Uchování jablečného moštu bez sterilace
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.37 (?), 24.7.2007 16:37
Nějaký vtipálek, který radí, jak z moštu vyrobit slivovici...! Jak vidno, ani s tou však zkušenost nemá, neboť jablečný mošt nutno hojně přisladit - jak známo slivovice z jablek bývá nejslabší. A těch 6 týdnů kvašení je opravdu relativní pojem, možná jen z podzimních jablek. Já osobně pálím z moštu jablek letních a kvas je hotov již za necelé 3 týdny. Zrovna včera jsem zakládala kvas.
Přeji hodně úspěchů!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 197.242 (?), 15.8.2012 13:28
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 226.47 (?), 24.8.2010 19:07
Zdravim Vas, pane Vyslouzile, rada by som sa spytala, v akych flaskach most sterilizujete, ake maju zatky (vrchnaky), ci v pare alebo to mate cele ponorene a skratka ako na to. tento rok ma to caka po prvy krat a nemam s tym ziadne skusenosti, ani nikto koho poznam. A nechcem kupit 100-200 litrovych flasiek a potom zistit, ze su mi na prd, pripadne, ze to slo aj levneji. DIKY! adri
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 25.8.2010 10:55
Točím dokola už 30 let asi 500 litrových lahví. Od rumu, becherovky, myslivce, Fernetu a jiných. V té době měly hrdlo se závitem, na něž pasují plastové vršky z lahví z lékárny. Ty používám taky mnoho let opakovaně. Litrovky od Cinzana, Martini, Metropolu měly závit širší, ty nejsou vhodné. Problém je, že po vstupu do Unie velká část lahví změnila, aniž bychom si toho všimli, rozměr závitu - třeba becherovka. Přesto se lahve s úzkým závitem sehnat dají. Stejný rozměr závitu mají i PET lahve. Zatím jsem ale vršky od petek nepoužíval, ty z lékárny mi přijdou jistější, ale půjde to asi taky.
Láhve naplním asi 5 cm od okraje moštem a naskládám otevřené do zavařovacího hrnce. Vleze se jich tam, tuším, 12. Nastavím 80 stupňů 10 minut . Těsně před skončením cyklu otevřu víko, odstraním vyplavaný kal a uzavřu lehce šroubovacími uzávěry. Po skončení zavařovacího cyklu láhve vyjmu a vršky dotáhnu napevno. Dnes, kdy mám velký lis a stáčím čirý mošt, žádný kal neodstraňuji, protože tam není. U menšího lisu je ale dosažení čirého moštu obtížné a není to třeba. Další várku lahví vkládám do stejné, horké vody (opatrně, dobré je první dvě až tři předehřát), takže další zavařovací cyklus je již nepoměrně kratší. Moštu při zahřívání rozpínáním přibývá, tak se snažím láhve plnit tak, aby při uzavírání byly plné až po vrch, ale aby mošt zbytečně nepřetékal. Ne že bych s ním chtěl tak šetřit, ale po pár cyklech je pak zavařovací voda sladká a lahve ulepené.
Bílé uzávěry z lékárny po zchladnutí moštu se pevně přisají, takže rukou je útlá žena nepovolí. Proto jsem si tehdy jeden uzávěr otisknul do Dentacrylu a tu formu používám jako otvírač. Přiznám se, že během roku mi z několika set lahví 5 - 10 chytne na povrchu malý flíček bílé plísně - obvykle kvůli špatně usazenému těsnění . Takový mošt skončí příští rok v kvasu.
Experimentálně jsem zkusil zahřát mošt v hrnci a nalévat jej horký do Petek. Ty musíte při nalévání podržet v kbelíku s vodou, jinak se horkým moštem zkroutí. Taky to jde, ale postup s lahvemi mi ale přijde rychlejší, jednodušší, cistější.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.169 (?), 26.8.2010 9:26
Jen dotaz na dopřesnění - těch 80°C hlídáte ve vodě okolo lahví nebo v moštu?
Děkuji Ivan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|