnosti k extraktu žádná odezva. Okurkol nemám a kořeněný ocet jsem jednou už taky zkoušel a nebylo to ono.  Pravé znojemské to asi nikdy nebudou, podle mne jejich tajemství je v ingrediencích nálevu, vše ostatní je také důležité, ale ne tolik. Pan Slavický se nemusí obávat, nikdy nebudu vydávat svůj recept za ten jediný a pravý na ty znojemské, ale na druhou stranu rád vyzkouším různé recepty od kolegů a o zkušenosti se podělím. A k tomu ta diskuse tady je. R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
Kasla - (18) - 11.109 (?), 16.8.2012 23:32

Radous - jsi dalsi ktery se snazi udelat prave Znojemske okurky, ale bohuzel stracis cas a stejne neuspejes, pak mozna vyberes jeden ze svych receptu a budes jej vydavat za Znojemske okurky, takto se to na netu provozuje, co tady radi o Znojemskych okurkach tak Znojemske okurky vyrabeny v plechovkach do roku 1990 zrejme nevidely. Charakteristikou Znojemskych okurek byly a) odruda okurek

           b) specificky lak

           c) barva nalozenych okurek

Vypestovat nejake okurky a neco nalit nejde.

      
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 141.45 (?), 17.8.2012 8:37

Dobrý den. Pro sebe mám jediný závěr - nostalgie, staromilství. A to já mám moc ráda a klidně se tím pochlubím. Byli jsme mladí, zdraví, měli chuť jak do práce, tak do jídla a neměli všeho vrchovatě. A proto myslím, že mnohé chutě se nám už nenávratně ztratily. Ale to přece nevadí, dnešek je také hezký. Zdraví MH

         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 17.8.2012 15:42

Také rád vzpomínám jak nám chutnaly mydýlka a podobné cukrovinky, ale znojemské okurky je trochu jiná záležitost. Ty by nám chutnaly i dnes a opravdu to byl velmi dobrý vývozní artikl. Zánik Fruty Znojmo bych klidně připodobnil situaci jako kdyby zanikla Becherovka se svým receptem. Jistě by se objevilo plno jiných zaručeně pravých becherovek, ale myslím si, že už by to nebylo ono. Ale jistě by to byla škoda, já mám becherovku rád tak jak je.

           Mr Big

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 17.8.2012 15:49

V té souvislosti by bylo zajímavé vědět, zda ten skutečně originální recept existuje, kdo jej má v držení a zda by se podle něho dnes takové okurky daly vyrobit.

               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 17.8.2012 17:29

Nevím jak byl tehdy ten recept na výtažek chráněn, jestli ho nějaká osoba znala celý, nebo se skládal z více částí, ale předpokládám, že byl psaný recept někde uložen. Jak končila Fruta Znojmo nevím, ale divil bych se, že člověk, který by případně celý ten recept znal, tak si ho neopsal nebo nezapamatoval- pochopitelně by s ním nemohl jít oficielně na veřejnost. 

        Mr Big

               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 17.8.2012 23:12

Nerozumím tomu, proč by se takové okurky nedaly vyrobit. Znojemské okurky se vyráběly až do počátku 90- tých let minulého století. Pochybuji, že v 80-tých letech v době, kdy začala porosty okurek ohrožovat plíseň okurková, se stále vyráběly z tradiční odrůdy Znojemské, když na trhu byly daleko výnosnější a snad i odolnější např.Parifin atd. Když budete znát návod na přípravu lihového extraktu z bylinek, tak není problém i z dnešních odrůd vyrobit okurky Znojmia. 

          Mr Big

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 18.8.2012 7:40

Jednoduše třeba proto, že nebude splněna některá z podmínek, které tenkrát splněmé byly. Jak píše kolega výše, jde tu i o odrůdu okurek, může jít o způsob pěstování, technologický postup. Je velmi pravděpodobné, že to co dodávalo okurkám chuť, ať to bylo cokoliv, se vyrábělo nějakým speciálním postupem. Může být i to, že v tom extraktu byla látka, jež je dnes zakázaná předpisy a nahradit ji nelze. Prostě spousta možností. Sice píšete, že by to problém být neměl, ale asi je. Nevím, okurky v obchodu nekupuju a jejich chuť neznám.

                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 18.8.2012 14:36

Z celé diskuse, kterou jsem tady otevřel, je přece jen nějaký výsledek. Výrobce macerátu je velmi komunikativní a už mám s přísadou macerátu zavařeno několik dávek. Naproti tomu na dotaz a možnosti k extraktu žádná odezva. Okurkol nemám a kořeněný ocet jsem jednou už taky zkoušel a nebylo to ono.  Pravé znojemské to asi nikdy nebudou, podle mne jejich tajemství je v ingrediencích nálevu, vše ostatní je také důležité, ale ne tolik. Pan Slavický se nemusí obávat, nikdy nebudu vydávat svůj recept za ten jediný a pravý na ty znojemské, ale na druhou stranu rád vyzkouším různé recepty od kolegů a o zkušenosti se podělím. A k tomu ta diskuse tady je. R.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 18.8.2012 17:28

Jistě by bylo zajímavé porovnat okurky s tímto macerátem a okurky s originálním extraktem. Ale letos už sezóna nakladaček skončila- tak leda příští rok.

                     Mr Big

                     
Kasla - (18) - 3.221 (?), 19.8.2012 22:59

Mate pravdu, ze nebyla splnena nektera z podminek a jak jsem uvedl tak pro Znojemske okurky v plechovkac ktere meli svoji orginalni recepturu byly dulezite 3 atributy, misto toho se tady debatuje o nalevu.

V roce 1978 se mi podarilo sehnat namichanou smes bylin ktera se pouzivala pro vyrobu Znojemskych okurek v plechovkach, chut nebyla stejna a dale byla uplne jina barva okurek, coz je dalsi problem, Znojemske okurky byly poznat i po smichani s jinyma okurkama prave podle barvy.

O cem je tedy cela debata?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika