Uchování jablečného moštu bez sterilace



host - 99.169 (?)
26.8.2010 9:26

Jen dotaz na dopřesnění - těch 80°C hlídáte ve vodě okolo lahví nebo v moštu?

Děkuji Ivan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

      
host - 217.37 (?), 24.7.2007 16:37

Nějaký vtipálek, který radí, jak z moštu vyrobit slivovici...!  Jak vidno, ani s tou však zkušenost nemá, neboť jablečný mošt nutno hojně přisladit - jak známo slivovice z jablek bývá nejslabší. A těch 6 týdnů kvašení je opravdu relativní pojem, možná jen z podzimních jablek. Já osobně pálím z moštu jablek letních a kvas je hotov již za necelé 3 týdny. Zrovna včera jsem zakládala kvas.

Přeji hodně úspěchů!

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 24.7.2007 17:15
Souhlasím, že z letních jablek - v teple - může být kvas vykvašen dříve. Nesouhlasím ovšem, že je mošt nutno hojně přisladit.
  Letní jablka mají cukru nejméně a pálenka je z nich nejméně kvalitní
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 23.3.2007 12:02
Mně teda ta síra trochu vadí. Osobně mošt steriluji v lahvích, i když  tím špička chuti trochu utrpí. Pro odpůrce sterilacel bych řekl, že sorbát (dr. Oetker pomůcka na zavařování) je v chuti moštu zamaskován lépe než pyrosulfit nebo oxid siřičitý
         
host - 197.242 (?), 15.8.2012 13:28

Ano, to funguje!

            
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 226.47 (?), 24.8.2010 19:07

Zdravim Vas, pane Vyslouzile, rada by som sa spytala, v akych flaskach most sterilizujete, ake maju zatky (vrchnaky), ci v pare alebo to mate cele ponorene a skratka ako na to. tento rok ma to caka po prvy krat a nemam s tym ziadne skusenosti, ani nikto koho poznam. A nechcem kupit 100-200 litrovych flasiek a potom zistit, ze su mi na prd, pripadne, ze to slo aj levneji. DIKY! adri

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.8.2010 10:55

Točím dokola už 30 let asi 500 litrových lahví. Od rumu, becherovky, myslivce, Fernetu a jiných.   V té době měly hrdlo se závitem, na něž pasují plastové vršky z lahví z lékárny. Ty používám taky mnoho let opakovaně. Litrovky od Cinzana, Martini, Metropolu měly závit širší, ty nejsou vhodné. Problém je, že po vstupu do Unie velká část lahví změnila, aniž bychom si toho všimli, rozměr závitu - třeba becherovka. Přesto se lahve s úzkým závitem sehnat dají. Stejný rozměr závitu mají i PET lahve. Zatím jsem ale vršky od petek nepoužíval, ty z lékárny mi přijdou jistější, ale půjde to asi taky.
  Láhve naplním asi 5 cm od okraje moštem a naskládám otevřené do zavařovacího hrnce. Vleze se jich tam, tuším, 12. Nastavím 80 stupňů 10 minut . Těsně před skončením cyklu otevřu víko, odstraním vyplavaný kal a uzavřu lehce šroubovacími uzávěry. Po skončení zavařovacího cyklu láhve vyjmu a vršky dotáhnu napevno. Dnes, kdy mám velký lis a stáčím čirý mošt, žádný kal neodstraňuji, protože tam není. U menšího lisu je ale dosažení čirého moštu obtížné a není to třeba. Další várku lahví vkládám do stejné, horké vody (opatrně, dobré je první dvě až tři předehřát), takže další zavařovací cyklus je již nepoměrně kratší. Moštu při zahřívání rozpínáním přibývá, tak se snažím láhve plnit tak, aby při uzavírání byly plné až po vrch, ale aby mošt zbytečně nepřetékal. Ne že bych s ním chtěl tak šetřit, ale po pár cyklech je pak zavařovací voda sladká a lahve ulepené.
   Bílé uzávěry z lékárny po zchladnutí moštu se pevně přisají, takže rukou je útlá žena nepovolí. Proto jsem si tehdy jeden uzávěr otisknul do Dentacrylu a tu formu používám jako otvírač. Přiznám se, že během roku mi z několika set lahví 5 - 10 chytne na povrchu malý flíček bílé plísně - obvykle kvůli špatně usazenému těsnění . Takový mošt skončí příští rok v kvasu. 
   Experimentálně jsem zkusil zahřát mošt v hrnci a nalévat jej horký do Petek. Ty musíte při nalévání podržet v kbelíku s vodou, jinak se horkým moštem zkroutí. Taky to jde, ale postup s lahvemi mi ale přijde rychlejší, jednodušší, cistější.

                  
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 226.47 (?), 25.8.2010 16:47

dakujem pekne za perfektny popis sterilizacie. este by som sa chcela spytat - preco nepouzivate tie "kovove" - klasicke uzavery, co boli na flasiach? myslite, ze sa kvoli kyseline v moste znicia - rozozeru ich to? alebo neprilnu a tj flaska nie je hermetiky uzatvorena?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 25.8.2010 21:49

Myslím, že kyselý mošt jim neublíží, nepřichází do styku s kovem, jen s těsnící vložkou, ostatně i některá levná vína mají tyto uzávěry. Zkoušel jsem je, řekl bych, že procento zkažených moštů bylo postatně větší než u plastových uzávěrů. Taky  závit vylisovaný v plechu se při razantním dotažení protočí a víčko nedrží vůbec.

                  
host - 99.169 (?), 26.8.2010 9:26

Jen dotaz na dopřesnění - těch 80°C hlídáte ve vodě okolo lahví nebo v moštu?

Děkuji Ivan

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.8.2010 10:50

Teoreticky lze změřit teplotu tenkým bimetalem i přímo v láhvi. U mě si teplotu hlídá sám zavařovací hrnec, takže pochopitelně tu kolem lahví.
   Jinak nové korunkové uzávěry i s ručním pákovým zavíračem jsem viděl u přítele  v minulém režimu. Sám je nevyráběl, tak to nejspíš koupil.  Dnes nevím, nezkoušel jsem, ale sehnat jde asi všechno

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika