Kvašáky a rychlokvašky



host - 54.27 (?)
5.7.2012 0:16

Na 4 litrovku - 1,5 l vody, 10 dkg soli, 1/8 octa - svařit, zalívat zchládlým. Okurky nakrojit prostředkem, naskládat do sklenice, prokládat koprem, listy višně, vinné révy, černého rybízu. Šup na sluníčko a za týden až 10 dnů jsou akorát. Jestli si vzpomenu, dohledám rcp. na trvanlivé kvašáky, dají sejíst i za rok.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 4.7.2012 17:33, zobrazeno: 41802x

letos je budu dělat poprvé, vždycky to byla doména tchána, nicméně co si pamatuji tak se mu ještě nikdy nepovedly laugh takže letos jdu na ně sám

narazil jsem na tento klasický recept, nějaké jiné tipy?

Okurky
Sůl
Kopr
Křen
Vinné a višňové listy

Umyjeme přerostlé okurky, listy, kopr a kořen křenu. Okurky propícháme, skládáme je do velikých sklenic (nebo kameninové nádoby) a prokládáme koprem, listy a kolečkama křenu. Koprem nešetřit! Zalijeme studeným nálevem - na 1l vody 4dkg soli – nálev musí být až po vrch, aby se k okurkám nedostal vzdušný kyslík. Necháme kvasit. Za 7 až 14 dnů by měly být již vykvašené – potřeba ochutnat – a je dobré je uskladnit do chladné a tmavé místnosti, aby se proces kvašení zastavil. Nejlépe přendat do jiných sklenic již bez nálevu.

   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 4.7.2012 18:02

Já dávám 6 dkg soli na 1 litr vody.

                     Mr Big

      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 4.7.2012 18:11

Já dávám 4 dkg soli a Pomůcku na konzervování Dr. Oetkera - 1 sáček na 4 kila produktu / i s nálevem/, zvýší se tím trvanlivost, neplesniví. Kyselina sorbová nebrání bakteriálnímu kvašení.

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 4.7.2012 18:36

Nevím, zdá se mi divný, že to s konzervantem kvasí. Ono to možné je, ale okurky musí vykvasit rychle a konzervant to určitě zpomalí. Vychlazený lák z kvašek je lahůdkový nápoj, nekazil bych to konzervantem. Tu chvíli, než to zkonzumujem bezpečně vydrží.

      
host - 248.27 (?), 4.7.2012 18:15

Moje babička dávala krajíc chleba pro kvašení, ale musí to asi být chleba s kváskem.

         
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 4.7.2012 19:14

no jo, jenže pro takový bych musel asi do Německa laugh

   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 4.7.2012 18:28

My je podle tohoto receptu letos dělali ale bez višňových listů (ty v návodu nebyly), dle mého gusta byly málo slané, příště bych dal soli více, "struktura" kvašáků byla dobrá.

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 4.7.2012 18:34

Mimo to co píšete ještě kuličky pepře, pár nových koření a lžíci hořčice do 4 litrovky. Listy dám co najdu, když mám postříkanou révu listy nedávám. Nikdo to nepozná. Loni jsem překoproval zelí a nebylo to ono, všeho musí být akorát.

      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 4.7.2012 19:01

Pomůcka Dr. Oetkera působí jen na kvasinky a plísně, na bakterie mléčného kvašení ne.

         
host - 54.27 (?), 5.7.2012 0:16

Na 4 litrovku - 1,5 l vody, 10 dkg soli, 1/8 octa - svařit, zalívat zchládlým. Okurky nakrojit prostředkem, naskládat do sklenice, prokládat koprem, listy višně, vinné révy, černého rybízu. Šup na sluníčko a za týden až 10 dnů jsou akorát. Jestli si vzpomenu, dohledám rcp. na trvanlivé kvašáky, dají sejíst i za rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika