Kysané zelí



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
29.11.2009 7:59

Rantlíky kolem zeláků jsou konstruovány tak, aby při přetlaku i podtlaku plynů v nádobě mohl nezbytný plyn vyrovnávající tlak přestoupit a tekutina zůstala ve žlábku. Podobně jako v kvasném kloboučku. Pokud tekutina mizí, je v žlábku otvor. Některé sudy jej tam mají schválně a je třeba jej ucpat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 29.11.2009 7:59

Rantlíky kolem zeláků jsou konstruovány tak, aby při přetlaku i podtlaku plynů v nádobě mohl nezbytný plyn vyrovnávající tlak přestoupit a tekutina zůstala ve žlábku. Podobně jako v kvasném kloboučku. Pokud tekutina mizí, je v žlábku otvor. Některé sudy jej tam mají schválně a je třeba jej ucpat.

                     
host - 188.96 (?), 29.11.2009 21:00

Dobrý den. Můžete mi někdo poradit, co mám dělat, když jsem sebrala moc té vody ze zelí při výrobě a teď je to zelí suché. Můžu to zelí zalít převařenou vodou se solí?Děkuji. Hanka T.  

                     
host - 237.217 (?), 29.11.2009 21:15

Paní Hanko dobrý den, zelí již nakládám 38 roků a po natlačení je vždy v hrnci málo vody, hned naleji tolik, aby zelí bylo pod vodou asi 3-4cm. Potom průběžně když je třeba dolévám normální čistou nepřevařenou vodou a přidám do ni trošku soli, aby zelí nebylo málo slané. JIRKA

                     
host - 188.96 (?), 29.11.2009 21:35

Děkuji Jirko za radu. Doufám že zelí bude super. Zkoušeli jsme ho totiž prvně.  Hanka T.

                     
host - 7.6 (?), 9.1.2010 0:17

Já dávám igelitové kolečko po stlačení zelí, na igelit prkýnka a dlažební kostky. Lák nad igelitem nemám, ale vzduch je vytěsněn. Ztráty zelí jsou minimální a údržbu provádím v zimě asi za čtyři neděle. J.P.

                     
host - 237.217 (?), 29.11.2009 21:02

Vážený pane Vysloužil, děkuji za vaši odpověď a radu, z počátku jsem postupoval stejnou úvahou, hledal jsem nějaký otvor v rantlíku, kterým voda uniká. Není tam žádný otvor, už proto, že po několika dolitích se přestane voda vsávat a ubývá jen normálním odpařováním, čili minimálně, ale i přesto dík za snahu pomoci- JIRKA

                     
host - 60.236 (?), 29.11.2009 22:28

moje zkušenost s vodou ve žlábku.Vždy, když se kvašení nastartuje odnáším zelák do sklepa, kde je nižšší teplota a několikrát se mi stalo, že ochlazením se voda vsávala do vnitř zeláku a to se stalo i po skončení kvašení a skladování.Proto, když se ochladí ve sklepě je potřeba kontrolovat vodu.bydlím totiž v paneláku, a sklepyjsou tu špatně tepelně stálé FRANTA

                     
host - 159.213 (?), 12.12.2009 21:31

zdravím.

voda se určitě do vnitř nevsála ... to by musela při kvašení prýštit.

sklep v paneláku je suchý, a protože tam jdete jednou za 14dní tak se to vysvětluje.

pokus.. nalijte množství vody, které dáváte do žlábku na misku a postavte ji vedle zeláku.

zdravím

                     
host - 48.170 (?), 27.10.2020 18:35

staci vzdy opatrně zvednout viko vyrovna se tlak je to teplotou z tepla do chladu zeli zmenši objem a nasava vodu az se ochladi zeli na okolni teplotu bude to ok

               
host - 110.93 (?), 23.8.2015 0:21

My zelí zatěžujeme, aby bylo potopené.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika