Kdy zmoštovat pozdní odrůdy jablek, aby byla chuť, sladkost a výtěžek ideální?
Prostudoval jsem si několik vlánek ve fóru a poznatky přispěvovatelů bych shrnul tak, že moštovat lze jablka ihned po sběru, i, když konzumní zralost nastupuje o několik měsíců později. To je asi také tím, že se pro moštování jablka často sklízí až když začínají padat. Jablka je prý dobré trochu uležet, aby vyniklo aroma.
Mátek k tomu nejaká další doporučení? Vyplatí se jablka nechat ležet, aby se zvýšila cukernatost? Pokud ano, při jaké teplotě? Jde mi o jablka sbíraná teď, koncem října. Mám sebraná setřásaná jablka odrůd Spartan, Zvonkové (a další, co nepoznám) plus ještě velmi tvrdé hrušky cukernatosti 13% (Brix).
Děkuji za jakékoli postřehy! Tom