Ako najlepsie spracovat a konzervovat bazalku?



Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?)
8.8.2012 15:10

Nebudu uchovávat pesto, ale jen polotovar. Bez oříšků proto, že je právě teď nemám, bez sýru protože se s ním pesto kazí. Obojí pro mne není problém přidat pře použitím.Mimochodem jsem už dnes v poledne ten polotovar dělal, ale musel jsem přidat pár vlašských ořechů abych to rozmixoval do přijatelné podoby.

            Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 8.8.2012 14:55

Nevím proč bez oříšků. Bez oříšků to nemá smysl, nevznikne pesto, ale blaf.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 8.8.2012 15:10

Nebudu uchovávat pesto, ale jen polotovar. Bez oříšků proto, že je právě teď nemám, bez sýru protože se s ním pesto kazí. Obojí pro mne není problém přidat pře použitím.Mimochodem jsem už dnes v poledne ten polotovar dělal, ale musel jsem přidat pár vlašských ořechů abych to rozmixoval do přijatelné podoby.

            Mr Big

                     
host - 186.158 (?), 8.8.2012 13:32

Souhlasím, mixovat v žádném případě. Nejlepší je nadrobno nakrájet keramickým nožem, pokud použijete mixér nebo klasický nůž bazalka zčerná. Já ji nakrájím nadrobno a dám do mrazáku, celkem se mi osvědčily takové ty pytlíky na zip. Dobře se z nich vytlačí vzduch a jsou skladnější než nějaké krabičky. Jitka

            
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 7.8.2012 19:35

Je rozdíl. jestli něco zaléváte olejem a uložíte do tmy a chladu (lednička) a tím, jestli přidáte olej do sterilované zeleniny, tam je ho celkem slabá vrstva a časem žlukne. Stejně tak i zmražené potraviny, pokud nemáte vakuovou svářečku fólií, typu FoodSaver nebo Magic (používají vícevrstvé, velmi kvalitní fólie) žluknou, protože přes obyčejné sáčky difunduje kyslík

   
Tamarar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 62.72 (?), 7.8.2012 19:56

Moje milovaná dělala pesto. Zkusím sehnat recept. Je to docela OK, ale strašně moc práce. Nenechala si do toho mluvit a drtila bazalku v keramickém hmoždíři, takže produktivita nevalná. I docela nákladné.

Vzpomínám, že jsem to před lety vyřešil operativně při likvidaci bazalek z truhlíku, otrhal, dal do krabičky a rychle zmrazil. Uchovala si kupodivu nejen chuť a vůni, ale i barvu. Na rajčata na rychlou večeři naprosto dostatečné. 

Nakládání do oleje je při dnešních cenách oleje poněkud finančně náročná záležitost...

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 7.8.2012 21:13

Alde bayalkové pesto je jen bazalka, česnek, sůl, piniové oříšky, parmezán a olivový olej. Takže já si udělám takový polotovar. 

             Mr Big

      
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 7.8.2012 21:50

Ale no tak wink - pokud se něco nakládá do oleje, tak se surovina těsně naskládá, pokud je nasekaná, tak se stlačí a toho oleje není tolik. A ten olej se přece nevyhodí, ten se s tou bazalkou spotřebuje. Ale možná někoho finančně zruinuje, když použije na zalití pár deci oleje a ten pak spotřebuje během zimy.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 7.8.2012 22:50

Nejde o finanční zruinování. Sterilace teplem, chlazení ani zamražení úplně nezastaví chemické procesy, působící stárnutí tuků. Zkuste třeba zmraztit libové hovězí a vedle toho bůček či slaninu. Když je po roce rozmrazíte, hovězí bude jako čerstvé,  zatímco to tučné bude chutnat jinak. Podobná situace nastane např. se sterilovanými kapiemi s olejem a bez něho.
  Někde se sterilace či mražení tuků nevyhneme - např u klobás, uzeného masa či ořechů. Ale tam, kde je to možné, snažím se přidat tuk čersvý až při přípravě pokrmu.  Týká se to např. leča nebo dušených hub.S bazalkou zkušenosti nemám.

            
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 7.8.2012 23:12

Kupodivu jsem to studovala - obor Konzervace potravin a technologie masa, takže vím o co jde. S tím zruinováním byla reakce na jiného diskutéra.

   
host - 161.249 (?), 11.8.2012 22:02

já ji zmrazím, celé čerstvé listy do sáčku, až to zmrzne, tak to pomačkám a dám do dózy... a zpět do mražáku za zimu... už musím zase trhat :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika