Ako najlepsie spracovat a konzervovat bazalku?



solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?) 
7.8.2012 11:51, zobrazeno: 44764x

ahoj neporadite ako najlepsie spracovat a konzervovat bazalku aby si zachovala co najviac svojej chuti a vone??

  
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 7.8.2012 12:56

Asi nejlepší způsob je udělat pesto. Jenže to umí jen Italové. Sušenou používám, ale není to ono i když použitelné. Zkusil jsem naložit do různých octů, jakousi chuť to má, ale "žádnej vodvaz". Nic jiného mně nenapadá. Koupit si čerstvou v hypermarketu.

   
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 7.8.2012 13:29

Také mám nádhernou bazalku, listy velké skoro jak dlaň a přemýšlím, jak ji uchovat voňavou na zimu. Sušená není ono, co zmrazit? Já to ale ještě nezkoušela, tak nevím. Také mě napadlo dát do sklenice a zalít olejem, pak před upotřebením nechat okapat. Ale nevím, jestli by to vydrželo, neslyšela jsem, že by to někdo dělal. Také uvítám jakoukoliv zkušenost.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 7.8.2012 13:45

Nezkoušel jsem bazalku konzervovat, ale kdyby to po mně někdo chtěl, asi bych ji nakrájel, zalil vodou a zamrazil do ledových kostek.

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 7.8.2012 15:56

S bazalkou jsem na tom úplně stejně, nějaký recept by mně bodl. Ale nemám moc času a tak budu s tím muset zítra něco podniknout. Asi ty listy rozmixuji s olivovým olejem (možná i s přídavkem česneku)  a zkusím to uchovat ve skleničkách (něco v mrazáku a něco v chladničce) jako polotovar na pesto. Úspěchem si nejsem vůbec jistý.

           Mr Big

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 7.8.2012 16:53

Obecně nemám, dobré zkušenosti s uchováváním potravin s dodaným tukem, proto jej, je-li to možné, do nich nepřidávám, resp. až před úpravou či konzumací. 
   Když jsem dřív otevřel sklenici či rozmrazil sáček s potravinou, do nichž se přidával olej, neomylně jsem po chuti poznal, je-li to surovina čerstvá nebo zapomenutá z loňska. A bylo lhostejno, zda šlo o lečo, houby, česnek, čalamádu, kapie. Zato na okurkách, kompotech (snad někdy krom barvy) to poznat nebylo.
   A protože olej nepěstuji, abych jej musel konzervovat, nemám s tím problém.

            
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 7.8.2012 17:03

Loni jsem bazalku pokrájela, přidala nadrobno nasekaný česnek, mírně prohodila mořskou hrubozrnnou solí ve sklenici stlačila a zalila panenským olivovým olejem. Uložené v lednici vydrželo až do konce jara, používali jsme na ochucení rajčat a do pizzy.

               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 7.8.2012 17:48

Vidíte, na sůl bych zapoměl. Díky

     Mr Big

                  
host - 216.226 (?), 7.8.2012 20:03

Na sůl nezapomeňte, ale zapomeňte na mixování, lepší je opravdu nadrobounko nakrájet, nebo nasekat tzv. kolíbkou.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 7.8.2012 21:35

Já mám tento recept na bazalkové pesto. Jen nevím, jak se mně bude mixovat bazalka bez těch oříšků.

          Mr Big

Bazalkové pesto
Bazalkové pesto
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika