Chtěl bych doplnit svůj příspěvek o některé mé nové poznatky: Dnes ráno jsem se stavil na zahradě a utrhl jsem pár mišpulí abych mohl provést nějaké chuťové porovnání.K porovnání jsem měl čtyři vzorky.
1.Dnes utržené mišpule, chuť výborná (některé už na stromě kvasí)
2.Mišpule utržené cca před třemi týdny skladované volně na balkoně, chuť srovnatelná, některé vyschlejší s náznaky plísní
3.Dužnina z mišpulí uložená v dóze v chladničce, po čtrnácti dnech nejedlá pravděpodobně nějaký proces kvašení nebo kysání
4.Dužnina z mišpulí v dóze v mražáku, po rozpuštění v mikrovlnce na 30 s- chuť srovnatelná s 1) a 2), Skladovatelnost pravděpodobně neomezená.
K bodu 4) bych ještě doplnil, že z 1 kg mišpulí jsem získal 38 dkg dužniny, ostatní slupky a pecky.Někde na jiném vláknu jsem četl dotaz jak dužninu z mišpulí dostat.Byla tam odpověď mišpuli roříznout a vybrat lžičkou, která jistě tazatele neuspokojila, Já jsem dužninu ze všech mišpulí vymačkal do mísy a potom jsem to pasíroval přes takové struhadlo z plastu (které jsem dostal, když jsem kupoval WS krouhač a na kterém jsem nikdy nic nedělal).Jsou to takové dírky cca 5 mm, okolo zoubky, snad je to na strouhání křenu, ale mně to moc nešlo. Pasírování-je to v tomto případě takové matláno patlámo rukama.Možná by byl dobrý strojek na pasírování rajčat s tou klikou jak to ukazoval ten ital.
K minulému příspěvku bych doplnil, že už jsem také zkoušel zavařovat mišpule jak dozrálé tak i nedozrálé. Nedoporučuji.
To je vše co jsem chtél v této diskiuzi napsat.Domluvil jsem, Howgh.
Mr Big