Uchování jablečného moštu bez sterilace



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?)
26.8.2011 8:14

Výtěžnost hodně záleží na jablkách. Tvrdé zimní mají až 2násobnou oproti letním zralým moučnatějícím. Žádné náhražky jako záclony či sítě do oken se neosvědčily, je třeba použít k tomu určené lisovací placdhetky. U košových lisů není plachetka nutná, ale je to prevence střílení kaše mezi šprušlemi, lépe se odstraňují výlisky z koše a ten se pak mnohem snadněji čistí. Nelze srovnávat suchost vinných matolin s výlisky jablek. Měkší dužina se často rozmělní na kaši a ta šťávu z lisu jednoduše nepustí.

Ještě k 169 205
1.  PET lahve Vám vydrží ve vodě 85st teplé, aniž by se deformovaly?
2. Nerozumím, jak odpustíte u vychladlých láhví přebytečný vzduch.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 26.8.2011 8:14

Výtěžnost hodně záleží na jablkách. Tvrdé zimní mají až 2násobnou oproti letním zralým moučnatějícím. Žádné náhražky jako záclony či sítě do oken se neosvědčily, je třeba použít k tomu určené lisovací placdhetky. U košových lisů není plachetka nutná, ale je to prevence střílení kaše mezi šprušlemi, lépe se odstraňují výlisky z koše a ten se pak mnohem snadněji čistí. Nelze srovnávat suchost vinných matolin s výlisky jablek. Měkší dužina se často rozmělní na kaši a ta šťávu z lisu jednoduše nepustí.

Ještě k 169 205
1.  PET lahve Vám vydrží ve vodě 85st teplé, aniž by se deformovaly?
2. Nerozumím, jak odpustíte u vychladlých láhví přebytečný vzduch.

                     
host - 157.7 (?), 26.8.2011 12:53
Šroťák mám dřevěný válec s hřebíkama, průměr asi 20 cm, 1400 ot/min, drť asi 5-8 mm, lis 100 L, nahoře šroub, dole panenka 3 t, výtěžnost asi 50%. Lisuji hned po šrotování, aby drť nezměkla na kaši. A už jsem to tu někde psal, že bezkonkurenčně nejlépe se osvědčila síť z lešení - je levná, pevná, trvanlivá, poměrně snadno k sehnání.
                     
host - 114.177 (?), 15.9.2011 21:18
Dobry den Prave zavaruju most no a ty petky a tak smrstuje se to a vubec horky most nejsou v tom ftalaty ci buhvi co? Me zaujal ten byli spunt z lekarny ale mam prijit do lekarny a zeptat se. Nevite prosim vas nejaky blisi nazev nebo popis. diky Pavel
                     
host - 178.235 (?), 16.9.2011 7:19

Zavaroval jsem dlouhá leta jablecný most do PETek, ale nikdy se lahve nesmrstily.Na kolik stupnu to zahrivate? Staci 70°C max.,pak uz most dostava varnou prichut.Pri stacení pomoci hadice most mirne ochladne a k nejakemu vyraznemu smrsteni PETky nedochází.Sladsí mosty se pry dají uchovat zakvasenim v PETce, ale snad nekde v chladnu.Tlak pry lahev zvladne a lih (burcaku) obsah konservuje.Nemam overeno.   AB

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 16.9.2011 8:55

Tlak pry lahev zvladne a lih (burcaku) obsah konservuje.Nemam overeno.

Mám to ověřeno. PET lahve skutečně tlak zvládnou. Obsah není konzervovaný lihem (tolik ho tam není), nýbrž zřejmě přetlakem CO2. Chuť šumivého moštu je svěží, problém ale bývá při otevírání lahví.

                     
host - 176.36 (?), 17.9.2011 9:01

Co se týče uzávěrů: není nutné je kupavat v lákárně, plastová víčka z PETek mají stejný závit jako ty staré skleněné lahve. Je tu jen malý "zádrhel". Většina plastových uzávěrů má vnitřní "těsnicí" kroužek, aby víčko dokonale těsnilo, ale tento naopak zabraňuje na "skleněné" lahvi jeho třitažení. Jsou sice některé bez tohoto kroužku, ale musí se vybírat. Naopak všechny plastové uzávěry na plastových "pivních" lahvích se dají použít (a v poslední době jich je "hafo").

                     
host - 104.4 (?), 24.9.2015 16:12

Dobrý den, jak dlouho po lisování se musí mošt sterilizovat?Já jsem teď na chalupě vylisoval na zkoušku mošt s tím, že ho upravím až doma a během dvou dnů mi zkvasil.Dá se ten kvas ještě nějak upravit?

                     
host - 243.114 (?), 24.9.2015 16:17
Vykvasit, vypálit, vylít...
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 24.9.2015 19:36

Nástup kvašení je závislý na čistotě suroviny a teplotě okolí. Částečné nakvašení před sterilací nevadí, dokunce přispívá k lepčímu odpěnění a vysrážení kalu během zahřívání na pasterační teplotu - naláhvovaný mošt je pak více čirý. Přiměřené "nakvašení" je při teplotě cca 20°C kolem 24 hodin od lisování, při teplotě pod 12°C se lhůta prodlužuje až na 2 dny (48 hodin).

Přílišným nakvašením přicházíte o cukr, ale i moš ponechaný 60 hodin při teplotě 20°C se dá upravit na nealkoholický nápoj.

Úprava na alkoholický nápoj typu cider, bručák až calvados je dosti pěkně diskutována v jiných vláknech.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 24.9.2015 22:43

Zkvašený mošt lze použít, ale upravit se nedá. Ale za dva dny Vám mošt - podle mého - zkvasit nemůže, pokud při práci dodržujete aspoň základní pravidla čistoty. Každý týden vylisuju několik desítek litrů a mošt v pohodě vydrží v chladničce týden, pokud není při lisování moc teplo, tak i dva. Během této doby je kdykoli možné jej přesterilovat. Pravda, čím později, tím více je "šumu" v hrdle láhve.
    Nemohu potvrdit, že nakvašený mošt po sterilaci je více čirý. Osobně mám opačnou zkušenost.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika